Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2023, 14:30
Čas čítania 5:41
Adam Novosad

Afričan Wilson robí kuriéra v Košiciach: Niektorí Slováci bývajú naozaj prekvapení, že im jedlo doviezol černoch (Rozhovor)

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Wilson už niekoľko rokov žije na Slovensku, kam sa presťahoval z Južného Sudánu. Až teraz u nás získava nečakanú popularitu.

„Teraz v zime sme tu mali týždeň, keď veľa nasnežilo. Napriek tomu som chcel skúsiť doručovať na bicykli, no spadol som z neho hneď pred bytovkou, tak som sa vrátil domov a snažil som sa doručovať pešo. Keďže som mrzol, tak mi to dlho nevydržalo,“ smeje sa Wilson Majok, ktorý pochádza z Južného Sudánu, ale už viac ako sedem rokov žije na Slovensku.

Odporúčané
Slovák Dušan sa odsťahoval na Island: Už som si tu kúpil dom, Islanďanky občas na cudzincov pozerajú ako na kus mäsa (Rozhovor) Slovák Dušan sa odsťahoval na Island: Už som si tu kúpil dom, Islanďanky občas na cudzincov pozerajú ako na kus mäsa (Rozhovor) 12. februára 2023, 16:30

Wilson momentálne získava tisícky nových fanúšikov, pretože na Tiktok natáča vtipné videá o tom, aké má zážitky z Košíc, keď po meste doručuje jedlo pre miestnych obyvateľov. „Ale stále sú mnohí ľudia, ktorí sú šokovaní, že som im práve ja priniesol jedlo,“ konštatuje.


Nám v rozhovore prezradil, čo ho na Slovensko priviedlo, aké zážitky už má so zákazníkmi z Košíc, ale aj to, ako vníma svoju novú popularitu z Tiktoku. Rozhovor sme s Wilsonom viedli v anglickom jazyku.

Wilson Majok sa na Slovensko prisťahoval pred niekoľkými rokmi. Najskôr však nežil v Košiciach.
Wilson Majok sa na Slovensko prisťahoval pred niekoľkými rokmi. Najskôr však nežil v Košiciach. Zdroj: archív respondenta

Čo ťa pred rokmi priviedlo na Slovensko?Zvyčajne o tom nehovorím, ale hlavným dôvodom, prečo som sa prisťahoval na Slovensko, bolo jedno dievča, ktoré som pred rokmi stretol doma v Južnom Sudáne. Možno rok a pol sme boli kamaráti, no neskôr sme sa do seba zamilovali a ona potom odišla na Slovensko. Napokon som sa rozhodol prísť za ňou. 

O Slovensku som v tom čase nevedel skoro nič, ale keďže som chcel študovať a počul som, že na Slovensku je možné študovať na vysokej škole bezplatne, tak som chcel túto možnosť využiť. Tieto plány však nevyšli tak, ako som si predstavoval. Zatiaľ som svoje štúdium nedokončil a ani vzťah s vtedajšou priateľkou nepokračuje tak, ako by som si predstavoval.

Prisťahoval si sa vtedy rovno do Košíc?

Najskôr som prišiel do Žiliny, kde som žil dva roky. Až následne som sa presťahoval do Košíc, pretože som si tu našiel novú prácu.

Na Tiktoku si viackrát hovoril, že Slovensko je vôbec prvou európskou krajinou, ktorú si navštívil a v ktorej si žil. Aké myšlienky si mal v hlave, keď si prišiel prvýkrát?

Všetko pre mňa bolo také nové, že som od Slovenska nemal prakticky žiadne očakávania. Bol to pre mňa totálne iný svet oproti môjmu domovu a nevedel som, ako to budem zvládať.

Odporúčané
Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor) Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor) 26. marca 2024, 12:30

Na Slovensko som dorazil v januári, keď tu bola poriadna zima, takže už to bol pre mňa prvý veľký šok. Ľudia ku mne boli od začiatku celkom milí. Množstvo z nich však zrejme prvýkrát videlo černocha, takže niektorí boli príjemne prekvapení a zvedaví a iní zase celkom zaskočení. Ale rozumel som im.

Veľmi sa mi to zapáčilo, lebo vďaka tomu poznám Košice oveľa lepšie ako predtým, som na čerstvom vzduchu a stále stretávam nových ľudí.

Zmenilo sa niečo v tom, ako vnímaš Slovensko a ako ľudia vnímajú teba, keď si sa presťahoval do Košíc?

Je to rovnaké. Zakaždým niekde narazím na ľudí, ktorí sa čudujú, že som černoch. V meste je to pre ľudí väčšinou už celkom bežné, lebo v centre môže žiť viac ľudí napríklad z Afriky, ale v niektorých malých dedinkách sú tie reakcie trošku extrémne. Nie nutne negatívne, ale niekedy extrémne.

Na Tiktoku si rýchlo získavaš popularitu medzi Slovákmi, pretože vtipkuješ počas doručovania jedla ako kuriér. Živíš sa ako kuriér?

Pracujem pre telekomunikačnú firmu ako systémový administrátor. To je moja hlavná práca a dôvod, prečo som odišiel zo Žiliny do Košíc.

Robiť kuriéra som začal pred jeden a pol rokom, lebo ma zaujímalo, ako to funguje, chcel som nabrať skúsenosti a nechcelo sa mi sedieť doma. Veľmi sa mi to zapáčilo, lebo vďaka tomu poznám Košice oveľa lepšie ako predtým, som na čerstvom vzduchu a stále stretávam nových ľudí.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Wilson (@bolwilson)

Všimol som si, že na Tiktoku reaguješ aj na negatívne a občas dokonca rasistické komentáre. Raz ti niekto zo Slovenska napísal, že by si sa mal vrátiť domov, lebo si očividne vyrobený pre teplé krajiny a slovenská zima ti nerobí dobre.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 131443 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako reaguje, keď mu niekto na Tiktoku píše naozaj urážlivé komentáre.
  • Ako vníma, že niektoré videá sa stali virálnymi v slovenských médiách.
  • Čo mu stále robí najväčšie problémy v slovenčine, aj keď ju už slušne ovláda.
  • Kedy mu čašníčka v Košiciach povedala, že je krásny muž a veľký fešák.
  • Či sú Košičania stále zaskočení, keď im doručí jedlo práve Wilson.
Domov
Zdieľať
Diskusia