Vopred sa ospravedlňujeme všetkým vegánom a intolerantným na laktózu.
Syrový vesmír má množstvo galaxií. Azda nie je náhodou, že aj tá naša sa volá „mliečna“. Na planéte Zem nájdeme odhadom vyše 1 800 rôznych druhov syra. Vzhľadom na jednotvárnosť vstupných ingrediencií je to vskutku obdivuhodné číslo.
Aj inak gastronomicky konzervatívni Slováci objavujú čoraz častejšie nové druhy syrov. Over si, ako dobre sa v nich vyznáš?
Kvíz: Vyznáš sa v syroch?
Zdroj:
Flickr/Linda De Volder
110
Ako sa volá toto tradičné alpské jedlo z roztaveného syra?
Raclette
Poutine
Fondue
Ratatouille
Zdroj:
Unsplash/Jez Timms
210
Ktorý z týchto druhov syra nemá modrú pleseň?
Roquefort
Gorgonzola
Niva
Brie de Meaux
Vysvetlenie
Brie je mäkký syr s bielou plesňovou kôrou.
Zdroj:
Wikimedia commons/Shardan
310
Casu Marzu je tradičný syr zo Sardínie, ktorý je určený len pre silné žalúdky. Guinnessova kniha rekordov ho dokonca označuje za „najnebezpečnejší syr na svete“. Prečo?
Obsahuje živé larvy múch.
Jeho fermentácia prebieha v márnici.
Vyrába sa z tri roky starého mlieka.
Okrem mlieka sa doň pridáva aj ovčia krv.
Vysvetlenie
Niektoré z lariev môžu merať až 15 centimetrov.
Zdroj:
Unsplash/Loes Klinker
410
Z akej krajiny pochádza aj u nás obľúbená feta?
Macedónsko
Taliansko
Grécko
Egypt
Zdroj:
Wikimedia commons/Coyau
510
Ako nazývajú Švajčiari diery v syroch?
Okná
Podkovy
Oblaky
Oči
Zdroj:
Refresher/Jaroslav Mäsiar
610
Ktorý z týchto slovenských syrov nemá chránené zemepisné označenie EÚ?
Klenovecký syrec
Zázrivský korbáčik
Oravský korbáčik
Volovec
Zdroj:
Youtube/Great Big Story
710
Ako sa volá najdrahší syr na svete?
Caciocavallo
Clawson Stilton Gold
Hľuzovkový syr Perlagrigia
Pule
Vysvetlenie
Je vyrobený z mlieka balkánskych somárov a vyrába sa iba v oblasti Zasavica v Srbsku. Somáre sú navyše pod osobitnou ochranou a proces ich dojenia trvá tri mesiace. Jeho cena je asi 1 400 € za kilogram.
Zdroj:
Wikimedia/Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.
810
Pokus o imitáciu akého francúzskeho syra poznáme v Česku a na Slovensku pod názvom hermelín?
Brie de Meaux
Camembert
Comté
Gruyère
Zdroj:
Flickr/Artizone
910
Na výrobu ktorého z týchto talianskych syrov sa používa výhradne ovčie mlieko?
Grana Padano
Ricotta
Pecorino Romano
Parmigiano Reggiano
Zdroj:
Unsplash/Dana Ward
1010
K veľkým európskym producentom syra patrí aj Holandsko. Ktorý z týchto syrov z tejto krajiny nepochádza?
Gouda
Havarti
Eidam
Maasdam
Vysvetlenie
Havarti je dánsky syr.