Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. novembra 2022, 10:30
Čas čítania 1:36
Adriana Královičová

Slovák postavil v Čavoji unikátny domček na strome z Harryho Pottera. Takýto klenot nenájdeš nikde inde, hovorí

Slovák postavil v Čavoji unikátny domček na strome z Harryho Pottera. Takýto klenot nenájdeš nikde inde, hovorí
Zdroj: Archív: Rokfort v oblakoch
ZAUJÍMAVOSTI ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY INTERIÉROVÝ DIZAJN
Uložiť Uložené

Padajúce listy zo stropu ako v Rokforte, sviečky, mandragora, vlastnoručne vyrobený Nimbus 2000, zlatá strela, spiaci Dumbledor či obrazy z Denného proroka. Rokfort v oblakoch vznikol z obdivovania domčekov na strome a tematiky Harryho Pottera.

Domček na strome pri Bojniciach srší mágiou, kúzlami a čarovnou atmosférou zvonku aj zvnútra. Dostal názov Rokfort v oblakoch a pri jeho návšteve by si sa mal cítiť ako na slávnej čarodejníckej škole. 

Jakub Kovaliček, autor projektu, vyrastal v čase, keď táto nenapodobiteľná sága zažívala obrovský ošiaľ. Tak ako všetci, aj on miloval s kamarátmi behať po dedine s drevenou paličkou a hrať sa, že je študent magickej školy Rokfort. 

Domček je obklopený krásnou prírodou.
Domček je obklopený krásnou prírodou. Zdroj: Rokfort v oblakoch

Zaspávaš a zobúdzaš sa v rokfortskej veži

Autor domčeka si pri tvorbe projektu vybral zložitejšiu cestu. „Budúcim čarodejníkom“ chcel ponúknuť niečo, čo ešte nezažili. Domček je kompletne zateplený, nonstop zabezpečený, sú v ňom kachle na drevo a plastové okná. Zaspávaš a zobúdzaš sa v rokfortskej veži.

„Milujem prácu s drevom, a preto som sa snažil čo možno najviac urobiť sám. Pochopiteľne, takéto niečo nie je reálne urobiť osamote alebo len s malou pomocou. Keďže v našej rodinnej stavebnej firme máme naozaj skúsených tesárov, museli byť zapojení. Práca trvala pomerne veľa mesiacov. Vo všetkých aspektoch som sa snažil, aby bol domček dotiahnutý do posledného detailu,“ povedal Jakub pre Refresher.


Nechýbajú autentické filmové detaily

Pozná ich určite každý milovník Harryho Pottera. Padajúce listy zo stropu ako v Rokforte, sviečky, mandragora, vlastnoručne vyrobený Nimbus 2000, zlatá strela, spiaci Dumbledor či obrazy z Denného proroka.

Majiteľ okrem vlastnoručne vyrobených častí a doplnkov domu dokonca cestoval viac ako tisíc kilometrov, len aby zohnal autíčko Arthura Weasleyho. Jeho cieľom bolo zabezpečiť, aby mali návštevníci naozaj pocit, že navštívili rokfortskú strednú školu.

Na základe dôkladného pátrania po podobnej rekvizite zistil, že obdobný koncept na svete nie je. Vďaka jeho kreativite je dnes Slovensko v tejto oblasti prvé a unikátne. Inšpiroval sa koncepciou amerických domčekov na strome, ktoré sú prakticky celoročne obývateľné.

„Niekoľko hodín som strávil prácou v programoch a hľadal riešenie, čo kde a hlavne ako by vyzeralo magicky. Stále to však muselo primárne spĺňať architektonické požiadavky,“ vraví autor.

interiérový dizajn architektúrainteriérový dizajn architektúrainteriérový dizajn architektúrainteriérový dizajn architektúra
Zobraziť galériu
(10)

Bezstarostné detské časy

Hlavným dôvodom, prečo Jakub postavil „potterovský domček“, bolo vytvoriť ľuďom miesto na oddych, keď bojujú s negatívnymi podnetmi. V tomto domčeku dokážeme zabudnúť a vrátiť sa na chvíľku do bezstarostných detských čias.

Pobyt je ideálny pre romantiku vo dvojici, ale aj pre rodinu s maximálne dvomi deťmi. Za jednu noc počas týždňa zaplatíš 150 eur, cez víkend 160 eur. V ponuke sú aj vouchery, ktoré môžeš svojim blízkym darovať ako darček. Môžeš tu stráviť Valentína, Silvester či Vianoce. Domček nájdeš v oblasti Čavoj medzi Bojnicami a Čičmanmi. 

Anketa:
Chcel by si stráviť noc v tomto útulnom domčeku?
Áno, hneď.
Nie, neláka ma to.
Áno, hneď.
90 %
3446 Hlasov
Nie, neláka ma to.
10 %
368 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia