Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
6. januára 2023, 9:30
Čas čítania 3:55
Tímea Krauszová

Skincare trendy, o ktorých budeš počúvať po celý rok 2023. Čo nahradí kyselinu hyalurónovú a ktorý produkt bude mať každá značka?

MÓDA KOZMETICKÉ ZNAČKY KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

Budeme posilňovať tvárové svaly, podporovať kožný mikrobióm a hydratovať, hydratovať, hydratovať.

Prežili sme laminovanú kožu či skin cycling, sledovali sme, ako desiatky celebrít predstavujú svoju vlastnú kozmetickú značku, a postupne sme sa stávali „skintelektuálmi“. Podľa prieskumu agentúry Kyra sú mladí ľudia v oblasti starostlivosti o kožu vzdelanejší a proaktívnejší v porovnaní s mileniálmi a so staršími generáciami. Informácie čerpajú najmä z Tiktoku, každé dva mesiace si kúpia niečo nové na základe zistení zo sociálnych sietí.

My už vieme, čo si budú kupovať v novom roku. Do popredia sa dostávajú hybridné produkty, prístroje na domáce ošetrenia, ale aj jednoduché a funkčné rutiny. Už nejdeme skúšať naslepo a iba pekný obal nás nepresvedčí. Chceme výsledky, ktoré sú udržateľné, a zdravú pleť, ktorú už nebudeme chcieť zakrývať. Toto sú naše predpovede na skincare trendy v roku 2023.

Expertky, ktoré nám prezradili svoje predpovede:

Biznis s krásou rozoberáme kriticky, nezaujato, oslovujeme pri tom odborníkov a chceme vyvracať najväčšie mýty a prinášať overené informácie. Viac o kozmetike a estetických procedúrach si prečítaš v tejto sekcii článkov.

Skinimalizmus, vitaj späť

V skincare sa vracia minimalizmus, doma budeme mať pár spoľahlivých produktov. Sústreďovať sa budeme na hydratáciu a ochranu kožnej bariéry, v trende teda budú hydratujúce, upokojujúce, posilňujúce látky či antioxidanty a slnečná ochrana.

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

Potvrdzujú to aj expertky na kožu a kozmetiku. „Najväčším trendom roka 2023 bude čo najväčšia prirodzenosť a túžba po zdravej pleti, ktorú netreba prekrývať nánosmi mejkapu,“ vraví dermatologička Baumgartnerová. Pozor, zdravá pleť neznamená dokonalá pleť bez pórov, vrások, fliačikov či iných „nedokonalostí“.

Znamená to skôr, že sa náhodne nevyhádžeš z jedného z tridsiatich produktov v tvojej kúpeľni a že kožu chrániš a vyživuješ podľa svojich vlastných potrieb. Vieš ako, možno sa taká narodila, možno má len fakt dobrú a účinnú rutinu, ktorá jej nespôsobí dlhy, vrásky a niekoľko alergických reakcií ročne.

Skinimalizmus je šetrný k priestoru, peniazom aj tvojej koži.
Skinimalizmus je šetrný k priestoru, peniazom aj tvojej koži. Zdroj: Pexels/Ron Lach

Návrat jednoduchej rutiny predpovedá aj kožná lekárka Hanesová. „Dúfam, že dlhodobým trendom v skincare začne byť to, čo najviac pomáha mojim klientkam – jednoduchá rutina zacielená na potreby pleti. Žiadne niekoľkokrokové vrstvenia a šialené kombinácie aktívnych látok.“

Vraví, že je úplne v poriadku inšpirovať sa produktmi, ktoré používajú tvoji obľúbení influenceri, no nie je potrebné ich slepo odkopírovať alebo naskočiť na každý skincare trend vo svete.

„Úprimne si myslím, že tento rok bude najmä o minimalizme v pleťových rutinách a skincare všeobecne,“ vraví skinfluencerka a majiteľka kozmetického salónu Michaela Žolková. Predpovedá jednoduché a cielené rutiny, ktoré sa budú upriamovať na riešenie konkrétneho problému alebo kožných ochorení.

Exfoliácia je minulosť, ideme opravovať, posilňovať a hydratovať

Kozmetická chemička a vývojárka produktov Katarína Balabánová súhlasí s lekárkami a vraví, že minimalistické rutiny budú zamerané najmä na hydratáciu a ochranu kožnej bariéry. „Miesto neustáleho vysušovania a odstraňovania vrchnej vrstvy pokožky napríklad exfoliáciou sa budeme viac venovať dostatočnej hydratácii a ochrane kožnej bariéry. Preto ostávajú na výslní zložky ako ceramidy, ovos, prebiotiká a postbiotiká.“

Odporúčané
Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? Kolagén je pre tvoju pleť dôležitejší, ako si možno myslíš: Ako súvisí s vráskami a prečo ho pravidelne dopĺňať? 27. februára 2024, 12:00

Ceramidy kožu chránia pred stratou vlhkosti aj pred vonkajšími vplyvmi. Podporujú hydratáciu a kožu omladzujú. Ovos sa bežne využíva v produktoch určených na citlivú a veľmi suchú pleť, upokojuje a tiež chráni pleť. Prebiotiká a probiotiká navyše pomáhajú predchádzať rôznych kožným ochoreniam.

