Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. januára 2014, 20:06
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

TECH AUDI BENTLEY BMW EGO HUDBA LEXUS MAJK SPIRIT MERCEDES-BENZ RYTMUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Chceš vedieť o vozovom parku tvojich obľúbených slovenských interpretov? Prinášame podrobný prehľad, kde zistíš, ako sú na tom.

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Už dávnejšie som sa pripravoval zmapovať slovenskú rapovú scénu, čo sa vozového parku týka, ale až Alexova iniciatíva ma prinútila neprokrastinovať. Hneď v úvode si však poďme ujasniť pár faktov, aby sme sa vyvarovali nežiaducim komentárom. Ako dobre vieme, automobil je tou najhoršou investíciou. Preto nie každý si potrpí na autá a je ochotný naliať do svojho autoparku ťažké peniaze, nakoľko dá prednosť iným veciam, ktoré máju pre daného jedinca jednoducho väčšiu hodnotu či zmysel. Na druhú stranu, je to jednoduchá matematika pre život s frajerinou. Rovnako, samotná problematika automobilov má v dnešnej dobe široký záber, nehovoriac o odlišnosti ľudského vkusu. Mojim cieľom preto nebolo kritizovať, či porovnávať jednotlivých umelcov navzájom, ale priblížiť vám reálny pohlaď z tohto uhlu pohľadu. Na "záver" ešte dodám, že nižšie spomenuté cenové relácie berte s rezervou, keďže do veľkej miery nepoznám podrobné informácie o vozidlách, najmä výbavu, preto odo mňa nečakajte ani presnú cenu.

Začnem stručne, kedže k týmto pánom poznám kvôli nedostatku detailov len minimum. Jedna štvrtina 4D, Čistychov, kedysi využíval Mercedes-Benz triedy C, ročník +/- 2004, či tak je aj v súčasnosti, je otázne. Jeho dlhoročný kolega, druhá štvrtina "štyridé", DNA, momentálne jazdí tiež na zástupcovi strednej triedy, avšak konkurenčnej automobilky, Audi A4 Avant. Rovnako sa ku mne dostal aj poznatok, že autor jedného z najlepších minuloročných albumov našej scény, Momo, vraj vlastní červený Seat Ibiza s naftovým motorom 1.9 TDI. Jeho "kamko", vďaka ktorému nám ukázal ako sa skladajú telefóny, Moloch, má pravdepodobne stále starší Ford Focus Combi. Ostatní, nižšie nespomenutí, tu nefigurujú skrz absenciu informácií. 

Kali

Kto by mal mať väčší vzťah k autám ako Kali, ktorý sa živil ich umývaním? V umývarke to však zatiaľ viac-menej začína aj končí, keďže v osobnom živote pravdepodobne stále vlastní staršiu japonskú klasičku, Hondu Accord, modelového roku +/- 2003. S tým, ako mu však rastie medzičasom fame a s tým veci súvisiace, je asi len otázkou času, kedy sa jeho skalní fanúšikovia dočkajú niečoho nového. Za zmienku stoji aj jeho parťák, dvorný DJ a klipová kulisa v jednom, Peter Pann. Podľa mojich (neoverených, do ohňa ruku nedávam) informácií sa mu podarilo jeho luxusné Audi A8 rozbiť na totálku, preto sa momentálne vozí na malom mestskom žihadielku menom Nissan Micra.

 

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Rakby

Bacilov parťák, fešáčik Rakby, sa nemá očividne najhoršie a jeho kariéra rapera speváka mu čo-to vynáša. Síce si asi nekúpil autíčko len vďaka nej, keďže v článku nájdeme mnoho úspešnejších interpretov, koncertujúcich o dekádu dlhšie s o 30-tisíc € lacnejšími tátošmi, no púšťať sa do dohadov nemienime. Očividne sa má Rakby fajn, nech má príjmy odkiaľkoľvek alebo odkohokoľvek a to je celé.

Aj on je vraj, ako sme nedávno zistili, fresh a čo sa vozového parku týka, to zjavne aj platí. Na sociálnych sietiach sa totižto objavili fotografie, zachytávajúce jeho tmavú Audinku. Jedná sa o najnovšiu generáciu Audi A6, ktorej cena za nový kus v závislosti od motorizácii a výbavy štartuje od 38-tisíc €. Vychádzajúc zo všetkých dostupných fotografií, si Ramón s najväčšou pravdepodobnosťou doprial rovno naftovú verziu 3.0 TDI s pohonom všetkých kolies quattro, ktorej cena sa začína na čiastke okolo 50-tisíc €. Keďže evidujeme tieto štyri kruhy vyššej strednej triedy v jeho podaní už od roku 2012, je dosť pravdepodobné, že sa nejedná a vozidlo z druhej ruky, nakoľko aktuálna, nová generácia a6-tiek prišla u nás na trh len v roku 2011. Vypichol by som aj kolesá, tieto 20' koláče si okrem mojej pochvaly určite zaslúžili aj hlbšie siahnutie do vrecka (a zjavne aj pozornosť na výmoly). Kiežby mal taký dobrý výber aj v hudbe.

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Bacil

Krátko po tom, ako celou slovenskou scénou otriasli kauzičky, beefy, dissy a im podobné záležitosti, nám Bacil po dlhšom čase priniesol nový sólo trek, doprevádzaný hneď aj vizuálom. Okrem toho, že nám retrospektívne priblížil celú jeho životnú púť, aby bolo každému jasné, že aj on je odjakživa hip-hop, ukázal nám pravdepodobne jeho auto. Je ním štýlový Volkswagen Passat CC, ktorý sa teší pomerne veľkej popularite aj na Slovensku. Nie je sa však čomu čudovať, keďže práve CC-čko odkukalo ako prvé vydarený dizajn od luxusného Mercedesu CLS, ktorý ponúka luxus v atraktívnom obale so športovou líniou. Práve preto sa Passat CC, ktorý prišiel na trh v roku 2008, neraz označuje ako "baby, či lacné CLS". Na základe absencie analógových hodín nad rádiom, Bacil vlastní konkrétne model pred faceliftom, ktorého cena sa v tom období u dílerov pohybovala približne od 26-tisíc €. Bližšie informácie bohužiaľ nepoznáme, i keď pod klipom na YouTube sa v čase jeho zverejnenia spustil diskusný kotol na tému "zapnutého" pásu, výbavy vozidla, respektíve, či sa jedná o vozidlo nové alebo z druhej ruky. Odpoveď s istotou nepoznáme ani doteraz, dovolím si však tvrdiť, že pokiaľ ho kúpil po roku 2011 (koncom toho roka prišiel facelift), čo je vysoko pravdepodobné, ide jednoznačne o zánovný model za oveľa menšie peniaze. Každopádne, výber chválim.

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Otecko

To, že je Otis jedným z najlepších punchlinerov na našej scéne vám už potvrdil rozsiahly dzonkov článok, na tému jeho vozového parku však budem musieť byt oveľa stručnejší. Ak poriadne zadolujem v pamäti a retrospektívne si predstavím jeho celu hudobnú kariéru a počiny, evidujem iba jeden poznatok na túto tému. Je ním jeho krátky rozhovor "cestou do práce", kde sme si asi prvý a zároveň poslednýkrát mali možnosť všimnúť, že využíva starý Opel Astra. Medzičasom ho tuším aj rozbil (ak sa mýlim, tak ma opravte), pričom je dosť možné, že v dnešnej dobe vlastní už úplne iné vozidlo, nakoľko nemám k dispozícii inú vedomosť. Odhliadnuc od Opla sa na internete objavili už len fotografie, na ktorých je naložený jedine v Speezyho A8-čke, z čoho asi vyplýva, že okrem nás, bežných smrteľníkov, aj on dúfa v to, čo sám rapuje v tomto treku

Na čom sa vozia slovenskí raperi?
 

Majk Spirit

Nový človek ma predbehol. V tomto prípade nemusíme absolútne špekulovať o jeho aktuálnom približovadle. Dokonca, nemusíme ani polemizovať, koľko ho presne aj stálo. Nič! Áno, ako väčšina z vás dávno tušila, keďže sa Speezy stal tvárou reklamného spotu a pozvánky od automobilky Hyundai, model Santa Fe dostal zadarmo. U nás veľmi populárne SUV, ktorého ceny začínajú na čiastke 32-tisíc €, mu juhokórejská značka zapožičala, pričom si ho prevzal vo výraznej, snehobielej farbe s kontrastnými polepmi. Pochopiteľne, však aj kompetentní v automobilke musia brať na zreteľ jeho krédo, že všetky oči musia byť na ňom. V prípade presunov počas koncertovania využíva vozidlo v podstate celá jeho crew jednašesťkárov. Majk si pochvaľuje najmä panoramatickú strechu, nakoľko podľa jeho slov môže obdivovať krásne nebo, zároveň vyzdvihuje nízku spotrebu, vďaka ktorej pomáha prírode, ktorú miluje.

V garáži mu však medzitým starne aj jeho ďalšie vozidlo, tentokrát od oveľa prémiovejšej značky. Luxusná Audi A8 predošlej generácie a modelového roku približne +/-2005, je oháknuta do trendy black on blacku. Zadná štvorica výfukov síce pôsobí dojmom, že ide o najvýkonnejšiu verziu S8, pravda je však taká, že sa jedná len o dodatočné úpravy, ktoré boli pravdepodobne súčasťou experimentovania predošlého majiteľa, keďže ide o jazdené vozidlo. V dnešnej dobe má daný luxus cenu porovnateľnú s najlacnejšími novými automobilmi - približne od 10-tisíc € v závislosti od motorizácie/výbavy. Preto, i napriek tomu, že Spiritus očividne rád investuje do cestovania, všetci dúfame, že nás prekvapí nejakým dope ass drahým autom, nakoľko za koncertíky má po Paťovi určite najviac.

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Dj Yaksha

Yaksha síce do tohto zoznamu svojím pôsobením úplne nezapadá, avšak v hip-hopových kuloároch je jeho meno neodmysliteľnou súčasťou. Dokonca pochádza z rovnakého mesta ako ja (Vrútky - Martin, same shit), preto mi jeho vozový park nemohol ujsť. Štýlový Lexus IS druhej generácie určite neunikol ani mnohým z vás, kedže sa nám okrem sociálnych sietí ukazuje aj vo viacerých videoklipoch. Bol to práve on, do ktorého sa Yaksha snažil natrepať všetky predobjednané Delikove cedlá. Aj v tomto prípade sa jedná o vozidlo z druhej ruky, tentokrát však menej vyhľadávane, ale o to viac exkluzívnejšie. Japonský luxusný konkurent nemeckej prémiovej trojky (Audi A4, BMW radu 3 & MB triedy C) je vo full výbave, vrátane interiéru v koži, vyhrievaných/chladiacich sedačiek, veľkej 7“ dotykovej obrazovky, či zvukového systému Mark Levinson so sústavou až 11-tich reproduktorov. Pod kapotou má dokonca V6-ku s objemom 2,5-litra, z čoho vyplýva, že strieborný lex nesie označenie IS 250 a disponuje výkonom 153 kW / 208 koní. Kedysi som ho evidoval ešte s čiernou prednou kapotou, ktorá síce zapadala do línie s prednou maskou a tmavou strechou, ale na auto tohto druhu ju mohol dať fakt len dedinčan, tak ako sa o tom raz vyjadril sám Yaksheezy po tom, ako ju odstránil po predošlom majiteľovi. Cenové relácie danej verzie a modelového roku (+/- 2007) sa ešte aj v tejto dobe pohybujú od cca 14-tisíc €.

Jeho predošlým tátošom bola opäť trochu exotika, konkrétne športovo ladený model talianskej automobilky, Alfa Romeo GT. Malé strelivo mu slúžilo niekoľko rokov, počas ktorých mu podľa jeho slov alfička prirástla k srdcu a to aj napriek tomu, že si na autá nikdy nepotrpel. K presedlaní na väčší Lexus došlo približne v polovici roku 2012, kedy dvojdverové GT-čko putovalo dokonca k môjmu kamarátovi, ktorý si ho od Yakshu odkúpil. Týmto pozdravujem aj teba partyholic Hajo. 

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Delik

Po tom, ako Deezy minulý rok spísal svoj život na beatoch, nasledoval pochopiteľne život na živo, teda koncertová šnúra vo forme Sloboda tour pt. 1. Kedže sa v jeho garáži nič nemenilo, na presun zväčša využíva/l svoju limuzínu. Aj v tomto prípade (možno sa so Speezym dohodli) ide o luxusné Audi A8, a aj tentokrát opäť predošlej, druhej generácie, avšak už z roku 2002, kedy v podstate prišla na trh. Pod dlhou prednou kapotou sa však nachádza mohutná, až 4,2-litrová V8-čka FSI, ktorá mu zabezpečuje solidných 257 kW / 350 koní. Samozrejme, automatická prevodovka tiptronic je štandardom, poháňané má v tomto prípade k tomu aj všetky 4 kolesá, jedná sa teda o verziu quattro. Cenové relácie porovnateľných A8-iek sa pohybujú od okolo 7-tisíc €.

Jeho predošlým vozidlom bol európsky bestseller, Volkswagen Golf, konkrétne štvrtej generácie. Skalní MR-áci, na základe treku z Dual Shock-u vedia, že hovorím o modrej 1.6-tke benzín. Pravdepodobne predtým, ako presedlal na A8, na modrej sociálnej sieti oznámil, že ho predáva za približne 2000 €. 

