Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
25. júla 2023 o 9:17
Čas čítania 0:55
Ema Stanovská

NÁVOD: Ako vybrať dokonalý melón? Všímaj si jeho tvar, pruhy aj váhu

GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Čím tmavší, ťažší a súmernejší, tým lepší.

Červený melón môže byť buď to najchutnejšie osvieženie tvojho leta, alebo otrasné sklamanie z nevýraznej, rozmočenej hmoty. Vybrať si ten správny môže byť naozaj zložitá úloha – zvlášť ak si najradšej kupuješ melóny v celku, pri ktorých nevidno farbu dužiny.

Veľká americká spoločnosť Eagle Eye Produce, ktorá pestuje a dodáva ovocie, radí, že melón by mal by byť súmerný – ako lopta alebo ovál. Okrem nepravidelnosti tvaru si daj pozor aj na hrbolčeky na povrchu. Tie môžu signalizovať, že ovocie nedostalo správne množstvo slnka alebo vody.

Hľadaj melóny s tmavými žltými, oranžovými alebo čiernymi škvrnami, ktoré symbolizujú, že ovocie bolo na slnku dlhší čas a je plné chuti. Ak má, naopak, bielu škvrnu, znamená to, že ešte nie je zrelý – takému melónu sa vyhni. Všímaj si aj pruhy – čím sú väčšie, tým je melón sladší.

melón
Zdroj: Unsplash.com

Zrelé melóny bývajú väčšinou tmavé a matné. Naopak, lesklosť znamená, že potrebuje ešte trochu času na dozretie. Nezabudni tiež skontrolovať jeho váhu – vždy vyberaj tie najťažšie melóny, ktoré sú sladšie a šťavnatejšie.

Odporúčané
Oliver Vozárik: Máme drahý chlieb, no vyrába sa dva dni a vydrží dlhšie Oliver Vozárik: Máme drahý chlieb, no vyrába sa dva dni a vydrží dlhšie 24. októbra 2024 o 16:00

Vždy si ovocie obzri celé z každej strany, radí foodblogerka, ktorá už 13 rokov vedie úspešný blog Fifteen Spatulas. Je totiž možné, že na jednej strane bude krásne dozretý, no na druhej bude takmer žltý. V neposlednom rade ti veľa povie aj zvuk – ak po melóne poklopeš a ozve sa dutý zvuk, ber ho.

Keď melón rozrežeš, môžeš ho uchovávať v chladničke (ideálne vo veľkej nádobe) až päť dní.

Domov
Zdieľať
Diskusia