Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2023, 10:00
Čas čítania 5:59
Daniel Mikolášik

Don Toliver: zverenec Travisa Scotta, ktorého rap ťa dokáže zhypnotizovať

Don Toliver: zverenec Travisa Scotta, ktorého rap ťa dokáže zhypnotizovať
Zdroj: Rick Kern/Getty Images
HUDBA DON TOLIVER PROFILY RAPEROV RAP RAPOVÁ SCÉNA
Uložiť Uložené

Aká bola cesta k sláve texaskej hviezdy, ktorá si v skladbách vylieva srdce?

Je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich talentov na súčasnej americkej hip-hopovej scéne, do sveta rapu mieša prvky R&B soulu a prináša svieži vzduch jedinečnou kombináciou melodických vokálov, emotívnych textov a hypnotických rytmov. Hovorí sa o ňom, že jeho hudba dokáže hypnotizovať.

Po necelom roku od svojej prvej skladby už rapoval na albume Travisa Scotta, ktorý sa stal jeho mentorom. Jemu blízky zvuk južanského hip-hopu ocenil až natoľko, že ho okamžite podpísal aj pod svoje vydavateľstvo Cactus Jack, pod ktorým tvorí doteraz.

Zoznám sa s Don Toliverom, 28-ročným raperom a spevákom z Texasu, ktorý v skladbách otvára svoje najhlbšie vnútro a vylieva v nich svoje srdce.

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne hudobné tipy, recenzie albumov, novinky, rebríčky či profily interpretov. Viac podobných článkov nájdeš v téme profily raperov. Ak ťa zaujímajú články venované hudbe a chceš podporiť naše úsilie neustále skvalitňovať obsah, pridaj sa do klubu Refresher+, čím získaš neobmedzený prístup ku všetkým článkom.

O jeho kariére rozhodlo zapnuté rádio u barbera

Don Toliver, civilným menom Caleb Zackery Toliver, sa narodil 12. júna 1994 priamo v Houstone v americkom štáte Texas, kde aj vyrastal. Toto prostredie a samotná kultúra mesta sa na ňom odzrkadlili aj prostredníctvom hudobných žánrov, ktoré ho ovplyvňovali už v detstve.

Odporúčané
Lil Baby: Za 3 roky kariéry dobehol Princea a Paula McCartneyho. Boli sme na koncerte aktuálne najhorúcejšieho rapera na svete Lil Baby: Za 3 roky kariéry dobehol Princea a Paula McCartneyho. Boli sme na koncerte aktuálne najhorúcejšieho rapera na svete 31. júla 2022, 9:30

Tie najkľúčovejšie boli predovšetkým R&B, hip-hop, ako aj rapový subžáner chopped and screwed, charakteristický práve pre Houston, ktorého atmosféru v podobe pomalého tempa a hypnotického zvuku cítiť vo viacerých skladbách talentovaného Don T-ho.

don toliver
Zdroj: Matt Winkelmeyer/Getty Images

Zásadný vplyv na jeho neskoršiu hudobnú kariéru mal aj jeho otec Bongo, ktorý bol taktiež raperom a súčasťou houstonského hip-hopového kolektívu a vydavateľstva Swishahouse začiatkom roku 2000. Otec mu často púšťal svoje skladby, čo Dona ovplyvnilo už počas detstva. 

„Ale on (otec) rap nebral vážne. Vydal síce veľa skladieb, ale bral to skôr ako zábavu. Od začiatku ma však podporoval,“ prezradil Don Toliver v roku 2021 v rozhovore pre rádio HOT 97. Posledný impulz, vďaka ktorému sa naplno ponoril do hudby, bol pomerne zvláštny moment, keď sa mladý Caleb bol dať ostrihať u barbera.

V rádiu v tom čase hral R&B spevák Musiq Soulchild a jeho hudba ho vraj prinútila začať robiť vlastnú hudbu. „Soulchildova hudba ma postrčila, aby som do toho bezhlavo šiel. Učil som sa melódie a zvuky... Skrátka všetko. Tento moment ma nakopol najviac,“ povedal v rozhovore pre Fader.

Objavil ho Travis Scott, ktorý sa stal jeho mentorom

Don Toliver odštartoval svoju hudobnú kariéru v máji roku 2017, keď spoločne s kamarátom a producentom, ktorý si hovorí Yungjosh93, vydali spoločný mixtape s názvom Playa Familia. Spoločne vystupovali po Houstone ako undergroundoví umelci.

Odporúčané
Časová os beefu Kendrick Lamar verzus Drake: Takto prebieha najväčší rapový konflikt desaťročia Časová os beefu Kendrick Lamar verzus Drake: Takto prebieha najväčší rapový konflikt desaťročia 6. mája 2024, 18:00

„Stihol som aj päť klubov za noc, v jednom som mal vystúpenie o desiatej, v ďalšom o dvanástej a potom som vystupoval v striptízových kluboch,“ spomína pre GQ. Jeho sólový debut nadišiel len o niekoľko mesiacov neskôr. V novembri vydal prvú sólovú skladbu I Gotta a v decembri singel Diva.

Prvá Don Toliverova sólová skladba vyšla aj so sprievodným videoklipom

Všetko sa však zmenilo v roku 2018, keď ho po ani nie roku aktívnej kariéry objavil ďalší rodák z Houstonu a jedno z najväčších rapových mien na svete – Travis Scott. „Zaujalo ho, ako to robím. Bol som totiž jeden z mála ľudí v meste, ktorí prišli s takouto atmosférou v hudbe. Zapadlo to do seba,“ spomína Don T.

Travisa svojím jedinečným prejavom a originálnym zvukom zaujal natoľko, že sa ho ešte v tom istom roku rozhodol podpísať pod svoje vydavateľstvo Cactus Jack. Travis sa stal jeho starším rapovým mentorom a táto príležitosť mu doslova zmenila život.

don toliver grammy
Zdroj: Frazer Harrison/Getty Images for The Recording Academy

V roku 2018 ho „La Flame“ prizval aj na jeden zo svojich najzásadnejších albumov – Astroworld. Don Toliver to odpálil na skladbe Can’t Say a mnohí rapoví fanúšikovia sa doteraz zhodujú v tom, že na tracku Travisa tzv. renegadeol, čo z rapového žargónu môžeme preložiť ako situáciu, keď hosťujúci raper predbehne interpreta na jeho vlastnej skladbe.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 133938 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa dostal až na vrchol scény a k spoluprácam s najväčšími menami.
  • Prečo si Travis Scott vybral práve jeho.
  • Ktorý jeho hit sa preslávil na Tiktoku vďaka nákazlivým tančekom.
  • Prečo nechce byť škatuľkovaný len ako raper.
  • Ktorý jeho album sme zaradili medzi najlepšie a prečo.
  • Aký špeciál vydal tento rok na Valentína.
Domov
Zdieľať
Diskusia