Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
14. decembra 2022, 13:30
Čas čítania 2:16
Adriana Královičová

Slovák pod Tatrami postavil unikátne lietadlo so saunou, aké si u nás ešte nevidel. Ubytuje ťa uprostred lesa a vystaví ti letenku

Slovák pod Tatrami postavil unikátne lietadlo so saunou, aké si u nás ešte nevidel. Ubytuje ťa uprostred lesa a vystaví ti letenku
Zdroj: Lietadlo v lese
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY ZAUJÍMAVÉ MIESTA NA SLOVENSKU
Uložiť Uložené

Bojíš sa lietania? V tomto lietadle ťa nečakajú žiadne výšky, nemusíš sa ani pripútavať. Môžeš sa v ňom saunovať a popritom obdivovať prírodu Tatier.

Lietadlo v lese v obci Spišské Bystré vzbudzuje pozornosť u miestnych aj u turistov. Je to prvé lietadlo na svete, v ktorom sa môžeš saunovať. Nejde však o skutočné lietadlo, aj keď tak zvonku naozaj pôsobí.

Pod Tatrami „pristálo“ vďaka autorovi projektu Matejovi Budajovi. Ten dlhé roky pôsobí ako stevard českej leteckej spoločnosti. Pred dvoma rokmi priniesol nadšencom lesného saunovania škandinávske domčeky s fínskou saunou.

Odporúčané
Slovák postavil v Čavoji unikátny domček na strome z Harryho Pottera. Takýto klenot nenájdeš nikde inde, hovorí Slovák postavil v Čavoji unikátny domček na strome z Harryho Pottera. Takýto klenot nenájdeš nikde inde, hovorí 11. novembra 2022, 10:30

Matej bol vždy cestovateľ. Odmalička ho bavilo byť vonku, behať po lese, cestovať vlakom a spoznávať krásy Slovenska. Jeho lietadlo je vraj ojedinelý projekt, ktorý nefunguje nikde v Európe. 

„Škandinávske domčeky sú od otvorenia permanentne obsadené každý deň. Zo strany ľudí prichádzal o lesnú saunu veľký záujem. Tak som rozmýšľal, čo by som im ešte mohol priniesť. Pri tomto projekte som spojil všetko, čo mám rád. Prírodu, saunu a letectvo,“ povedal pre Refresher Matej. Realizácia samotného projektu trvala necelých osem mesiacov. 

architektúra príroda zaujímavé miesta
Zdroj: Lietadlo v lese

Kreatívny dizajn

Na prvý pohľad sa môže zdať, akoby v lese pristálo skutočné lietadlo, no nie je to tak. S jeho dizajnom sa Matej kreatívne vyhral. Je postavené z drevenej konštrukcie a obalené plechom.

„Chcel som, aby to zvonku vyzeralo ako typické lietadlo. Keďže je to v lese, vnútro som chcel zladiť s prírodou. Všetko je tam z dreva. S tým mi pomáhal kamarát, ktorý sa venuje drevostavbe. Celý koncept som navrhol ja, mal som šikovných pomocníkov, tak to bolo veľmi úslužné,“ dopĺňa.

Matej strávil celé detstvo na horách. Považuje sa za pravého Tatranca. Nikdy by si nedovolil urobiť niečo, čo by ublížilo lesu. Aj pri stavbe lietadla si dával pozor, aby do okolitej prírody nezasiahol viac, ako to bolo vhodné. Nechcel stavať nič veľkolepé, skôr skromné. Nerád by toto miesto nazýval hotelom či wellnessom. Ako vraví, inšpiráciou sa mu stalo cestovanie po svete: „Všetko som vymyslel popri svojej práci. Veľmi som sa inšpiroval, našiel som niečo, čo robím naozaj z lásky.“

Pri tematickom koncepte nezabúdal na to, aby lietadlo bolo trochu vo výške. Vďaka terase je mierne nadvihnuté. V interiéri si oddýchneš vo veľkej obývačke s kozubom. Ten dodáva – hlavne v zime – príjemnú atmosféru. 

architektúra príroda zaujímavé miesta
Zdroj: Lietadlo v lese

Zaspávaš a saunuješ sa s výhľadom na Tatry

Obec Spišské Bystré sa rozkladá na hraniciach neďalekých národných parkov Nízke Tatry a Slovenský raj. Pri návšteve sa tak môžeš kochať krásnou vysokohorskou prírodou alebo sa prejsť po neďalekých náučných chodníkoch. 

„Vytvorili sme náučný chodník, ako sa správať v prírode. Toto sme realizovali v spolupráci s obcou. Chceme, aby ľudia spoznali okolitú nádhernú prírodu. Mojím cieľom bolo, aby si hostia odniesli zážitok,“ informuje Matej. Saunu v lietadle si môžeš užiť aj bez ubytovania. Stačí, ak si vyberieš dátum a čas v sekcii „sauna“ na oficiálnej stránke. Priestory lietadla ponúkajú tiež vírivku či väčšiu terasu.

architektúra príroda zaujímavé miesta architektúra príroda zaujímavé miesta architektúra príroda zaujímavé miesta architektúra príroda zaujímavé miesta
Zobraziť galériu
(15)

Zarezervuj si letenku

„Najviac ubytovanie využívajú páry. Sauna však slúži pre všetkých bez ohľadu na to, či sa ubytujete alebo nie. Lietadlo je ideálne pre šesť až osem osôb, no chodia k nám aj futbalové športové tímy. Býva ich 10 až 12, ale dá sa to. Využívajú saunu, vírivku alebo terasu,“ hovorí autor projektu. 

Môžeš si vybrať rôzne variácie pobytu. Všetko je ladené do leteckej tematiky, tak ako keby si kupoval letenky. Na email ti dokonca po zakúpení príde boarding pass. Na výber máš „letenky“ triedy Lowcost, Economy, Comfort, First Class, Long Flight alebo Romantic Flight. Tie sa líšia v cene aj v službách. Cena jednej noci základnej Economy triedy je 99 eur. Sauna stojí 30 eur na dve hodiny, k dispozícii je celý objekt.  

Anketa:
Láka ťa takéto netradičné ubytovanie?
Vau, to musím vyskúšať.
Nie, veľmi ma to neláka.
Vau, to musím vyskúšať.
74 %
189 Hlasov
Nie, veľmi ma to neláka.
26 %
67 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia