Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2023, 14:30
Čas čítania 8:38
Lukáš Čelka

Navštívil som mužské kruhy: s chlapmi som zdieľal svoje intímne trable, v ruke som mal hovoriaci kameň pred oltárom (Reportáž)

Navštívil som mužské kruhy: s chlapmi som zdieľal svoje intímne trable, v ruke som mal hovoriaci kameň pred oltárom (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
REFRESHER REPORTÁŽE ZO SLOVENSKA
Uložiť Uložené

Podľa kouča Vladimíra sú muži ovplyvnení bolesťou z minulosti – tieňmi, od ktorých sa musia očistiť.

Zatiaľ čo zdieľa (delí sa o svoj príbeh) muž sediaci oproti mne, cítim sa nervózne. Väčšinu času jeho rozprávania hľadím do zeme. Hoci sa chcem očnému kontaktu úplne vyhnúť, nejde to. Vždy keď zodvihnem zrak, vymeníme si pohľady. Mám pocit, že je to spravidla vtedy, keď sú jeho slová najemocionálnejšie.

Pribúdajúcimi príbehmi chlapov sa môj zlý pocit stráca, pretože ma ako cudzinca pustili do svojho vnútra. Akoby som si na tieto vstupenky zvykal.

Muži okolo mňa sa v príbehoch zakaždým zosypú, opäť poskladajú a vždy, keď odložia hovoriaci kameň na oltár, pôsobia, akoby im odľahlo. Rozklepané tiché hlasy rozprávajúce o takých hlbokých témach, ako sú manželské krízy či odmietnutia, sa po odložení kameňa zmenia len na uprené a vyrovnané pohľady smerom k oltáru.

Ich trpké príbehy s intenzívnou dochuťou motivácie a nadšenia z toho, že tu sedia – z toho, že sa vydali na spirituálnu cestu za lepším ja –, ma nakopnú, aby som aj ja prelomil bariéru a otvoril sa. Pri prvej príležitosti váhavo beriem do rúk kameň a očami si premeriam celý kruh.

Odporúčané
Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri Bol som na slovenskej fetišistickej párty: na okázalé večierky plné erotiky sa chodia odviazať aj vrcholoví manažéri 17. marca 2024, 12:30

„Moje meno je Lukáš...“ len čo sa, zvierajúc kameň, predstavím, vyschne mi v ústach a rozbúcha sa mi srdce. Je extrémne ťažké pustiť si cudzincov do súkromia, ale oni mi vstupenku do toho svojho už dali.

S pocitom dlhu – ale aj chute vyplniť miesto v kruhu spustím svoj monológ. Po niekoľkých zamotaných vetách vidím, ako ma všetci dôsledne počúvajú. Tréma opadá a ja sa môžem ponoriť do svojich problémov hlbšie, v kruhu jedenástich chlapov, ktorí dohliadajú na to, aby som sa v nich neutopil.

Silu svojho druhu hľadajú muži medzi svojimi a ja som sa k nim na jeden večer pridal – nielen ako muž, ale aj ako plnohodnotný člen kruhu. Zúčastniť sa na ňom a prežiť zdieľanie na vlastnej koži som mohol iba vďaka našim predplatiteľom. Preto ak sa ti naše články o zaujímavých ľuďoch a miestach páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Úplný opak debát pri pive

Ešte pred tým, ako som sa zúčastnil na mužských kruhoch, dohodol som si stretnutie s ich usporiadateľom Vladimírom. Usmievavý päťdesiatnik, ktorý vyzerá o desať rokov mladšie, ma plný entuziazmu privítal na mieste mužských stretnutí už niekoľko dní pred ich termínom.

Hodiť spoločnú reč bola výhra pre nás oboch. Ja som mohol zistiť, čo mám od mužských kruhov očakávať, a Vladimír zase spoznať človeka, ktorého na ne pustí. Ako mi prezradil hneď v úvode nášho stretnutia – na kruhoch sa muži otvárajú so svojimi najhlbšími trápeniami, a preto ma potrebuje nacítiť a zistiť, či mi môže dôverovať. Predsa len, chystám sa o nich písať.

Vladimír – organizátor mužských kruhov.
Vladimír – organizátor mužských kruhov. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

Počas krátkej konverzácie s Vladimírom zisťujem, že mužské kruhy sú v jeho ponímaní niečo ako bezpečné miesto chlapov. „Na našich stretnutiach si muži môžu dovoliť byť sami sebou a otvoriť svoje srdce. Nikto ich nesúdi, nikto im neskáče do reči. Sú videní a počutí so svojimi problémami,“ zasvätil ma Vladimír.

Odporúčané
Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž) Slavomír vyrába sochy z vagín, chodia k nemu aj známe Slovenky. Jeho diela stoja tisícky eur (Reportáž) 14. januára 2024, 12:30

Vysvetlil mi, že mužské kruhy sú úplný opak plytkého pokecu s kamarátmi pri pive. „Nielenže rozoberáme iné témy – medzi kamarátmi mávajú muži často aj sarkastické poznámky, a preto sa len ťažko otvoria. My ideme do hĺbky. Rovnako ako ženy, aj muži v sebe nosia utrpenia, ktoré zo seba potrebujú dostať. Spoločne hľadáme odpovede, zažívame pády, životné krízy a učíme sa prijať zmeny, aj keď sú nechcené a bolestivé,“ doplnil Vladimír s tým, že väčšina problémov rozoberaných na kruhoch sa týka najmä vzťahov.

Stretnutia podľa slov päťdesiatnika bývajú niekedy až natoľko emotívne, že si ich účastníci aj poplačú. Na druhej strane aj cez bolesť, ktorú otvoria, pomáhajú mužom nájsť rovnováhu.

Oltár mužského kruhu.
Oltár mužského kruhu. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka

„Niektorí muži boli naučení, že nemôžu plakať, lebo je to slabosť a boja sa prejaviť emócie. Iní, naopak, majú strach ísť do svojej sily. Vtedy ich partnerka cíti, že má za sebou slabého muža. Musí si sama obliecť nohavice a chrániť rodinu. My hľadáme rovnováhu medzi jemnosťou a drsnosťou – medzi dobrým a zlým chlapcom. Hľadáme zrelého muža,“ dodal Vlado.

Keď sme si stanovili jasné podmienky a prisľúbil som mu, že nebudem konkretizovať mužské problémy, ktoré zaznejú na kruhu, súhlasil s mojou účasťou. „Kruhy bývajú raz za dva týždne. Konajú sa večer na tomto mieste a trvajú približne tri hodiny.“ 

Novinár ako „na zavolanie“

Na mužské kruhy prichádzam ako úplne prvý z účastníkov. Podľa pokynov si zoberiem stoličku zo skrine na chodbe a potichu sa usadím. Po niekoľkých minútach od môjho príchodu sa začnú v miestnosti hemžiť nové tváre. Každý chlap sa mi pozdraví, potrasie mi rukou a predstaví sa.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 132876 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké starosti rozoberali muži na kruhoch.
  • Ako ma medzi seba chlapi prijali, keď sa dozvedeli, že som novinár.
  • Aké pravidlá majú mužské kruhy.
  • Ako prebiehajú mužské kruhy. 
  • Čo je podľa Vladimíra úlohou muža vo vzťahu k partnerke/partnerovi.
  • Ako starí muži chodia na kruhy a koľko nás na stretnutí bolo dokopy.
Domov
Zdieľať
Diskusia