Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. augusta 2023 o 12:01
Čas čítania 0:46
Lukáš Čelka

ZOZNAM: Slovenské syry sa dostali do prestížneho rebríčka 50 najlepších syrov Európy. Ktoré chutia najviac?

SLOVENSKO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Vo svete má úspech bryndza, ovčí syr, ale aj parenica.

Keď si predstavíš tradičné slovenské „gastro“, určite si pomyslíš na salaše v kotlinách a údoliach našich malebných veľhôr. Do nosa ti udrie vôňa bryndze a pri prvom jej súste uvidíš pastierov v krojoch, ako ženú po pastvinách ovečky a kozy. Nečudo teda, že sa slovenské syry umiestnili v päťdesiatke najlepších syrov Európy. A to dokonca hneď štyrikrát.

Vo veľkom rebríčku cestovateľského gastroportálu Tasteatlast sa na 14. miesto umiestnil náš ovčí salašnícky údený syr. Cudzincom veľmi chutí aj oštiepok, ktorý získal 25. miesto. Parenica sa umiestnila na 27. mieste a na päťdesiatu priečku sa dostala slovenská bryndza. Všetky tieto syry sa taktiež môžu pýšiť označením „Zaručená tradičná špecialita“ (Traditional speciality guaranteed, TSG)

Z našich susedných krajín dopadlo najlepšie Poľsko. Pochopiteľne, keďže poľské tradičné mliečne výrobky sa od tých našich líšia len minimálne. 

Zoznam prvých dvadsiatich najlepších syrov Európy:

1. Queijo Serra da Estrela (Portugalsko)
2. Pecorino Toscano (Taliansko)
3. Pecorino Romano (Taliansko)
4. Pecorino Sardo (Taliansko)
5. Magnechedo Fresco (Španielsko)
6. Kefalotyri (Grécko)
7. Kefalograveria (Grécko)
8. Queso Zamorano (Španielsko)
9. Graveria Kritis (Grécko)
10. Menchego Curado (Španielsko)
11. Bundz (Poľsko)
12. Queijo de Azeitão (Portugalsko)
13. Manchego viejo (Španielsko)
14. Ovčí salašnícky údený syr (Slovensko)
15. Feta (Grécko)
16. Queso Manchego (Španielsko)
17. Myzitrha (Grécko)
18. Oscypek (Poľsko)
19. Ossau-Iraty (Francúzsko)
20. Paški sir (Chorvátsko)
Domov
Zdieľať
Diskusia