Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
19. decembra 2022, 15:34
Čas čítania 0:54
Martin Mičuda

VIDEO: Extrémny Ford s cestnou homologizáciou prekonal 500 km/h, čím stanovil nový svetový rekord

VIDEO: Extrémny Ford s cestnou homologizáciou prekonal 500 km/h, čím stanovil nový svetový rekord
Zdroj: Johnny Bohmer Racing
TECH
Uložiť Uložené

Svetový rekord prekonal americký automobilový fanatik

Prekonať magickú hranicu 500 km/h sa síce posledné roky snažia viacerí výrobcovia super- a hyperšportových vozidiel, ale ak zoberieme do úvahy výhradne modely s cestnou homologizáciou, doposiaľ sa k tejto méte najviac priblížilo Bugatti. V roku 2019 totiž špeciálne upravený Chiron presiahol hranicu 300 míľ za hodinu (482 km/h), keď dokázal uháňať rýchlosťou až 490,484 km/h.

Odporúčané
Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) Testovali sme namakaný 320-koňový Volkswagen Arteon v štýlovej verzii. Je to dokonalý mix športovosti a praktickosti (Test) 16. decembra 2022, 16:30

Napokon sa to podarilo americkému automobilovému fanatikovi. Johnny Bohmer dlhé roky vylepšoval svoj Ford GT (nazvaný BADD GT), až z neho postavil monštrum, ktoré prekonalo renomovaných výrobcov. Na pristávacej dráhe Kennedyho vesmírneho centra na Floride sa totiž rozbehol až na rýchlosť 310,8 míle za hodinu, teda 500,1 km/h. Stanovil tak nový rekord medzi cestnými autami.

Nejde síce o sériový automobil, ale má cestnú homologizáciu aj vlastné evidenčné číslo, takže môže jazdiť po bežných cestách. Johnny Bohmer v ňom údajne niekedy vozí aj deti do školy. Rozsah technických úprav nie je veľmi známy, zo samotného videa je však viditeľné, že s pôvodnou výbavou nemá veľa spoločného. Jeho sila má byť pritom na úrovni okolo 2 700 koní.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

BADD GT je dokonca vybavené aj brzdovým padákom, no aj napriek jeho prítomnosti pri teste extrémny Ford nestihol zastaviť na konci dráhy a v jej závere vybehol na údržbovú cestičku. Našťastie sa nikomu nič nestalo a pokus o svetový rekord bol úspešný.

Johnny Bohmer Racing, Ford, Ford GT, 500 km/h,Johnny Bohmer Racing, Ford, Ford GT, 500 km/h,Johnny Bohmer Racing, Ford, Ford GT, 500 km/h,Johnny Bohmer Racing, Ford, Ford GT, 500 km/h,
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia