Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2023, 14:00
Čas čítania 5:24
Richard Balog

Carhartt, Dickies či Caterpillar. Spoznaj značky pracovného oblečenia, ktorých novým prirodzeným prostredím sú ulice veľkomiest

Carhartt, Dickies či Caterpillar. Spoznaj značky pracovného oblečenia, ktorých novým prirodzeným prostredím sú ulice veľkomiest
Zdroj: Caterpillar
MÓDA MÓDA STREETWEAR
Uložiť Uložené

Doplníš svoj šatník o modely oblečenia a doplnky, ktoré sú praktické, pohodlné, odolné a navyše vyzerajú dobre?

V posledných sezónach došlo k výraznému zbližovaniu populárnej módy a pracovného oblečenia, keď zástupy mladých ľudí nosia oblečenie ako manuálne pracujúci robotníci. Výrobcovia ako Carhartt, Dickies alebo Timberland prekročili hranice svojho určenia a modernej spoločnosti poskytujú toľko potrebnú kombináciu praktickosti, pohodlia, odolnosti a vzhľadu, ktorý sa prispôsobí každej situácii. 

Dávno predtým však priniesli workwear do streetwearu, respektíve mainstreamu, raperi na čele s Tupacom a Biggiem v deväťdesiatych rokoch minulého storočia – spomeň si na ich outfity plné hrubých rifľových búnd s malým logom Carhartt doplnené o široké rifle s trakmi Dickies a klasické svetlohnedé topánky Timberland.

Dnes sú tieto značky stálicami vo svete streetwearu a pohodlne sa usadili medzi vychytenými konkurentmi aj módnymi domami. Nižšie nájdeš sprievodcu niektorými z najlepších a najuznávanejších značiek pracovného oblečenia, ktoré oživia tvoje outfity v priebehu celého roka. Ide o skvelú alternatívu ku kolobehu trendov.

Odporúčané
20 modelov s logom Carhartt WIP pre tvoj jarný a letný šatník. Ponúkajú skvelý štýl za férovú cenu  20 modelov s logom Carhartt WIP pre tvoj jarný a letný šatník. Ponúkajú skvelý štýl za férovú cenu 15. mája 2023, 10:30

Dickies

Dickies je legendárna značka pracovných odevov, ktorá vznikla v roku 1922 a odvtedy si získala srdcia miliónov ľudí na celom svete.

Zatiaľ čo pred sto rokmi išlo o malú texaskú spoločnosť na výrobu pracovných nohavíc s veľkými vreckami a trakmi, ktoré stelesňovali ducha amerického robotníka, v súčasnosti ide o celosvetovú jednotku vo výrobe pracovných odevov.

Svoje miesto si modely s nášivkou Dickies našli koncom minulého storočia aj v uliciach, vďaka čomu ich dnes s hrdosťou nosia ľudia z rôznych pracovných odvetví. Za popularitou stojí skateboardová komunita, raperi aj módne ikony na čele s modelkami ako Bella Hadid alebo Emily Ratajkowski.

Dickies
Zdroj: Dickies

Jednoducho povedané, to, čo sa začalo ako americká značka pracovných odevov, sa vyvinulo do oblasti skate a streetwear. Funkčnosť, odolnosť a pohodlie však zostávajú pevným základom všetkých návrhov, ktorých nadčasový dizajn je vhodný na každodenné nosenie.

Zaujímavú selekciu produktov Dickies nájdeš napríklad v online obchode Footshop. Ceny sa pohybujú od približne 40 eur za klasické tričká s kratkými rukávmi cez 70 eur v prípade bavlnených mikín až po viac ako 120 eur za odolné rifľové bundy.

Dickies
Zdroj: Dickies

Caterpillar

Rovnako bohatú históriu má aj druhá značka vo výbere Caterpillar, ktorú z obchodov registruješ možno skôr pod skráteným názvom CAT. Spoločnosť Caterpillar rozširuje svoje odborné znalosti od ťažkých strojov až po módu a ponúka celý rad oblečenia vrátane tričiek, mikín alebo búnd, ktoré je synonymom odolnosti, kvality a robustnosti. 

Módny rad Caterpillar stelesňuje základné hodnoty značky, ktorými sú sila, spoľahlivosť a autentickosť. Kolekcie odrážajú drsnú a priemyselnú estetiku so zameraním na funkčný dizajn a odolné materiály – či už ide o tričká s ikonickým logom, pohodlné mikiny s jemnými grafickými motívmi alebo nohavice s množstvom vreciek.

Caterpillar
Zdroj: Caterpillar

Vedenie spoločnosti Caterpillar uprednostňuje remeselné spracovanie a pozornosť venovanú detailom, ktoré sú súčasťou každého odevu. Samozrejmosťou sú vysokokvalitné tkaniny a konštrukčné techniky zaisťujúce, že odevy odolajú skúške času a zachovajú si svoju celistvosť aj v náročných podmienkach mimo mesta. 

O prieniku do sveta streetwearu svedčia nielen vlastné kolekcie pod líniou CAT WWR (workwear), ale aj spolupráce s návrhárom Heronom Prestonom či  so značkou John Elliott. Ak ťa pracovné odevy s logom spoločnosti Caterpillar oslovili, skontroluj ponuku v online obchode Queens.

Caterpillar
Zdroj: Caterpillar

Helly Hansen

Svoje miesto vo výbere má aj spoločnosť Helly Hansen, ktorú založil Helly Juell Hansen s manželkou v roku 1877 s cieľom vyrábať odolné bundy a nohavice pre rybárov na mori. Za prvých päť rokov predali približne 10-tisíc kusov a v súčasnosti značka ponúka prvotriedne oblečenie, s ktorým zaboduješ v divokej prírode aj v mestských uliciach.

Helly Hansen
Zdroj: Helly Hansen

Severské krajiny patria medzi najchladnejšie oblasti v Európe, a preto nie je prekvapením, že v týchto miestach vznikli značky, ktoré sa radia medzi elitu vo výrobe funkčných odevov. 

Helly Hansen patrí medzi skutočných „pionierov“ v tejto kategórii s dokonalými produktmi, v ktorých zvládajú ťažké pracovné šichty rybári či robotníci v lesoch, ale rovnako dobre sa v nich cítia aj zástupy celebrít v zimnom období.

Kúsky z portfólia nórskej spoločnosti si naprieč dobou obľúbili všetci – od rybárov a námorníkov cez horolezcov až po raperov v New Yorku. Vedeniu navyše nie sú cudzie ani spolupráce, vďaka ktorým sa značka približuje novým, mladším zákazníkom. Spomenieme napríklad streetwearové kolekcie s WTAPS, Pumou alebo GmbH. 

Skontroluj ponuku v obchode Footshop.

Helly Hansen
Zdroj: Helly Hansen
Odporúčané
Toto je 8 udržateľných módnych značiek zo Slovenska a z Česka, ktoré musíš spoznať Toto je 8 udržateľných módnych značiek zo Slovenska a z Česka, ktoré musíš spoznať 13. mája 2023, 11:00

Levi's®

Produkty s ikonickým červeno-bielym logom spoločnosti Levi's® pozná každý, a to bez ohľadu na vek. Ide o jednu z najznámejších módnych značiek, ktorú založil Levi Strauss v roku 1853, aby podľa nápadu Jacoba Davisa vyrábal nohavice pomocou nitov v miestach namáhania, vďaka čomu boli odolnejšie a vydržali dlhšie ako dovtedy známe modely.

Výsledkom boli klasické modré rifle, ktoré boli obľúbeným odevom robotníkov, baníkov aj zlatokopov. Išlo o prvé rifle v histórii a Strauss s Davisom si tento vynález dali patentovať. 

Levi's, Kid Cudi
Zdroj: Levi's

To, čo sa začalo ako vynález pre amerických robotníkov, sa stalo uniformou pokroku. Tieto funkčné nohavice nosili baníci, kovboji, rebeli, rockové hviezdy, prezidenti aj bežní muži a ženy. Išlo o odev, v ktorom ľudia nielen pracovali, ale aj žili svoj život.

Produkty od značky Levi's® sú najčistejšou nositeľnou formou autentického sebavyjadrenia. Nesú znaky života, tvary našich tiel či spomienky na naše zážitky. V súčasnosti je spoločnosť Levi Strauss & Co. jednou z najväčších odevných spoločností na svete a globálnym lídrom v oblasti rifľoviny. Má približne 500 predajní na celom svete a výrobky sú dostupné vo viac ako 100 krajinách vrátane Slovenska a Česka.

Značka Levi's® je synonymom pre rifle a ikonou s viac ako 150-ročnou históriou, ktorá musí mať zastúpenie v tvojom šatníku. Nájdi ideálny strih nohavíc, bundy alebo košele v ponuke online obchodu Footshop a ovládni ulice. 

Model riflí Levi's® 501 v klasickom rovnom strihu považujeme za najlepšie nohavice, ktoré kúpiš v cenovej kategórii do 150 eur.

Levi's
Zdroj: Levi's

Timberland

Kvalitné materiály, dôraz na pohodlie a trvanlivosť sú charakteristickými znakmi pre všetky produkty Timberland. Najznámejším návrhom spoločnosti so sídlom v New Hampshire sú nepremokavé topánky, ktoré vedenie predstavilo v roku 1973 a svoj pôvodný tvar, spoľahlivosť a obľúbenosť si držia až dodnes.

Všetko sa začalo v roku 1952, keď zakladateľ Nathan Swartz kúpil polovičný podiel v spoločnosti Abington Shoe Company, aby neskôr získal úplné vlastníctvo vo firme a zamestnal svojich dvoch synov.

Kith, Timberland
Zdroj: Kith

Vyjsť von za každého počasia bol pred rokom 1973 problém, ktorý spoločnosť Timberland vyriešila vďaka topánkam so šesťdierkovým šnurovaním. Boli robustné, dobre spracované a vďaka inovatívnej technike vstrekovania, ktorá bola v obuvníckom priemysle nová, odolávali prírodným živlom. Tieto prémiové „žlté“ topánky stanovili nové štandardy nepremokavosti v obuvníctve. Stali sa rovnako obľúbenými medzi outdoorovými nadšencami, profesionálnymi pracovníkmi a mnohými ďalšími, ktorí chceli skvelo vyzerajúci pár topánok. 

Zásadný prienik do streetwearu prišiel v období osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, keď obuv Timberland nosili z praktických dôvodov díleri drog v chladných newyorských uliciach a neskôr raperi na čele s Tupacom a Biggiem. Status si držia aj vďaka množstvu zvučných spoluprác, keď topánky upravili značky ako Kith, Stussy, Supreme, Off-White™ alebo Jimmy Choo.

V súčasnosti ide o kultovú obuv, ktorá poskytuje nielen dokonalú ochranu, ale aj originálny štýl. V portfóliu značky Timberland nájdeš okrem týchto nesmrteľných pracovných topánok aj množstvo kvalitného oblečenia a doplnkov do rôznych typov počasia. 

Skontroluj oficiálny online obchod Timberland.

Kith, Timberland
Zdroj: Kith

Carhartt 

Záver tohto výberu nemôže patriť nikomu inému ako značke Carhartt, ktorú považujeme za klenot v oblasti workwearu a predovšetkým streetwearu. Ide o dielo Hamiltona Carhartta, ktorý spoločnosť založil v roku 1889 a v súkromnom vlastníctve rodiny je aj v súčasnosti, aby sa zabezpečilo, že poslanie jej zakladateľa je v každom odeve, ktorý opustí výrobnú linku. 

Prvými výrobkami s logom Carhartt boli pracovné kombinézy z kačacej a rifľovej tkaniny. Spoločnosť neskôr rozšírila líniu o ďalšie dizajny pre robotníkov vrátane nohavíc a búnd s rôznymi charakteristickými znakmi, ako sú prémiové tkaniny, robustná konštrukcia, pohodlný strih a detaily – trojito prešité hlavné švy a veľké vrecká s pracovnými funkciami.

Carhartt WIP
Zdroj: Carhartt WIP

Do povedomia streetwearovej komunity sa značka Carhartt dostala na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, keď si produkty získali srdcia newyorských raperov, hollywoodskych hercov aj modeliek, na ktorých vyzerali robustné modely búnd z denimu skvelo.  

Posun z výrobných dielní do ulíc najlepšie charakterizuje vznik línie Carhartt WIP v roku 1994, ktorá vyvíja vlastné kolekcie založené na originálnych pracovných odevoch spoločnosti. Návrhári kombinujú autentickú adaptáciu robustných amerických archetypov a zároveň spolupracujú so subkultúrami, ktoré Carhartt WIP obklopovali od začiatku. Ponuka línie je známa aj vďaka početným spoluprácam s inými značkami vrátane A.P.C., Nike, Vetements alebo Awake NY.

V online obchode Footshop nájdeš viac ako 200 produktov z posledných kolekcií značky Carhartt WIP. Výber záleží len na tebe. 

Carhartt WIP
Zdroj: Carhartt WIP
Odporúčané
KVÍZ: Vieš, ako sa správne vyslovujú názvy známych značiek ako Goyard, Louis Vuitton či Supreme? (Vol. 2) KVÍZ: Vieš, ako sa správne vyslovujú názvy známych značiek ako Goyard, Louis Vuitton či Supreme? (Vol. 2) 15. mája 2023, 9:00
Domov
Zdieľať
Diskusia