Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2023, 17:00
Čas čítania 2:24
Dominik Vetrák

The Last of Us je najlepší seriál natočený podľa videohry. Recenzenti sa rozplývajú nad hercami a emotívnym príbehom

The Last of Us je najlepší seriál natočený podľa videohry. Recenzenti sa rozplývajú nad hercami a emotívnym príbehom
Zdroj: HBO Max
FILMY A SERIÁLY THE LAST OF US SERIÁL
Uložiť Uložené

Recenzenti si nový sci-fi seriál nevedia vynachváliť. Na HBO Max štartuje už 16. januára.

Niektorí recenzenti už videli celú sériu postapokalyptického seriálu The Last of Us z produkčnej dielne HBO a PlayStation Productions (seriál nakrútili podľa slávnej, rovnomennej videohry).

Zahraniční kritici len ťažko hľadajú negatíva. To bol aj náš príklad, keď sme po videní dvoch častí zhodnotili, že The Last of Us má potenciál stať sa jedným, ak nie vôbec najlepším seriálom roka. A to je ešte len január. 

Odporúčané
Pedro Pascal v rozhovore pre Refresher: The Last of Us bude skvelý seriál. Dúfam, že na vašu otázku nikdy nebudem musieť odpovedať Pedro Pascal v rozhovore pre Refresher: The Last of Us bude skvelý seriál. Dúfam, že na vašu otázku nikdy nebudem musieť odpovedať 6. januára 2023, 9:01

Efekty, editácia, hudba a ostatné postprodukčné aspekty ešte pritom úplne tvorcovia nedokončili. Pôsobí to trochu rušivo a my si chceme seriál užiť už hotový. 

Tvorcovia Neil Druckman (režíroval a vytvoril hru) a Craig Mazin (vytvoril minisériu Chernobyl) sa rozhodli, že postavy Billa (Nick Offerman) a Franka (Murray Bartlett) potrebujú viac priestoru, a tak rozšírili ich príbeh a zrejme aj romantický vzťah. Prvá séria má takýchto výborných epizód údajne viac. 

Recenzenti chvália prácu s kamerou, napínavú réžiu či dokonalé spracovanie skvelého príbehu z hry, ktorý tvorcovia emotívne rozšírili a upravili. Slová chvály mali aj pre hereckých predstaviteľov, obzvlášť Nicka Offermana, Pedra Pascala (Joel) a Bellu Ramsey (Ellie). 

Čo môžeš od seriálu čakať? Ešte hlbšie preskúmanie tém, ktorých prítomnosť bola taká výrazná už v príbehu a prostredí hry. Dej sa odohráva 20 rokov po vypuknutí apokalypsy. Infekcia cordyceps, ktorá existuje aj v skutočnom svete, začala napádať ľudí. Stalo sa tak prvýkrát v histórii po mutácii vírusu, ktorý robí zo živých bytostí nemysliace, agresívne a brutálne jedince.

Odporúčané
O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu 20. marca 2023, 16:30

Nákaza sa šírila uhryznutím alebo úponkami vírusu a celý svet sa čoskoro zahalil do tmy. Práve v tme sa najviac darí príšerám, či už je reč o infikovaných, ktorí ťa chcú roztrhať a zožrať, alebo o zdravých ľuďoch, ktorých mozog je stále nedotknutý a jednoducho im vyhovuje anarchia a život bez pravidiel. 

The Last of Us je o prežití a o tom, čo sme ochotní urobiť, aby sa nám to podarilo a aby sme ochránili našich najbližších. Je to aj príbeh o pomste, láske a zabudnutí. Recenzenti vyzdvihujú emotívne scény a nervy drásajúce momenty, keď sa postavy bijú s infikovanými clickermi, ktorí vydávajú hrôzostrašný zvuk a orientujú sa echolokáciou, keďže im huba cordyceps prerástla cez mozog, oči a oni tak vôbec nevidia. 

Odporúčané
Aké postapokalyptické seriály pozerať, keď sa skončilo The Last of Us? Aké postapokalyptické seriály pozerať, keď sa skončilo The Last of Us? 17. marca 2023, 16:00

The Last of Us má na Rottentomatoes zo 60 recenzií až 58 pozitívnych (97 % kritikov dalo seriálu palec hore) s priemerným hodnotením 8,8/10. Na porovnanie, je to viac, ako dostala prvá séria Severance, a menej ako tretia séria Succession či Arcane. Inými slovami, čaká nás obrovská sci-fi pecka, ktorá je viac o dramatických momentoch, vzťahoch medzi ľuďmi a napínavom terore než o veľkolepej akcii.

Prvú epizódu si budeš môcť pozrieť už 16. januára na HBO Max. Tu si môžeš prečítať náš exkluzívny rozhovor s hercami zo seriálu vrátane hollywoodskej hviezdy Pedra Pascala.

Domov
Zdieľať
Diskusia