Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. februára 2023, 11:00
Čas čítania 2:37
Denisa Šútorová

Toto je nový trend, ktorý valcuje Tiktok. Vanilla girl sa môžeš stať aj ty, ak máš doma dosť vecí tejto farby

Toto je nový trend, ktorý valcuje Tiktok. Vanilla girl sa môžeš stať aj ty, ak máš doma dosť vecí tejto farby
Zdroj: Instagram/Rosie Huntington-Whitley
MÓDA TIKTOK TRENDY
Uložiť Uložené

Len na Tiktoku má hashtag „vanillagirl“ vyše 400 miliónov pozretí a tí, ktorých pobláznil, zdieľajú na internete svoje šatníky, interiérový dizajn a dokonca aj nápoje, jedlo či psa. Prečítaj si, ako sa ozajstnou vanilla girl môžeš stať aj ty.

Po barbiecore a gothcore ovláda sociálne siete nová populárna estetika – vannila girl aesthetic, ktorej základom je neutrálna farebná paleta. Len na Tiktoku má hashtag „vanillagirl“ vyše 400 miliónov pozretí a tí, ktorých pobláznil, zdieľajú na internete svoje šatníky, interiérový dizajn a dokonca aj nápoje, jedlo či domácich miláčikov. Poďme sa pozrieť na to, ako sa ozajstnou vanilla girl môžeš stať aj ty.

Vanilla girl pije latte, nosí beach waves, pletené svetre aj uggy

Vanilla aesthetic by mala mať dve základné vlastnosti: čistotu a komfort. Vanilla girl miluje neutrálne tóny, ako je béžová, svetlohnedá či biela, nosí pletené svetre, uggy a v kaviarni si dá namiesto espressa vanilkové latte. Jej izba je útulná s množstvom sviečok a tituliek Vogue, ktoré ladia s vázou s bielymi tulipánmi a v neposlednom rade s kreslom a huňatými papučami.

Estetika vanilla girl ovládla Tiktok aj Instagram. Nový trend má béžovú farebnú paletu aj hlbokú filozofiu.
Estetika vanilla girl ovládla Tiktok aj Instagram. Nový trend má béžovú farebnú paletu aj hlbokú filozofiu. Zdroj: Instagram/Rosie Huntington-Whiteley, Instagram/Nina Gornicka

Je celkom možné, že obľúbenou značkou vanilla girl je KKW Beauty od Kim Kardashian, každodenným účesom sú beach waves či baletkovský drdol a určite sa vyhýba výraznému mejkapu.

Vanilla je však príliš biela

Podľa portálu BuzzFeed News je väčšina žien, ktoré svoje príspevky označujú „vanilla girl“, blond, má modré oči a bielu pokožku. V tomto prípade opäť raz narážame na problém, s ktorým sa obľúbená platforma Tiktok stretáva už dlho, a tým je exkluzívny a diskriminujúci obsah. Afroameričanka Olivia L., ktorá má na Tiktoku pod účtom „olivialayne6“ skoro 180-tisíc followerov, hovorí, že spôsob, akým je vanilla girl prezentovaná v mainstreamových médiách, z nej robí trend určený len pre biele blond, chudé a pekné ženy.

Viacerí používatelia sa prikláňajú k názoru, že trend vanilla girl je rasistický. „Práve som sa dozvedela o trende vanilla girl a... doriti. Vanilla je len ďalšie slovo pre obyčajný alebo nudný a očividne má rasistické podtóny,“ hovorí vo videu Danielle Cheche a neskôr pritvrdzuje: „Toto je rasistické.“ 

@xoxo.8886 basically wearing beige and smelling like vanilla.. #vanillaaesthetic #victoriassecret ♬ awkward - ✿

Niektorí používatelia na tento problém okamžite zareagovali a začali zdieľať obsah, ktorý estetiku vanilla girl robí viac inkluzívnou. Na sociálnych sieťach tak pomaly, ale isto nájdeš aj videá pre brunetky či kohokoľvek, kto chce vyskúšať tento hit.

Vanilla girl je vraj viac o filozofii ako o farbe

Na obranu vanilla girl niektorí tiktokeri píšu, že tento trend nie je len o farbe, ale najmä o minimalistickom looku. Neutrálne farby pôsobia upokojujúco, a tak ti dokážu navodiť lepšiu náladu a zlepšiť deň. Podľa portálu Color Meanings je napríklad béžová farbou komfortu a jednoduchosti, biela zase čistoty a nevinnosti.

Neutrálna farebná paleta v oblečení ti dokonca navodí atmosféru „tepla domova“, takže ak si dáš pletený sveter a sadneš do officeu, budeš sa cítiť pohodlne a možno sa ti zlepší aj sústredenie.

Napriek tomu, že Kim Kardashian na samotný hashtag zatiaľ nezareagovala a možno si jeho existenciu nestihla všimnúť, už pred mnohými rokmi vznikla podobná myšlienka aj v jej hlave. Ak je niekto vo svete šoubiznisu vanilla girl, je to práve ona.

Kim Kardashian má pre svoj život jednu farebnú paletu. Dcéra ju za štýl vysmiala, Kim hovorí, že miluje, keď veci v jej živote ladia.
Kim Kardashian má pre svoj život jednu farebnú paletu. Dcéra ju za štýl vysmiala, Kim hovorí, že miluje, keď veci v jej živote ladia. Zdroj: Youtube/Kim Kardashian, Twitter/Kim Kardashian


Americká hviezda sa netají tým, že má pre svoj život jednu farebnú paletu, biely interiér v dome zladený s bielym Maybachom, svojho času aj s blond vlasmi a v neposlednom rade s vlastnými kozmetickými značkami SKIMS či SKKN by Kim v minimalistických vizuáloch. Spoluprácu s Beats a spoločný produkt slúchadiel Beats Fit Pro x Kim/Amazon takisto zladila do béžovej palety. „Mám rada, keď všetky moje veci vizuálne ladia,“ vyjadrila sa vo videu na svojom youtubovom kanáli.

Podobnú estetiku vo svojom živote preferuje aj anglická modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteley. Na jej instagramovom účte prevláda väčšinou béžová farba, ktorú nájdeš vo všetkých možných odtieňoch na módnych či interiérových doplnkoch, ale aj kozmetike.

Povieme ti, kde kúpiť topánkové trendy na zimnú sezónu. Ako byť cool a ešte aj ušetriť, sa dočítaš v článku.
Povieme ti, kde kúpiť topánkové trendy na zimnú sezónu. Ako byť cool a ešte aj ušetriť, sa dočítaš v článku. Zdroj: Instagram/Rosie Huntington-Whitley

Pre viac inšpirácie a vizuálnej dokonalosti ti odporúčame sledovať aj Instagram nina.gornicka alebo beigeaestheticc a na Tiktoku Alix Earle.

Mnohí hovoria, že vanilla girl je len vylepšená verzia estetiky soft girl či clean girl, ktorých základom bol nenápadný mejkap, sun kissed balayage, krémová lícenka či priesvitný lesk na pery.

Refresher tipy na výbavu pre vanilla girl nájdeš v galérii nižšie.

Relaxačné kreslo Griffon 2 od Halmar bude dizajnovým kúskom vo vanilla Girl zbierke. Mať ho môžeš za 225 eur.Papuče s ovčou vlnou Krosky ti vylepšia outfit na doma aj zahrejú. Kúpiš ich za dostupnú cenu 19,54 eur.Béžový pletený sveter Ralph Lauren je nesmrteľná klasika. Rovnako dobre ho vieš zladiť k džínsom ako aj k bielym nohaviciam. Za ikonický model od Ralpha Lauren si zaplatíš 99,90 eur.Ak si kávu vypiješ v tejto bielej kameninovej šálke Costa Nova Grespresso od Bonami, nepochybne sa budeš cítiť ako vanilla Girl. Cena za kus je 9,40, vyskladať si však môžeš celý set.
Zobraziť galériu
(9)
Anketa:
Vyskúšaš trend vanilla girl?
Pre mňa je to príliš fádne.
Konečne niečo pre mňa.
Pre mňa je to príliš fádne.
46 %
Konečne niečo pre mňa.
54 %
Domov
Zdieľať
Diskusia