Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2023, 8:02
Čas čítania 1:56
Tímea Krauszová

V pondelok len nevyhnutné minimum: Tiktok ovládol trend, ktorý hlása, aby si sa v práci po víkende nepretrhol

ZAUJÍMAVOSTI TIKTOK TRENDY
Uložiť Uložené

Bare Minimum Monday je pohodový prístup k začiatku týždňa, ktorý ti môže pomôcť nepresiliť sa.

Tiktokeri znovu ukazujú alternatívu k bežnému pracovnému tempu. Quiet quitting rýchlo vystriedal trend Bare Minimum Monday, vo voľnom preklade pondelok, v ktorý sa nepretrhneš. Hešteg #bareminimummondays už nazbieral milióny videní, pričom principiálne ide o ležérnejší štart pracovného týždňa. Termín zrejme prvýkrát použila Marisa Jo Mayes, ktorá v rozhovore pre New York Post vysvetľuje, že je jej odpoveďou na vyhorenie.

@caitlinjwinter As soon as I read about the concept of #bareminimummondays I knew I wanted in. Sunday nights have always meant the Sunday Scaries for me, but introducing Bare Miminim Mondays for me and my team means I can go to bed not feeling that sense of dread. I can wake up a little later on a Monday morning, go to my gym class and then ease into my work week feeling refreshed and energised. Credit for this concept goes to the amazing @MJ ⚡️ ⚡️#marketingmanager #corporatelife #wfhlife #corporategirlies ♬ original sound - Caitlin Winter

V pondelok robíme len to nevyhnutné

Pointa týchto ležérnych pondelkov je nesnažiť sa nasilu byť zaneprázdnený. Miesto toho si treba nastaviť realistický zoznam úloh, ktoré naozaj treba splniť, no nerobiť nič navyše. Mayes vraví, že práca v korporáte ju priviedla až k vyhoreniu a že každú nedeľu pociťovala úzkosti z návratu do práce a nekonečných povinností. Postupne to viedlo k tomu, že v pondelky vstávala neskoro a ledva niečo v práci urobila.

Odporúčané
Milý kolega quiet quitter, štve ma, že sa v práci nepretrhneš, často hovoríš NIE a všetci ťa majú radi! Tvoj vyhorený mileniál Milý kolega quiet quitter, štve ma, že sa v práci nepretrhneš, často hovoríš NIE a všetci ťa majú radi! Tvoj vyhorený mileniál 25. septembra 2022, 10:30

Mayes časom svoj džob opustila a začala podnikať, to však nie je možnosť pre všetkých. Na svojom Tiktoku hovorí o tom, že aj v klasickej 8-hodinovej práci je možné aplikovať princípy Bare Minimum Mondays: odporúča skrátiť si zoznam úloh na nevyhnutné minimum a zbaviť sa zbytočného stresu a tlaku z vecí, pri ktorých si môžeš dovoliť nestresovať.

Výsledkom nižšie nastavených očakávaní od seba samej sa paradoxne Mayes stala produktívnejšou, pretože ju stres neparalyzoval v práci. Prvé dve hodiny zvyčajne využívala na plánovanie celého týždňa a vyhýbala som počas nich telefonátom a stretnutiam. Pokojne sa v tomto čase venovala aj cvičeniu či iným nepracovným veciam. Až potom začala pracovať a aj to len na veciach, ktoré museli byť v ten deň hotové.

@itsmarisajo Bare Minimum Monday still means sticking to the structure I know works for me — just going a bit slower 🐢 #bareminimummonday #bareminimummondays #wfh #selfemployed #slowwork #selfemployedlife #productivitytips ♬ Theme From A Summer Place - Percy Faith

Podobne ako quiet quitting či great resignation, aj toto je trend, ktorý ukazuje rozdiel medzi vnímaním práce mladšou a staršou generáciou. Najmä Gen Z podľa Tiktoku svoje povinnosti plní – no veci navyše robia len vtedy, ak projektu veria, záleží im na téme alebo z toho môžu niečo získať. Nechcú vyhorieť a na mentálnom zdraví im záleží rovnako ako na fyzickom. 

Odporúčané
Slovenka Radka má takmer milión followerov: Za post si vypýtam aj 8-tisíc. Na evente som stretla Kendall Jenner (Rozhovor) Slovenka Radka má takmer milión followerov: Za post si vypýtam aj 8-tisíc. Na evente som stretla Kendall Jenner (Rozhovor) 17. mája 2024, 9:30

Trend má, samozrejme, svojich kritikov. Komentáre aj pod Mayesovej videami ukazujú, že ľudia sa boja, ako podobný obsah ovplyvní zamestnávateľov. Budú ich opäť nútiť chodiť do kancelárií alebo im budú sledovať každý pohyb myškou na počítači? „Títo kritici zabúdajú, že robiť nevyhnutné minimum znamená robiť dostatok,“ dodala pre CNBC Mayes.

Domov
Zdieľať
Diskusia