Tieto hviezdne ingrediencie zároveň pomáhajú bojovať s následkami slnečného žiarenia a kožnú bariéru pomôžu obnoviť. Vieš, ako sa hovorí: nový rok, nová koža.

Okrem kožnej bariéry sa spoločne naučíme nový výraz: kožný mikrobióm. Tak ako ten tráviaci, aj kožnému doprajeme v roku 2023 tie správne zložky na podporu rozvoja dobrých baktérií. Ale nemysli si, že k tomu musíš vyhodiť celú rutinu a nakúpiť si desať nových produktov. Práve naopak, dobré výsledky dosiahneš možno ľahšie než v časoch slávy každodenného striedania rutín a vrstvenia sér.

Jeden produkt vládne všetkým

Baumgartnerová predpovedá, že v roku 2023 sa do kurzu znovu dostane multifunkčnosť produktov. „Jedno sérum, ktoré bude cieliť na viacero problémov naraz a odľahčí poličky v kúpeľni. Hádam to zostane trendom dlhodobo.“ 

Nedávno bol trendom multimasking (používanie viacerých pleťových másk naraz). V roku 2023 to bude multitasking (použitie jedného séra na viaceré problémy).
Nedávno bol trendom multimasking (používanie viacerých pleťových másk naraz). V roku 2023 to bude multitasking (použitie jedného séra na viaceré problémy). Zdroj: Pexels/Anna Shvets

Multifunkčné séra na niekoľko rokov vytlačili z mainstreamu zložité rutiny, inšpirované buď 7- až 12-krokovou kórejskou rutinou, či značkami, ktoré na každú aktívnu látku vytvorili samostatné sérum (pozeráme sa na teba, The Ordinary). Pandémia nám poskytla priestor experimentovať a skúšať nové produkty.

Odporúčané
Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie Môžeš sa zbaviť akné za jeden deň? Dermatologička radí, ako zmierniť vzhľad akné čo najrýchlejšie 22. februára 2024, 9:00

Teraz sme však späť v hektickom živote a v roku 2023 by nám ho komplexné produkty, ktoré dokážu riešiť viacero problémov naraz, mohli uľahčiť. „Mnohokrát platí, že čím komplikovanejšia rutina, tým horší výsledok, a postupne na to budú klásť dôraz aj kozmetické značky,“ predpovedá Balabánová. Komplexné produkty pre jednoduchú rutinu koncom roku 2022 predstavilo aj niekoľko slovenských značiek vrátane Noili Beauty a Simple Therapy, čo tiež naznačuje, že sa v tomto trende nemýlime.

Pretaví sa to zrejme aj do dekoratívnej kozmetiky: v mejkapoch pribúdajú zložky, ktoré sa o pleť starajú, a tónované hydratačné krémy sú späť v kurze. V ponuke ich má takmer každá relevantná dekoratívka. 

A ty už máš svoj domáci kozmetický salón?

Prístroje na domácu starostlivosť zažijú v roku 2023 obrovský úspech. Sonické čistenie, terapia svetlom pomocou LED prístrojov, EMS svalová stimulácia pre pevnejšiu pleť bez opuchov, to všetko ovládne trh s krásou ako nikdy predtým. Ľudí bude viac zaujímať prevencia starnutia a riešenie problémov aj na vlastnú päsť.

Odporúčané
Svetlo ti môže pomôcť pri liečbe akné či vypadávania vlasov. Ako funguje LED terapia a koľko ťa bude stáť? Svetlo ti môže pomôcť pri liečbe akné či vypadávania vlasov. Ako funguje LED terapia a koľko ťa bude stáť? 30. septembra 2022, 9:30

Dokazujú to aj nespočetné nové varianty známych produktov na domáce ošetrenia: SolaWave, Dermaflash, Therabody či NuFace predstavili v uplynulých mesiacoch upgrade svojich ikonických pomôcok. Ide o neinvazívne metódy starostlivosti o pleť, ktoré podporujú vlastnú tvorbu kolagénu či hojenie kože. Pri dlhodobom používaní môžu pomôcť predchádzať predčasnému starnutiu, liečiť zápaly, udržiavať pokožku pevnú a jasnú bez škvŕn či hlbokých vrások.

Niektoré kozmetické ošetrenia sa presunú zo salónov domov. Nárazová investícia sa pri pravidelnom využívaní oplatí.
Niektoré kozmetické ošetrenia sa presunú zo salónov domov. Nárazová investícia sa pri pravidelnom využívaní oplatí. Zdroj: Pexels/Dinç Tapa

Gua sha či rollery už na Slovensku dobre poznáme a zoženieme ich hoci aj v drogériách a lekárňach. K tomu pribudol záujem o tvárové cvičenia, ktoré začali viac praktizovať aj viaceré kozmetické salóny v Bratislave. Je teda jasné, že v roku 2023 sa naučíme masírovať, naťahovať, uvoľňovať a osvetľovať. Póry budú čistejšie, lícne kosti viditeľnejšie a aj naše peňaženky koniec koncov plnšie.

Ušetrené peniaze môžeš minúť na účinné ošetrenia, ku ktorým už potrebuješ aj ruku profesionála.

Domov
Zdieľať
Diskusia