Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2023 o 13:07
Čas čítania 3:46
Tímea Krauszová

Kontroverzná Snehulienka: herečka Rachel Zegler rozhnevala ľudí. Hovorí, že Snehulienka má byť líderka a princ je len stalker

FILMY A SERIÁLY SNEHULIENKA A SEDEM TRPASLÍKOV
Uložiť Uložené

Herečka Rachel Zegler v rozhovoroch o remaku klasickej rozprávky vyzerá a znie tak, že pôvodnú verziu neznáša. Princa nazýva stalkerom, jeho vzťah so Snehulienkou divným a podarilo sa jej zjednotiť internet – v hneve.

Rachel Zegler zrejme nechtiac rozpútala internetovú vojnu, v ktorej sa dokonca v niektorých argumentoch zhodujú konzervatívci s progresívcami. Ľuďom sa nepozdáva, ako hovorí o pripravovanom remaku Snehulienky a siedmich trpaslíkov, v ktorom si 22-ročná herečka zahrá hlavnú úlohu.

Prinášame ti prehľad o tom, odkiaľ úryvky rozhovorov, ktoré práve kolujú na Tiktoku, pochádzajú a čo na to hovoria ľudia. Pridávame aj informácie o tom, čo už o novej Snehulienke vieme.

Snehulienka, Rachel Zegler
Zdroj: Disney/20th Century Fox

Hejt sa začal, už keď oznámili, že Snehulienku si zahrá latino žena

Minulý rok sa na film spustila prvá vlna kritiky, keď oznámili, že Snehulienku stvárni Rachel Zegler. Ľudia jej vyčítali, že nie je dosť biela na túto rolu. Podobnej kritike čelila aj Halle Bailey za svoju rolu v Malej morskej víle.

Výčitky pokračujú dodnes, a to až natoľko, že Zegler fanúšikov požiadala, aby ju neoznačovali v príspevkoch, ktoré rozoberajú jej obsadenie do roly. Pridala k tomu fotky svojej osoby v detstve v roztomilom kostýme Snehulienky.

V posledných dňoch sa však na sociálnych sieťach znovu objavili úryvky zo starších rozhovorov, ktoré rozprúdili nové hejterské vášne. A tie sa netýkajú len Zeglerovej pôvodu, ale aj jej slov. Ľudia bránia pôvodnú Snehulienku zubami-nechtami.

Čo také zlé povedala Rachel?

Konkrétne ide o rozhovor z podujatia D23 Expo (niečo ako Comic Con, ale len pre pripravované disneyovky). Zehler vtedy povedala, že známy príbeh Snehulienky bude prepracovaný pre dnešnú progresívnejšiu dobu. Nejde však o to, čo povedala, ale ako to povedala: v snahe opísať progresívne zmeny totiž dosť silne kritizuje predlohu z roku 1937.

„Veľká pozornosť je venovaná jej milostnému príbehu s chlapom, ktorý ju doslova prenasleduje,“ povedala o podľa jej slov divnej dynamike medzi princom a Snehulienkou. Princa doslova nazvala stalkerom a povedala, že nové spracovanie príbehu sa od lásky odpúta. Miesto toho je vraj o vnútornej ceste Snehulienky, ktorá hľadá svoje pravé ja.

„Napísali sme Snehulienku, v ktorej ju princ nezachráni a ktorá nebude snívať o skutočnej láske. Bude snívať o tom, že sa stane líderkou, a vie, že ňou môže byť. Jej zosnulý otec jej povedal, že by ňou mohla byť, keby bola nebojácna, spravodlivá, statočná a pravdivá,“ povedala počas rovnakého podujatia pre Variety.

@moviemaniacs

Snow White’s Rachel Zegler feels The Prince in the original is a creepy stalker

♬ original sound - Movie Maniacs

Virálnymi sa stávajú aj časti rozhovoru s Entertainment Weekly. Zegler v ňom prezradila, že ako dieťa mala taký strach z animovaného filmu, že si ho pozrela prvýkrát po viac ako desaťročí, keď sa pripravovala na svoju rolu.

Aby toho nebolo málo, povedala, že pôvodný film je „extrémne starý“, pokiaľ ide o „predstavy mocných žien a o to, na čo sa žena vo svete hodí“. Dokonca povedala, že plánujú zmeniť význam ikonickej vety najkrajšia na svete (v angličtine the fairest of them all). Už nepôjde o krásu, ale o spravodlivosť (fair môže v angličtine označovať oboje).

Vyjadrenia o tom, že Snehulienka potrebuje upgrade, sa nestretli s pochopením

Jasné, objavili sa pochybovačné, posmešné a kritické komentáre. Hovoria, že latino Snehulienka je de facto vymazávaním a privlastňovaním si cudzej kultúry. Nepáči sa im prepisovanie tradičnej rozprávky založenej na bielej pokožke a typických motívoch.

V komentároch pod videami so Zegler zaznievajú aj ďalšie argumenty: že ženy chcú aj milovať, nemusia si vyberať medzi láskou a silou alebo líderstvom. Niektorí sú dokonca presvedčení, že herečka zjavne nenávidí príbeh o Snehulienke.

@thechickflicksshow This is just my opinion though what do yall think, I’d love to hear different opinions #disney #disneyprincess #disneyprincesses #rachelzegler #snowwhite #snowwhiteandthesevendwarfs #snowwhiteandthehuntsman #mirrormirror #snowwhiteremake ♬ original sound - ChickFlicks

Princa nevnímajú ako stalkera, na klasický animák majú dobré nostalgické spomienky a nepáči sa im, ako sarkasticky a kyslo sa o ňom herečka vyjadruje. Viacerí hovoria, že Bailey zvládla promo turné k Malej morskej víle s väčšou gráciou, rovnako tak aj hviezda z filmu Barbie Margot Robbie a že Zegler zrejme chýba mediálny tréning.

Niektoré reakcie na Tiktoku zozbierali milióny videní. V jednom žena argumentuje, že nie je nič feministické na tom, keď niekto kritizuje princezné z disneyoviek. Dokonca nazýva tento spôsob zmien vo filme pseudofeminizmom, keďže nie je antifeministické, keď sa žena zamiluje alebo vydá. „Nie každá žena chce byť líderka, nie každá žena chce moc alebo po nej túži a je to v poriadku.“ 

@cosywithangie Just because a woman values something different, does not make her any less valuable. Some women want a career and not marriage. Some women want a marriage or family and not a job. Some women want BOTH. All are to be heard, and seen, and valued. Write stories about ALL women and depict them ALL as valuable and worthy, instead of trying to mold them into one specific image of what you deem worthy. Thank you. #snowwhite #snowwhiteliveaction #snowwhitecontroversy #disney ♬ original sound - Angie | Self Care

Diskutuje sa aj o osude siedmich trpaslíkov po tom, čo sa objavili neoficiálne fotky tzv. magických stvorení. Tie chce Disney použiť namiesto trpaslíkov v snahe vyhnúť sa stereotypom o ľuďoch s dwarfizmom (poruchou rastu). Na fotke je len jedna osoba s dwarfizmom, čo sa znovu nestretlo s pochopením: predsa len sa takto prepisuje príbeh, ktorý má trpaslíkov aj v názve. Treba tiež dodať, že trpaslíci sú magické bytosti a navyše celkom rozšírené vo fantasy svete.

Film Snehulienka a sedem trpaslíkov (a sedem magických bytostí?) má stanovenú premiéru na 22. marca 2024. Po boku Zegler si v úlohe zlej kráľovnej zahrá Gal Gadot, snímku režíruje Marc Webb (Amazing Spider-Man).

Domov
Zdieľať
Diskusia