Keďže po hudobnej stránke Slobodu zastrešil primárne Jožiš Engerer, pribaľujem info tiež. Tí, čo ho followuju na instagrame, si už určite museli všimnúť, čo je vo veci, keďže sa tam nachádza viac fotiek než má Tyga so svojim dvojmiliónovým Maybachom. Tým kritizujem druhého menovaného. Ide o Audi A4 S-line z roku 2003, pod kapotou ktorej má 1.8-čku turbo s výkonom 170 koní a pohonom všetkých kolies.

Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Supa

Delixov fella z MR, Supa, si svoje súkromie chráni, preto bližšie informácie nepoznáme. Z histórie však evidujeme niekoľko svetlejších momentov, ktoré spomeniem. Prvým, vtipnejším, je trek s "remake-nutým" pozadím, kde nás okrem iného, informoval, že sa mu dojebabral jeho starý Olcit (Olcit je pán, ty stožiar). Druhým je opäť rozhovorík "cestou do práce", kde si môžeme všimnúť jeho Peugeot, vtedajšiu vlajkovú loď Francúzov, model 607. Tým som všetky informácie vyčerpal, otváram teda diskusiu pod článkom, kde nás môžete oboznámiť s aktuálnejšími pikoškami.

Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Ego
Chalani z Kontrafaktu sa skúsili mať dobre a očividne im to klaplo s prehľadom. Ako väčšina z vás čakala už od začiatku, čo sa vozového parku týka, najlepšie sa majú nepochybne práve oni. Automobilové značky majú dokonca pekne podelené, keďže ako najnovšie vieme, Rytmovi prirástol k srdcu bavoráčik, zatiaľ čo Miškovi "postačí" na spánok aj jeho veľké SUV-čko od konkurenčnej prémiovej značky s hviezdou na kapote.
 
Je ním najväčší Mercedes-Benz triedy GL v najnovšej generácii, konkrétne naftová verzia GL 350 BlueTEC 4MATIC, ktorého cena vrátane daného, športového AMG paketu štartuje približne od 80-tisíc € za nový kus. Aj Egis podľahol najmodernejším trendom a svojho medveďa s výkonom 190 kW / 258 koní preobliekol do nového kabátu. Chalani z Wrapp Fol-u ho totižto ohákli štýlovou matnou fóliou v bielom odtieni, ktorej perfektne sekundujú čierne doplnky vrátane AMG diskov. Biely Mercedes...
Nedá mi nespomenúť ani jeho predošle luxusné Maserati, 400-koňový model Quattroporte piatej generácie, ktoré sa k nemu dostalo z druhej ruky a v pomerne netradičnej farbe. Podstatou však bol jeho výkon, vnútorný luxus a to, že keď mu Patres povedal aby odgumoval, problém mu to absolútne nerobilo. Cenové relácie tohto exemplára (ročník +/- 2007) v tej dobe sú dosť otázne (nový cca 120-tisíc €), avšak ešte aj dnes sa držia na úrovni od okolo 30-tisíc € za ojazdené verzie. Krátko pred tým ako ho predal, ho stihol aj "pokrstiť", kedže dal "čelovicu" oproti-idúcej šoférke, ktorá mala odbočovať, no nestalo sa tak a preto došlo ku kolízii.
Nemôžeme však zabudnúť ani na povestný Lexus. Asi mi dáte za pravdu, že to bolo jeho najlegendárnejšie vozidlo, ktoré sa spája s viacerými historkami. Biely trojlitrový Lexus GS 300 s výkonom okolo 225 koní a obrovskými chrómovými diskami bol približne z roku 1996. Na Slovensko bol určite dovezený (otázkou je či ním, alebo predošlým majiteľom), kedže v tom čase bol pre viacerých pojem Lexus neznámou veličinou. Na záver ešte malý bonbónik vo forme jedného z mnohých legendárnych videí, na ktorom je okrem odpovede pre hejterov zachytený aj ďalší Egov exotický automobilový kúsok, tentokrát obrovský Lincoln Navigator, ktorý kedysi vlastnil tiež.  
 
Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Na čom sa vozia slovenskí raperi?

Rytmus

Kde začať, to je otázka?! Rukami najúspešnejšieho rapera na našej scéne (a asi aj tej susednej), prešlo totižto pravdepodobne viac automobilov, ako v prípade vyššie spomenutých interpretov dokopy.

Najnovším prírastkom do Paťovho vozového parku je vlajková loď nemeckej prémiovej automobilky BMW. "Nafullovaný" rad 7 v predĺženej verzii Long, využíva prevažne na pracovnú činnosť, teda koncertovanie, pričom na jar prídu na scénu opäť perfektné, mnoholúčove 20' disky od dvorného úpravcu bavorákov, od Alpiny. Vďaka ním dotvárajú toľko spomínaný a v dnešnej dobe veľmi populárny outfit all black everything aka black on black. Aby som bol presný, jedná sa konkrétne o naftovú verziu 730Ld s výkonom 245 koní a štartovacou cenovkou od 80-tisíc €, avšak odhliadnuc od nekonečnej príplatkovej výbavy. 

Nepochybne najvzácnejším dielom v jeho automobilovej skladačke je luxusný cestný rýchlik, Bentley Continental GT. Medzičasom síce prišla na trh už druhá generácia, tohto veľmi populárneho kupé britskej aristokratickej automobilky, na slovenské pomery však aj prvé prevedenie predstavuje stále nadpriemerne zdvihnutú latku. Mohutný dvanásťvalcový, 6-litrový motor pod kapotou vztyčuje prostredník nielen hejterom, ale aj ekológom a zástancom downsizingu, pričom ponúka brutálny výkon 560 koní! Aby toho nebolo málo, kedže aj Paťo si ako správny chlap potrvá na výzore svojho tátoša, jeho B-éčko sa pýši bodykitom z dielne jedného z najlepších tunerov na svete, Mansory. Predné partie zdobí masívnejší nárazník (už raz menený), bočné prahy a zadný nárazník so štvoricou veľkých, hranatých výfukov. Týmto aj ja pozdravujem tú slečnu, ktorá si dovolilo tieto úpravy označiť za nevkusné. Všetko to podčiarkujú nádherne, 22' disky Silver Mist od Bentley v čiernom prevedení, ktorými vybral nepochybne z ponuky to najlepšie, čo mohol.
 
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
 
Ďalej sa dostávame k (mnou veľmi obľúbenému) top modelu značky Mercedes-Benz, triede S. Najvýkonnejšia (odhliadnuc od AMG 63 & 65), 5,5-litrová a 387-koňová verzia S500 predošlej generácie, bola rovnako v predĺženom prevedení aka prezidentský špeciál a teda práve odtiaľ pochádza staré-známe slovíčko longáč. Okrem toho S-ko najviac preslávili aj vtipné potulky s Rosaldom, ale aj perfektne zladený exteriér, o ktorý sa postarala perleťová fólia v matnom odtieni Electric Blue od WrapStyle a opäť štýlové čierne doplnky. Pôvod limuzíny, ako aj jej obstarávaciu cenu nepoznáme, avšak S500-ky Long (generácie W221), nie sú zďaleka lacnou záležitosťou dodnes. Odstupom času sa tento luxusný kráľ ciest mal v tom období dočkať novej generácie, čo bolo pravdepodobne dôvodom aj jeho následného predaja.
 
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
 
Zaujímavosťou je, že Rytmo luxusné BMW radu 7 nemá momentálne zďaleka po prvýkrát, dokonca približne pred pár rokmi vlastnil zhodnú generáciu v bielom prevedení. Pred konkurenčným S-kom, to totižto bol opäť 7-čkový bavorák najnovšej generácie, tentokrát vo verzii 740d. Ten bol vtedy kupovaný ako nový (za cca 100-tisíc €), pričom časom sa rovnako dočkal, vtedy ešte moc nevídanej, fólie v bielom matnom odtieni a bezkonkurenčných, čiernych 22" diskov značky Breyton za 8-tisíc €, tak nebuď kár. Dôvod pomerne rýchleho predaja nepoznáme. Z minulosti evidujeme aj ďalšie bavoráky radu 7, avšak už predošlých generácii. Biely exemplár, naftové 745d bolo úzko späté s obdobím, kedy už všade znel album Kral, a okrem iného, sa nám ukázalo aj vo vizuále na nestarnúci singel Monopol. Predtým vlastnil ešte strieborný model.
 
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
 
Ako vieme, prvým Rytmanovým vozidlom bol staručký, no na tú dobu luxusný, Mercedes triedy S, o ktorom koluje tiež nespočetné množstvo historiek. Medzičasom pribudla medzi jeho automobilovými tátošmi aj mohutná motorka, o ktorej však vieme len toľko, že sa jednalo o zákazkovú výrobu a poháňaná je dvojlitrom. Dúfam, že rovnako ako nám časom ozrejmí niektoré spomínané nejasnosti, povie nám čo-to aj o nej. Týmto zároveň ukončujem rozsiahly prehlaď, nakoľko zadretý bicykel a Škoda 1203 z AKM, jeho bohužiaľ neboli.
 
Na čom sa vozia slovenskí raperi?
Domov
Zdieľať
Diskusia