Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. marca 2023, 12:30
Čas čítania 3:47
Eduard Starkbauer

Navštívili sme legendárnu retro treskáreň: povinný small talk s predavačkou, nevábna placka, no aj top tresky a naložený parižák

GASTRO GASTRO BRATISLAVA TRESKA
Uložiť Uložené

Väčšina zákazníkov si berie šaláty do práce. My sme sa najedli poctivo za stolom a na stojáka.

Treskáreň na Herlianskej nájdeme na rohu budovy obchodného domu Helios, ktorý statočne odoláva zubu času, i keď pôsobí ako socialistický skanzen. Navštevuje ju verná a špecifická klientela, vďaka ktorej priazni prežíva v bezprostrednom susedstve vychytenejších podnikov ako Mint či Ružinovská Klubovňa. „Je to rarita. Obchodov ako ten náš je čoraz menej a nič takéto nenájdete ani v Česku,“ hovorí predavačka Miroslava.

Najnostalgickejší návštevníci si do prevádzky prichádzajú postáť už od 80. rokov. „Otvorili, keď ste vy ešte neboli na svete. Veľkým rozdielom oproti konkurencii je to, že si tu vážia robotu a starajú sa o tovar. Keby to nebolo dobré, ľudia by sa nevrátili,“ vraví nám spokojný šesťdesiatnik.

Treskáreň na Herlianskej.
Treskáreň na Herlianskej. Zdroj: Refresher/Eduard Stakbauer

Zaujíma ho, kedy má nabudúce prísť, aby sa mu ušlo viac kusov rybieho filé. Patrí totiž k väčšine zákazníkov, ktorí si jedlo berú zabalené na konzumáciu doma. „Majú tu aj skvelé zavináče, tie si však nedám. Oči chcú, ale žalúdok už nie...“ utrúsi pri odchode.

Odporúčané
Na návšteve v ikonickej Jedálni u Orbána. Držkovú sme jedli na stojáka s biznismenmi a robotníkmi. Žemľovka nás dostala do kolien Na návšteve v ikonickej Jedálni u Orbána. Držkovú sme jedli na stojáka s biznismenmi a robotníkmi. Žemľovka nás dostala do kolien 21. marca 2023, 14:30

V Refresheri radi objavujeme nové odvážne a trendy prevádzky, no mapujeme aj pozoruhodné miesta overené desaťročiami prevádzky. V treskárni sme ochutnali asi pätinu ponuky studeného pultu. Oplatí sa sem zájsť?

Šalátový bar na slovenský spôsob

Názov treskáreň, samozrejme, tak trocha klame, keďže okrem dvoch druhov ikonického majonézového šalátu toho môžeš ochutnať omnoho viac. Ponuku chladeného pultu rozširuje až zdvojnásobuje sortiment mrazených výrobkov, z ktorého si môžeš vybrať aj žraločí steak. Priamo na mieste pritom nevyrábajú nič, a to ani špeciál na zahriatie počas zimných mesiacov – dennú polievku.

Treskáreň, Treska
Za dva taniere sme zaplatili 11,20 eura. Zdroj: Refresher/Eduard Starbauer

Po neprekvapivom bestselleri v rebríčku obľúbenosti nastupuje parížsky a vajíčkový šalát, ktorý sa počas našej návštevy dokonca celkom vypredal.

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či majú zákazníci väčší záujem o žilinskú či košickú tresku.
  • Čo nesadlo na zemiakovej placke.
  • Kde vznikla legendárna treska v majonéze.
  • Prečo nemajú podobné pečivo nikde v okolí.
Domov
Zdieľať
Diskusia
Hľadať
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.