Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
22. decembra 2022, 9:00
Čas čítania 1:12
Adriana Královičová

FOTO: Bude mať Bratislava nový 250-metrový mrakodrap? Doteraz najvyššia budova na Slovensku by oproti nemu nemala žiadnu šancu

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY BRATISLAVA MRAKODRAP
Uložiť Uložené

Eurovea Tower je zatiaľ najvyššia budova na území Slovenska. Meria 168 metrov. Prekonať by ju mal mrakodrap s výškou 250 metrov. Nad plánovaným projektom však visí otáznik.

Developerská spoločnosť JTRE, ktorá stojí za projektom zóny Eurovea City, prišla s novým konceptom vysokej štíhlej budovy. S výškou viac ako 200 metrov by plánovaný mrakodrap prekonal zatiaľ najvyššiu budovu na Slovensku Eurovea Tower. Tá meria 168 metrov a drží si titul prvého slovenského mrakodrapu. To, či bude mať svojho náhradníka, je však zatiaľ stále otázne. 

„Na mieste projektu East Tower overujeme ďalšie možnosti, ako čo najlepšie využiť cenné územie rýchlo sa rozvíjajúceho moderného centra Bratislavy,“ povedal pre Refresher hovorca a Senior PR Manager J & T Real Estate Daniel Suchý.

V posledných dňoch sa na sociálnych sieťach objavili fotografie modelu novej výškovej budovy. Daniel Suchý dodáva, že fyzický model štvrte, v ktorom je vyobrazený aj nový mrakodrap, je uskutočniteľný. „Čo sa týka intenzity zástavby a dopravnej záťaže, je v intenciách platného územného rozhodnutia. Zároveň vytvára priestrannejšie verejné priestory,“ dodáva Suchý. J & T Real Estate sa aktuálne zaoberá možnosťou rozvoja daného pozemku.

Ak by v Bratislave naozaj „vyrástol“ štíhly mrakodrap, stal by sa tak štvrtou najvyššou budovou v Európskej únii. Nad plánovanou výstavbou však visí otáznik. 

architektúra mrakodrap Bratislava
Zdroj: J & T Real Estate

Bol by to jeden z najvyšších mrakodrapov v Európe  

Návrh výškovej budovy vznikol hlavne kvôli ideálnej občianskej vybavenosti v okolí či pre zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach. Dominanta Bratislavy by sa nachádzala v blízkosti Mosta Apollo,  v blízkosti Pribinovej a Košickej ulice.  „Výšková budova má funkciu rôznych foriem bývania a vedľa stojaca budova má funkciu kongresového centra. Uvažovaná zmena funkcie z administratívnej na rezidenčnú reflektuje tvorbu mesta krátkych vzdialeností tým, že posilňuje funkciu bývania v prostredí, v ktorom je dostatok funkcií občianskej vybavenosti,“ dodáva Daniel Suchý.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Projekt je aktuálne predmetom overovacej štúdie. Architekti modelujú a zisťujú, ako by vo výsledku budova reálne mohla vyzerať, čo všetko by sa s ňou dalo urobiť. Mrakodrap skúmajú aj v kontexte panorámy mesta. Výstavba mrakodrapu však nie je istá. 

architektúra mrakodrap Bratislavaarchitektúra mrakodrap Bratislavaarchitektúra mrakodrap Bratislavaarchitektúra mrakodrap Bratislava
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia