Vo svete má úspech bryndza, ovčí syr, ale aj parenica.
Keď si predstavíš tradičné slovenské „gastro“, určite si pomyslíš na salaše v kotlinách a údoliach našich malebných veľhôr. Do nosa ti udrie vôňa bryndze a pri prvom jej súste uvidíš pastierov v krojoch, ako ženú po pastvinách ovečky a kozy. Nečudo teda, že sa slovenské syry umiestnili v päťdesiatke najlepších syrov Európy. A to dokonca hneď štyrikrát.
Vo veľkom rebríčku cestovateľského gastroportálu Tasteatlast sa na 14. miesto umiestnil náš ovčí salašnícky údený syr. Cudzincom veľmi chutí aj oštiepok, ktorý získal 25. miesto. Parenica sa umiestnila na 27. mieste a na päťdesiatu priečku sa dostala slovenská bryndza. Všetky tieto syry sa taktiež môžu pýšiť označením „Zaručená tradičná špecialita“ (Traditional speciality guaranteed, TSG).
Z našich susedných krajín dopadlo najlepšie Poľsko. Pochopiteľne, keďže poľské tradičné mliečne výrobky sa od tých našich líšia len minimálne.
1. Queijo Serra da Estrela (Portugalsko)
2. Pecorino Toscano (Taliansko)
3. Pecorino Romano (Taliansko)
4. Pecorino Sardo (Taliansko)
5. Magnechedo Fresco (Španielsko)
6. Kefalotyri (Grécko)
7. Kefalograveria (Grécko)
8. Queso Zamorano (Španielsko)
9. Graveria Kritis (Grécko)
10. Menchego Curado (Španielsko)
11. Bundz (Poľsko)
12. Queijo de Azeitão (Portugalsko)
13. Manchego viejo (Španielsko)
14. Ovčí salašnícky údený syr (Slovensko)
15. Feta (Grécko)
16. Queso Manchego (Španielsko)
17. Myzitrha (Grécko)
18. Oscypek (Poľsko)
19. Ossau-Iraty (Francúzsko)
20. Paški sir (Chorvátsko)