Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. marca 2023, 15:00
Čas čítania 1:18
Martin Mičuda

Rolls-Royce sa lúči s ikonickým motorom V12 v kupé Wraith, jeho hviezdny strop tvorí rekordný počet svetelných vlákien

Rolls-Royce sa lúči s ikonickým motorom V12 v kupé Wraith, jeho hviezdny strop tvorí rekordný počet svetelných vlákien
Zdroj: Rolls-Royce
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

12-kusová špecialitka má strop, ktorý tvorí 2 117 svetelných optických vlákien.

Rolls-Royce Wraith sa v roku 2013 objavil ako priamy nástupca niekdajšieho modelu Phantom Coupé a o desať rokov neskôr spoznávame jeho poslednú edíciu. Jej celý názov je Black Badge Wraith Black Arrow a ide o posledné kupé značky Rolls-Royce s motorom V12. Odchod modelu Wraith do dôchodku nie je žiadnou novinkou, britský výrobca už predstavil jeho nástupcu, elektromobil Spectre. Labutia pieseň modelu Wraith vznikne len v 12 kusoch, každý z nich je pritom už predaný.

Odporúčané
TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka 18. júla 2022, 12:30

Poznávacím znakom špecialitky je predovšetkým lak, ktorý Rolls-Royce označuje ako Gradient Paint – teda dva laky (Celebration Silver a Black Diamond), ktoré sa uprostred vozidla plynulo prelínajú. Má ísť o jednu z najkomplexnejších povrchových úprav, pričom Briti tvrdia, že samotné testovanie a docielenie ideálneho gradientu trvalo približne 18 mesiacov. Temný exteriér oživili kontrastné žlté detaily, ktoré nadväzujú na farebnú konfiguráciu interiéru.

Rolls-Royce, Wraith, Black Arrow,
Zdroj: Rolls-Royce

Vnútri sú žlté čalúnené predné sedadlá, žlté výplne dverí aj čelo palubnej dosky a volant. Ide o jeden z farebne najživších interiérov značky Rolls-Royce. Kupé sa môže pochváliť jedinečným obložením z čierneho dreva s otvorenými pórmi, ktoré napodobňujú popraskaný povrch soľných plání v Bonneville. Práve tam totiž stanovil Thunderbolt s leteckými motormi Rolls-Royce V12 rýchlostný rekord 357 mph (575 km/h) 16. septembra 1938. Práve na tento dátum odkazuje aj hviezdny strop, ktorý tvorí 2 117 svetelných optických vlákien. Rekordný počet svetelných prvkov, aké kedy Rolls-Royce vo svojich ikonických stropoch použil, zobrazuje Mliečnu cestu tak, ako vyzerala práve v spomínaný deň nad soľnými pláňami.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Z technickej stránky ide o konvenčný Wraith Black Badge. Jeho 6,6-litrový dvanásťvalec, ktorému kryje chrbát dvojica turbodúchadiel, disponuje výkonom 465 kW/632 koní a 870 Nm. Rolls-Royce na ikonický agregát pridal exkluzívnu plaketu Bespoke na oslavu toho, že Wraith Black Arrow je posledným kupé s V12. Plaketu vyrobili z jedného kusa lešteného kovu a obsahuje monogram V12 v jasne žltej farbe a čierny nápis Final Coupe Collection. Majestátne kupé dokáže akcelerovať z 0 na 100 km/h len za 4,4 sekundy, maximálna rýchlosť je pritom limitovaná na hranici 250 km/h.

Rolls-Royce, Wraith, Black Arrow,Rolls-Royce, Wraith, Black Arrow,Rolls-Royce, Wraith, Black Arrow,Rolls-Royce, Wraith, Black Arrow,
Zobraziť galériu
(16)
Domov
Zdieľať
Diskusia