Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2022, 9:30
Čas čítania 5:24
Adriana Královičová

Nemusím mať všetko, čo je trend na Instagrame. Keď to majú všetci, nezaujíma ma to, hovorí Eliška Hradec Chomisteková (Rozhovor)

Nemusím mať všetko, čo je trend na Instagrame. Keď to majú všetci, nezaujíma ma to, hovorí Eliška Hradec Chomisteková (Rozhovor)
Zdroj: Archív: Eliška Hradec Chomisteková/Michal Ures
MÓDA DIZAJN MÓDA PRAHA UMENIE
Uložiť Uložené

V bytovej galérii NOOKART sú umelecké diela vystavené v proporciách zariadeného bytu. Štúdio v Prahe Eliška založila spoločne s kamarátkou Michaelou Němečkovou.

„Dostala som sa do štádia, že inšpiráciu už nehľadám, a hlavne na Instagrame nie tak ako kedysi. Mám pocit, že sa z toho stalo miesto, kde sa identita a jedinečnosť štýlu vytráca, hovorí Eliška Hradec Chomisteková, módna ikona a spolumajiteľka bytovej galérie NOOKART. 

Inovatívny koncept ti umožňuje vidieť dielo v prostredí skutočného bytu a dáva priestor ako etablovaným umelcom, tak aj začínajúcim talentom.

„V štúdiu NOOKART prezentujeme jedinečné objekty, ktoré sú zároveň investične zaujímavé. Bytová galéria dokáže človeka uživiť, no je to dlhá cesta k tomu, aby sa galéria stala stabilnou. Sú to dekády dlhého procesu. Určite na začiatku pomôže, ak má galéria pomoc investora alebo grantu,“ vraví Eliška Hradec Chomisteková. 

NOOKART nájdeš v Paláci Langhans na Vodičkovej ulici 37 v centre Prahy. Je to jedinečná adresa a ešte jedinečnejšia budova, ktorá prešla kompletnou rekonštrukciou. V roku 2003 získala prestížnu architektonickú cenu Stavba roka. 

Eliška je známa aj svojou vášňou k móde, okrem umenia sme s ňou prebrali aj jej inšpiráciu, najlepšie miesta na nákupy a prezradila aj, za aký módny kúsok je ochotná dať veľa peňazí.

móda dizajn umenie Eliška Chomisteková
Zdroj: Archív: Eliška Hradec Chomisteková/Anastassia V

Začnime umením, ako vznikol nápad založiť bytovú galériu NOOKART studio? 

Všetko sa to začalo, keď som si s manželom zaobstarala prvé umelecké dielo od slovenského maliara Martina Lukáča. V rámci môjho pôsobenia v Prahe som mala možnosť spoznávať mladých začínajúcich umelcov, ktorých tvorbu som chcela podporiť. Moja vášeň k zberateľstvu ma prerástla natoľko, že som sa rozhodla umelecké diela vystavovať a ďalej prezentovať tým, ktorých súčasné umenie zaujíma a napĺňa tak ako mňa.

V štúdiu prezentujeme jedinečné objekty, ktoré sú zároveň investične zaujímavé.

NOOKART studio sme založili s kamarátkou Michaelou Němečkovou, s ktorou sa poznáme už niekoľko rokov. Michaela sa aktívne pohybovala v galerijnom svete. Začínali sme s prezentáciou umelcov a ich diel cez Instagram @nookart_studio

Odporúčané
Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť Streetwear je cool aj v roku 2024. Toto je 8 neopozeraných značiek, ktoré musíš vlastniť 28. marca 2024, 15:30

Neskôr sme sa rozhodli, že potrebujeme priestor, ktorý dokáže umelecké diela odprezentovať a ukázať svetu. Snažili sme sa priniesť koncept, ktorý by sa dokázal odlíšiť od ostatných, čo sa, dúfam, podarilo.

Koncept je naozaj výnimočný, môžeš nám o ňom povedať viac?

V štúdiu NOOKART majú klienti možnosť vidieť umelecké diela v proporciách zariadeného bytu, a tak si môžu umelecké objekty lepšie predstaviť. Týmto konceptom sme sa snažili zákazníkom pomôcť predstaviť si, ako budú umelecké diela vyzerať v ich domovoch. Interiér dopĺňame o dizajnový nábytok firiem, s ktorými spolupracujeme. Sú to napríklad značky ako Ligne Roset, Master & Master, By Stella Curated a iné.

Zo štúdia NOOKART sa snažíme vytvárať miesto, kde je umenie ako doma, a tak prinášať pre klienta zážitok v neustále sa meniacom byte prostredníctvom inštalácií. Tie v štúdiu prebiehajú formou výstav, eventov a pop-upov. Aktuálne je v štúdiu prebiehajúci pop-up Winter Salon. Stačí sa objednať cez Instagram.

Zakladáme si na tom, aby mal návštevník z priestoru a jeho návštevy zážitok alebo inšpiráciu, a tak sa k nám vracal pravidelne. Je pre nás dôležité poznať jeho vkus či osobnosť. Dokážeme mu pripraviť ponuku umeleckých diel na mieru.

móda dizajn umenie Eliška Chomisteková
Zdroj: Archív: Eliška Hradec Chomisteková/Michal Ures

Ako vyzerá priestor takejto galérie? 

Priestor, v ktorom sídlime, má aj po dvadsiatich rokoch od rekonštrukcie moderný nádych. V byte sa nenachádzajú biele steny, ale béžové. V kombinácii s betónovým stropom je niekedy veľmi náročné nájsť umelecké dielo, ktoré do bytu dokáže dokonale zapadnúť. Preto je pre nás dôležité pristupovať k výberu prezentovaných diel s citom, aby diela vynikli v zariadenom byte. Zákazník si ich lepšie predstaví u seba doma.  

Odporúčané
11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 27. marca 2024, 11:00

V štúdiu prezentujeme umelecké diela spolu s dizajnérskym nábytkom a doplnkami. Niekedy je pre klienta jednoduché odísť domov s umeleckým dielom, kreslom či vázou naraz. Je to predajná galéria. Všetko, čo tu klienti vidia, od váz či iných objektov, je na predaj. Človek môže odísť s vybaveným bytom. Kúpiť si gauč a k tomu vázu.

Zákazníci bytovej galérie vidia umelecké objekty v proporciách bytu.
Zákazníci bytovej galérie vidia umelecké objekty v proporciách bytu. Zdroj: Archív: Eliška Hradec Chomisteková/Aneta Zimová

Dokáže človeka bytová galéria uživiť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 127180 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či dokáže človeka bytová galéria uživiť.
  • V čom spočíva koncept bytovej galérie.
  • Kde hľadá Eliška najväčšiu módnu inšpiráciu a do ktorej veci dokáže investovať najviac peňazí.
Domov
Zdieľať
Diskusia