Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2023, 11:00
Čas čítania 1:09
Martin Mičuda

Znovuzrodenie legendy: Nové Polo GTI Edition 25, Volkswagen mu upravuje vizuál a znižuje podvozok

Znovuzrodenie legendy: Nové Polo GTI Edition 25, Volkswagen mu upravuje vizuál a znižuje podvozok
Zdroj: Volkswagen
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY VOLKSWAGEN
Uložiť Uložené

Z motorickej stránky sa, žiaľ, nič nemení.

Písal sa rok 1998, keď Volkswagen predstavil prvé Polo v športovo ladenej verzii GTI. Už v tom čase išlo o malé auto, ktoré vedelo uháňať rýchlosťou až 200 km/h. Presne štvrťstoročie nato nám nemecká automobilka predstavuje oslavnú edíciu aktuálnej generácie, ktorá oslavuje 25. narodeniny malého GTI. Novinka má označenie Edition 25, vznikne v obmedzenom počte 2 500 kusov a stáť bude minimálne 35-tisíc €. Ak však čakáš, že špeciálne Polo GTI prináša niečo extra, uspokojiť sa musíš len s optickými vylepšeniami.

Odporúčané
Zviezli sme sa vo vynovenom Pole GTI, z ktorého urobil Volkswagen unikát hneď vo viacerých smeroch. Prečo? Zviezli sme sa vo vynovenom Pole GTI, z ktorého urobil Volkswagen unikát hneď vo viacerých smeroch. Prečo? 27. mája 2023, 14:30

Motor zostáva síce rovnaký, no treba uznať, že aktuálne Polo GTI poháňa ten najzaujímavejší motor v tejto triede. V čase, keď väčšina značiek ukončila výrobu malých hot-hatchov, Volkswagen sa vymierajúceho segmentu stále drží a kraľuje v ňom motorom, aký dnes už niektoré značky neponúkajú ani v oveľa väčších segmentoch. Ide o benzínový štvorvalec 2.0 TSI, ktorý aj v novom Pole GTI Edition 25 disponuje výkonom 152 kW/207 koní a 320 Nm. Má automatickú 7-stupňovú prevodovku DSG, ktorá posiela silu na predné kolesá.  

Volkswagen, Polo, Polo GTI,Volkswagen, Polo, Polo GTI,Volkswagen, Polo, Polo GTI,Volkswagen, Polo, Polo GTI,
Zobraziť galériu
(12)

Aj oslavná edícia tak dokáže akcelerovať z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy, zatiaľ čo jej maximálna rýchlosť je 240 km/h. Jedinou technickou zmenou je o 15 milimetrov znížený podvozok, ktorý má mať športovejšie jazdné vlastnosti. Samosvorný diferenciál na prednej náprave chýba, Polo GTI si tak na rozdiel od väčšieho modelu Golf GTI musí vystačiť so systémom XDS, ktorý pribrzďuje vnútorné koleso.

Odporúčané
Z nového X6 M Competition nám padla sánka. 625-koňové BMW popiera fyzikálne zákony Z nového X6 M Competition nám padla sánka. 625-koňové BMW popiera fyzikálne zákony 10. apríla 2021, 9:30

Edition 25 má nové 18" čierne disky Adelaide Black Glossy, ktoré kontrastujú s novým lakom Ascot Grey. Čierne sú aj kryty spätných zrkadiel, strecha či polep po stranách karosérie. V interiéri je viac červených elementov a detailov, ktoré sú spätné s modelmi GTI. Športové sedadlá sú štandardne čalúnené v perforovanej koži, no a pribudol aj štítok, ktorý odkazuje na poradové číslo exemplára v rámci limitovanej série. 

Volkswagen, Polo, Polo GTI,
Zdroj: Volkswagen
Domov
Zdieľať
Diskusia