Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. októbra 2022, 19:30
Čas čítania 1:43
Martin Mičuda

Svoj elektromobil má už aj Rolls-Royce, nové Spectre vyzerá veľkolepo, pre batériu váži až 3 tony

Svoj elektromobil má už aj Rolls-Royce, nové Spectre vyzerá veľkolepo, pre batériu váži až 3 tony
Zdroj: Rolls-Royce
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Ikonický, 6,75-litrový dvanásťvalec by si v tomto modeli už veruže hľadal márne.

Rovnako ako prakticky všetky európske automobilky, ani Rolls-Royce sa netají tým, že do roku 2030 bude jeho portfólio počítať výhradne s elektromobilmi. Zásadná elektrifikácia tak neobíde ani výrobcu, ktorý sa preslávil predovšetkým veľkoobjemovými motormi. Jeho novú éru odštartuje práve odhalené kupé Spectre, ktoré Briti prezentujú ako vôbec prvý ultra luxusný elektromobil na svete, ktorý súčasne neostáva svojej povesti nič dlžný.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Hoci je vo veci len 2-dverové kupé s rozmermi 5 453 × 2 080 × 1 559 milimetrov, ide o statočný kolos, nehovoriac o váhe, ktorá v dôsledku ťažkého akumulátora (cca 700 kg) atakuje až 3 tony – 2 975 kilogramov.

Veľkolepé rozmery však vskutku maskujú čisté, až minimalistické línie. Rolls-Royce sa však držal svojich tradičných dizajnových riešení, a teda aj napriek tomu, že ide o elektromobil, Spectre má tradičnú masku. Ba čo viac, vôbec najširšiu z celého portfólia doposiaľ, no a aby toho nebolo málo, jej lamely sú osvetlené až 22 diódami.

Rolls-Royce, Spectre,
Zdroj: Rolls-Royce

Uhladené predné partie umocňujú rozdelené čelné svetlomety, ktorých zoradenie do dvoch poschodí má odkazovať na duchovného predchodcu – Phantom Coupé. Ten pripomínajú aj zadné partie novinky, špeciálne strecha, ktorá smerom vzad pozvoľne klesá, čím vytvára dojem vozidla typu fastback. Zaujímavosťou je, že zadný bočný panel siaha od A-stĺpika až po batožinový priestor, čím ide o vôbec najväčší panel karosérie, aký kedy značka použila.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Nemenej zaujímavá je aj ikonická soška Spirit of Ecstasy. Tá totiž strávila v aerodynamickom tuneli až 830 hodín, aj vďaka tomu má Spectre aerodynamický koeficient odporu vzduchu s hodnotou len 0,25. Pre úplnosť dodajme, že celok stojí až na 23" diskoch.

Ultra luxusný interiér rovnako ostáva verný svojmu tradičnému aristokratickému dizajnu, i keď aj tu evidujeme viac modernejších prvkov vrátane digitálnych budíkov. Okrem ikonického hviezdneho stropu sa plejáda LED svetielok v rámci Starlight Doors po novom nachádza už aj vo výplni dverí. Ďalších vyše 5 000 hviezd si svoje miesto nachádza aj priamo v palubnej doske, kde obkolesujú nápis Spectre.

Rolls-Royce, Spectre,
Zdroj: Rolls-Royce

Z technickej stránky Rolls-Royce zatiaľ zverejnil len základné parametre, ostatne, elektromobil je ešte vždy vo fáze testovania. K prvým zákazníkom sa totiž novinka dostane až koncom budúceho roka. Základným stavebným kameňom je platforma Architecture of Luxury, poháňané by mali byť obe nápravy, pričom celkový výkon bude na úrovni až 430 kW/585 koní, zatiaľ čo krútiaci moment dosiahne 900 Nm. 

O veľkosti batérie ani rýchlosti nabíjania automobilka zatiaľ nehovorí, dojazd pri plne nabitom akumulátore má však v zmysle metodiky merania WLPT predstavovať približne 520 kilometrov. Aj napriek vysokej váhe pritom zďaleka nepôjde o pomalé vozidlo – Spectre zvládne akceleráciu z 0 na 100 km/h len za 4,5 sekundy. Rolls-Royce záverom naznačuje, že cenovo sa bude Spectre pohybovať medzi modelmi Cullinan a Phantom.

Rolls-Royce, Spectre,Rolls-Royce, Spectre,Rolls-Royce, Spectre,Rolls-Royce, Spectre,
Zobraziť galériu
(16)
Späť
Zdieľať
Diskusia