Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2023, 15:00
Čas čítania 1:48
Adriana Královičová

FOTO: Dom na jazere neďaleko Malaciek je inšpirovaný architektúrou juhovýchodnej Ázie. Obklopuje ho nádherná zeleň a drevo

KULTÚRA ARCHITEKTI SLOVENSKA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Zeleň, voda a drevo vytvárajú dokonalú harmóniu.

Rodinný dom stojí na brehu štrkoviska Jakubov len niekoľko kilometrov západne od Malaciek. Je súčasťou skupiny troch príbytkov, ktoré sú taktiež postavené pri jazere. Neoddeľuje ich žiadny plot, a tak spoločne vytvárajú jeden vizuálny celok a životný priestor s vlastným súkromím a komfortom. Vďaka šikovne premyslenej dispozícii môžu majitelia obdivovať krásy prírody a vodnej plochy z každej časti domu, a tak sú v neustálom spojení so svojím prírodným okolím. Dom sa tiahne do tvaru písmena U nad hladinou a v strede je umiestnený priamy prístup k vode pomocou schodov. Terasy s posuvnými drevenými lamelami vytvárajú viacero útulných zákutí a poskytujú rôznorodé možnosti na vonkajší pobyt.

„Tri domy a ateliér spolu vytvárajú ucelenú siluetu s jednotným materiálovým riešením, ale zohľadňujúcu osobitosť každého z majiteľov. Riešené územie je ohraničené jazerom na jednej strane a potokom na strane druhej, ponecháva sa len úzky pás brehu. Čo by sa na prvý pohľad mohlo zdať ako obmedzenie, sme vzali ako výzvu a pristúpili k nakladaniu s pozemkom efektívne,“ približuje projekt architekt Peter Rakšány. 

Odporúčané
Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu Takto vyzerá dizajnový byt pre mladého sneakerheada. Slovenskí architekti skĺbili cool vychytávky s atmosférou streetwearu 30. apríla 2024, 13:30

Hlavným cieľom bolo navrhnúť dom, ktorý ponúka súkromie, ale zároveň je prepojený s vodou. Výsledok sa odzrkadľuje v použitých materiáloch či riešeniach, s ktorými prišiel ateliér DeRexa. Celý komplex vznikol ako idea spoločného bývania troch kamarátov v prírodnom prostredí bez plotov, s priestorom na spoločné hranie detí.

architektúra, Slovensko, interiérový dizajn
Zdroj: DeRaxa/Marika Majorová, Patricia Schafferová

Inšpirácia Áziou

Architekti sa pri projekte inšpirovali pôvodnou jednoduchou architektúrou juhovýchodnej Ázie. Konkrétne drevenými stavbami na koloch, kde je cieľom poskytnúť ochladený tienený priestor na život počas horúceho dňa. „S postupujúcou klimatickou zmenou cítime, že táto potreba je aktuálna aj v našich zemepisných šírkach. S tým súvisí aj použitie zelenej strechy na všetkých objektoch. Terén pod domom je upravený do stupňov zvažujúcich sa k vode podopretých gabionmi (gabiony sú moderné stavebné prvky slúžiace ako oporné múry – pozn. red.) Rovnaký materiál sa objavuje aj na bočnom obložení domu. Obklad prechádza až na úroveň terasy, kde funguje ako vizuálna bariéra a zabraňuje pohľadu na terasu zvonku,“ približuje architekt. 

Harmonickú energiu môžeš vidieť aj v interiéri domu.  Ateliér pracoval prevažne s betónom v kombinácii so svetlým drevom. Zaujímavým doplnkom sú čierne stropy, ktoré vizuálne rozširujú priestor a spolu s ostatnými čiernymi prvkami ozvláštňujú charakter interiéru.

Odporúčané
Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry Dom v kopcoch nad Banskou Bystricou, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči. Ponúka výhľad na mesto aj Tatry 26. apríla 2024, 13:30

Súčasťou domu je aj garáž. Tento objekt je materiálovo riešený v rovnakom štýle ako hlavná stavba, čím sa zachováva jednotný vzhľad celej nehnuteľnosti. Obe stavby sú spojené aj použitím zelených striech. Rodinný dom spolu so sesterskými domami pri jazere predstavuje harmonické a funkčné architektonické riešenie v súlade s prírodou.

architektúra, Slovensko, interiérový dizajnarchitektúra, Slovensko, interiérový dizajnarchitektúra, Slovensko, interiérový dizajnarchitektúra, Slovensko, interiérový dizajn
Zobraziť galériu
(14)

Zasklenie oboch strán domu smerom na jazero a do lúk za domom poskytuje obyvateľom domu úžasný výhľad na vodnú plochu a prírodu okolo. „Filozofiou ateliéru pri navrhovaní je citlivo pristupovať k prírode a k prostrediu. Zastavanie pozemku objektom nemusí znamenať ,odkrojenie‘ zo zelene,“ dodáva Peter Rakšány.

Domov
Zdieľať
Diskusia