Jedáleň na družstve denne navštívi až 700 stravníkov. Jej majiteľ Vladimír stál aj pri zrode jednej z prvých bratislavských pizzerií.
Ovzdušie pri rafinérii Slovnaft nevonia práve lákavo. No len čo absolvujeme príjazdový mini tankodróm a zaparkujeme pred vchodom do Jedálne na družstve, ovanie nás veľmi silná kuchynská aróma. Žartujeme, že by sme azda trafili aj poslepiačky, aj napriek tomu, že po akomkoľvek družstve niet stopy.

V predsieni narazíme aspoň na tematickú nástennú výstavu roľníckych pomôcok. Obídeme aj zaprataný stôl na stolný futbal. Interiér jedálne je strohý, no nie neútulný. Kraľujú mu muži z okolitých tovární a rafinérie. Jednu zo stien zdobí grafitová ilustrácia natešených hladných robotníkov.

Počas najrušnejších dní táckareň navštívi až 700 stravníkov. Jedálňou sa ozýva direktívny hlas kuchárky, ktorá sa každého z nich pýta: „Pre vás?!“ Najviac tu fičia klasické jedlá, ako sú sviečková, kôprovka s hovädzím či grilované kura.
Bratislava ukrýva viac ako len moderné „fancy“ podniky. Nájdeš tu retro jedálne a vývarovne, ktoré ešte dýchajú minulým storočím. Reportáže z týchto miest nájdeš pod témou Gastro Bratislava. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu a budeš mať prístup k celému exkluzívnemu obsahu.
Hovädzie líčka nám „vyrazili dekel“
Menu na internete sľubuje tri polievky a štyri hlavné jedlá v cene od 4,60 do 5,10 eura. V zozname, napísanom perom na papieri na stene vedľa otvorenej kuchyni, nachádzame bonus v podobe hovädzích líčok na červenom víne s ryžou a so šalátom. Kartou sa tu platiť nedá.

Prítomnosť tejto pre jedálne raritnej položky nás príjemne prekvapí. Na tanieri nachádzame pri štyroch kopčekoch chutnej, lepkavejšej a slanšej ryže aj štedrú porciu hustej gulášovej konzistencie. Dominujú jej hutné kúsky vláčneho a miestami mazľavého mäsa, ktoré sa po dotyku s vidličkou príjemne rozpadáva. Okrem náznaku sladkosti z vína cítime aj silnú chuť papriky a cibule.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Pri akej činnosti sme stretli majiteľa jedálne Vladimíra.
- Ako nám chutili jedlá z menu.
- Čo sa štamgastom na jedálni najviac páči.
- Akú výhodu majú policajti, ktorí navštevujú jedáleň.
- Aké zaujímavosti nám porozprával majiteľ.