Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
26. mája 2023, 14:30
Čas čítania 5:05
Ema Stanovská

Mullet bar je novým hitom Bratislavy: Austrálčania sa „rozbíjajú“ cez deň a končia o polnoci, vraví spolumajiteľ podniku

Mullet bar je novým hitom Bratislavy: Austrálčania sa „rozbíjajú“ cez deň a končia o polnoci, vraví spolumajiteľ podniku
Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Nový bar na Laurinskej ulici v Bratislave spája špičkové koktaily, pohodovú atmosféru a skvelých dídžejov. Refresher sa rozprával s majiteľmi Marošom a Gabrielom, ktorí zbierali skúsenosti v Austrálii.

Dáš si Dark And Horny so 69-percentným rumom, alebo Smoked Cherry Manhattan, ktorý ti pred tvojimi očami zaúdia údiacou pištoľou? V Mullet bare, kde sa posledné týždne koncentruje bratislavský nočný život, na tieto drinky nebudeš od objednania čakať dlhšie ako minútu.

Za novým podnikom stoja dvaja kamaráti Maroš a Gabriel, ktorí si svoje barmanské know-how priniesli až z ďalekej Austrálie. Myšlienkou tohto baru je fantastický produkt v neformálnej atmosfére, skvelí dídžeji a žúrky hoci aj za bieleho dňa. Názov odkazuje na slávny účes z 80. rokov mullet, ktorý je medzi Austrálčanmi veľmi populárny.

Maroš a Gabriel sa poznajú už roky, spoločný bar bol dlho ich snom.
Maroš a Gabriel sa poznajú už roky, spoločný bar bol dlho ich snom. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Na Slovensku máme bary, kde je dobrý produkt, ale príliš formálna atmosféra. Je to vyslovene o tom, že si ideš sadnúť za dobrým servisom,“ hovorí Maroš, ktorý v Austrálii strávil tri a pol roka prácou v gastro sektore.

Odporúčané
Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov Chef Tomek: V Londýne som najradšej chodil jesť do Dalstonu na trhoviská afrických imigrantov 25. apríla 2024, 13:30

„Austrálske bary spájajú špičkové koktaily v neformálnej atmosfére. Hrá tam hudba, ľudia tancujú pri stoloch. To sme sa snažili priniesť aj sem,“ dodáva.

Austrálska barová scéna je podľa Maroša na úplnej inej úrovni – všade robia vynikajúce koktaily, ľudia ich poznajú a vedia si ich objednať. „Slováci nepijú toľko koktailov a nie vždy vedia, čo majú obsahovať. Tu sa väčšinou šotuje. Ak by si Austrálčan dal šot borovičky, asi by skolaboval. Keď som im dal vyskúšať domácu slivovicu, skoro umreli,“ smeje sa spolumajiteľ.

V Mullet bare trvá príprava koktailu aj s platbou do minúty.
V Mullet bare trvá príprava koktailu aj s platbou do minúty. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Mullet bar je takisto asi prvý podnik na Slovensku so zmiešanými toaletami. „Nech je tam mingle-bingle – vycikáš sa, namaľuješ, dostaneš pusu,“ hovorí s úsmevom Maroš.

V Refresheri objavujeme a navštevujeme zaujímavé miesta a prinášame ti výber toho najlepšieho, čo u nás a vo svete ochutnáš. Pre viac podobného obsahu sleduj tému Gastro Bratislava a Gastropriemysel. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, ktorý ti odomkne všetky prémiové články.

Austrálsky sen

K protinožcom sa Maroš s Gabrielom prvýkrát dostali cez projekt Work and Holiday, ktorý umožňuje získať víza na ročný pobyt, počas ktorého môžeš pracovať a cestovať. Ešte predtým Maroš odišiel do Južnej Ameriky, kde precestoval Kolumbiu, Ekvádor, Peru, Bolíviu a Čile.

Odporúčané
Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) Celebritný kuchár Massimo: Michelin by Slovensku pomohol. Reštaurácie niekedy spolupracujú s nevhodnými influencermi (Rozhovor) 15. apríla 2024, 14:30

V Austrálii im dali možnosť pracovať buď v gastro segmente, alebo na farme. Vybrali si prvú možnosť. Prvých osem mesiacov strávili v Sydney, potom si kúpili obytnú dodávku a zvyšok roka strávili na severe krajiny v pobrežnom meste Port Douglas.

Spolumajiteľ Maroš strávil v Austrálii niekoľko rokov, postupne sa vypracoval až na manažérsku pozíciu.
Spolumajiteľ Maroš strávil v Austrálii niekoľko rokov, postupne sa vypracoval až na manažérsku pozíciu. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Dodávku si v tejto krajine kupuje väčšina mladých ľudí, ktorí tam chodia za prácou na kratšie obdobie. Keď už auto nepotrebujú, predajú ho. Obchoduje sa s tým vo veľkom,“ vysvetľuje Gabriel, ktorý sa po roku práce rozhodol ostať na Slovensku a usadiť sa. Maroš sa však vrátil, aby sa mohol uchádzať o tretí rok na Work and Holiday.

Keďže bohémsky Slovák už vtedy vedel, že si raz chce na Slovensku otvoriť vlastný bar, hlavnou motiváciou bolo nazbierať čo najviac peňazí a skúseností

„Pracoval som v 45 stupňoch Celzia a pri vlhkosti 98 %. Šéf mi musel zabezpečiť veľký industriálny ventilátor, ktorý som mal celý čas vedľa seba. Bolo to peklo,“ hovorí Maroš, ktorý sa dostal do špičkových barov a učil sa od najväčších majstrov z fachu. Postupne sa vypracoval až na manažérske pozície.

Mullet bar nájdeš na začiatku frekventovanej Laurinskej ulice.
Mullet bar nájdeš na začiatku frekventovanej Laurinskej ulice. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Za mesiac zarobil 10-tisíc dolárov

V Austrálii majú ľudia často aj viacero prác na plný úväzok. Veľa makajú, ale stojí im to za to. „Keď som pracoval v nedeľu 12 hodín, zarobil som 700 dolárov na deň. Austrálsky zákon totiž stanovuje, že v sobotu máš 1,5-násobok platu, v nedeľu dvojnásobok. Cez pracovný deň máš 30 dolárov na hodinu, v nedeľu 60.“

Odporúčané
Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť Kristína miesto výšky rozbehla na východe biznis s koláčmi. Zariadenie stojí aj 20-tisíc, ak chceš zarobiť, musí ťa to baviť 13. apríla 2024, 14:30

Dodáva, že podniky cez víkendy nezatvárajú, ale namiesto toho zvyšujú plat. „Komu sa to ako zamestnávateľovi neoplatí, ten zavrie. Komu sa to oplatí, nechá otvorené a každý je šťastný, lebo sa vždy nájde niekto, kto je ochotný pracovať za dvojitý plat. Hovoril som si, že pokojne môžem podnik otvárať aj zatvárať,“ vraví Maroš.

„Pracoval som 95 hodín týždenne a za mesiac si zarobil 10-tisíc dolárov,“ hovorí Maroš.
„Pracoval som 95 hodín týždenne a za mesiac si zarobil 10-tisíc dolárov,“ hovorí Maroš. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Keď sa vrátil do Bratislavy, zistil, že Austrália v pomere k tamojším platom nie je až taká drahá, a v niektorých prípadoch je dokonca cenovo dostupnejšia ako naše hlavné mesto. Káva a koktaily už v centre hlavného mesta podľa neho stoja viac ako u protinožcov, kde je priemerná výška mesačného platu približne trikrát vyššia ako na Slovensku.

Jedno obdobie robil na plný úväzok barmana aj kuchára, pracoval 95 hodín týždenne a za mesiac si zarobil 10-tisíc dolárov. Keď mu ostávalo pol roka do získania občianstva, pre zdravotné problémy svojho otca sa musel vrátiť domov na Slovensko. 

Pri príprave drinkov v bare používajú špeciálne postupy, ktoré si priniesli z Austrálie.
Pri príprave drinkov v bare používajú špeciálne postupy, ktoré si priniesli z Austrálie. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Maroš prežil v Austrálii aj prvé covidové roky, na ktoré si paradoxne spomína v dobrom. „Nedalo sa cestovať medzi štátmi, ale na západe, kde som vtedy býval, nebol ani jeden potvrdený prípad nákazy. Keď sa objavil prvý prípad, mali sme týždeň lockdown. Na ten sme sa všetci tešili, pretože sme od vlády dostali plat, aký by sme mali normálne. Celý týždeň sme strávili na pláži,“ spomína.

mullet barMaroš a Gabriel sa poznajú už roky, spoločný bar bol dlho ich snom.mullet barmullet bar
Zobraziť galériu
(19)

Lokalita snov

Keď nastal ten správny čas na realizáciu dlhoročného plánu, Maroš s Gabrielom sa pustili do hľadania ideálneho priestoru. Rýchlo však zistili, že ak už nemajú zabehnutý podnik alebo balík peňazí, nie je to také jednoduché.

Odporúčané
Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) Mladá barmanka Kristína: Je to alchýmia, sme ako psychológovia. Jeden zákazník raz nechal obrovský tringelt (Rozhovor) 12. apríla 2024, 12:30

Napokon sa rozhodli pre vynikajúcu lokalitu na začiatku frekventovanej Laurinskej ulice, ktorá vedie do historického centra Bratislavy. V tej istej budove už dlhé roky sídlia aj ďalšie mimoriadne obľúbené bary Bukowski a Fuga. Jediný problém je, že budovu by mali v najbližších rokoch prerábať.

Majitelia čoskoro zavedú aj sobotný koncept denných žúrok, ktorými sa inšpirovali v Austrálii.
Majitelia čoskoro zavedú aj sobotný koncept denných žúrok, ktorými sa inšpirovali v Austrálii. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

„Keď sme si zvážili za a proti, zhodli sme sa, že sa nám to oplatí. Potrebovali sme sa rozbehnúť. Dohodli sme si dlhodobý nájom, a ak by budovu o dva roky čakala rekonštrukcia, nevadilo by nám to, pretože by sme sa vrátili do lepšieho priestoru,“ vysvetľuje Maroš.

Do priestoru vložili minimum peňazí, pretože na interiéri pracovali sami s pomocou kamošov. Väčšinu peňazí minuli na zariadenia, ktoré sú dôležité pre kvalitu produktu, napríklad ľadostroj. Hoci ešte tri dni pred otvorením v bare nemali ani jednu fľašu, podnik sa veľmi rýchlo zaplnil ľuďmi.

Drink aj s platbou má trvať do minúty

A prečo by si si mal zo všetkých koktailových barov v Bratislave vybrať práve tento? Majitelia tvrdia, že každý jeden drink je vybalansovaný, na úrovni a dostaneš ho prakticky hneď – Mullet bar je preto obľúbený najmä medzi mladými ľuďmi, ktorých nebaví celý večer vysedávať v jednom bare.

Odporúčané
Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu Čiližrút: Dostaneš posledný dezert a neexistuješ. To je jedna z chýb slovenského finediningu 10. apríla 2024, 18:00

„Nemáme čas hrať sa s koktailom päť minút, sme rýchly bar. Príprava koktailu by mala od objednávky trvať do minúty,“ vravia majitelia. Ceny sú tu v porovnaní s inými barmi celkom prijateľné, za koktail zaplatíš od 8 do 12,50 €.

Okrem drinkov tu nájdeš aj naturálne vína a craftové pivá.
Okrem drinkov tu nájdeš aj naturálne vína a craftové pivá. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

To, že Mullet bar nie je len továreň na aperoly a gintoniky, odzrkadľujú aj profesionálne postupy, ktorými barmani prepožičiavajú drinkom svoj vlastný rukopis. Napríklad na negroni používajú campari, ktoré najskôr zmiešajú s kokosovým olejom, potom ho zabalia do vákuových vreciek a spracujú metódou sous-vide. Potom ho schladia v chladničke, kde kokosový olej stuhne, a precedia cez utierku.

V bare chcú zachovať neformálnu atmosféru.
V bare chcú zachovať neformálnu atmosféru. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková

Ďalšou metódou je „milk wash“, ktorý používajú na espresso martini. Do mlieka pomaly nalievajú rum, ktorý musí mať minimálne 40 percent alkoholu. Mlieko sa následne zrazí, odoberie sa laktóza a výsledkom je krémový drink. Zaujímavý je aj drink Smoked Cherry Manhattan, ktorý si sám vyberieš z malej udiarničky na bare. Prípravu ti vždy ukážu priamo na bare.

Drink Smoked Cherry Manhattan si sám vyberieš z malej udiarničky na bare.
Drink Smoked Cherry Manhattan si sám vyberieš z malej udiarničky na bare. Zdroj: Refresher/Dorota Jedináková


Majitelia si pripravujú aj vlastné čerstvé ovocné šťavy a domáce zázvorové pivo. Bežné značky rumov tu nenájdeš, používajú totiž len kvalitné plantation rumy. Okrem koktailov ponúkajú aj naturálne vína a craftové pivá. Od júla pridajú aj kaviarenskú ponuku – výberovú kávu, studenú kuchyňu a letné spritze. 

Odporúčané
Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) Z korporátu prešli do gastra: Miška a Joff sú majiteľmi bistra Kaliforňan, ktorý je dnes už známym lovebrandom (Rozhovor) 2. apríla 2024, 12:30

Každý piatok a sobotu sa tu o náladu starajú dídžeji. Čoskoro zavedú aj sobotný koncept denných žúrok, ktorými sa inšpirovali v Austrálii. Tam totiž bary zatvárajú už o polnoci, a tak sa domáci často bavia už od obeda a o desiatej večer končia. Ako vraví Maroš, Austrálčania sa „rozbíjajú“ cez deň.

„O dvanástej otvoríme, o štrnástej bude dídžej a celý deň si budeme pochlipkávať margaritky,“ usmieva sa Maroš. Aj ty sa tak tešíš na leto ako my? 

Domov
Zdieľať
Diskusia