Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. decembra 2022, 16:00
Čas čítania 1:42
Jakub Paulík

Slovákov na Netflixe opantal nový mysteriózny film zo psychiatrie. Núti ťa rozlúsknuť čudnú smrť, ktorá sa neustále zamotáva

FILMY A SERIÁLY GOD'S CROOKED LINES NETFLIX
Uložiť Uložené

Nakrútil ho skúsený španielsky režisér.

Koncom 70. rokov nastupuje na psychiatriu Alice (Bárbara Lennie), ktorá, tak ako mnohí iní pacienti, tvrdí, že do ústavu nepatrí. V ústave sa jej podarí vytvoriť si priateľské vzťahy, ale narazí aj na nebezpečných ľudí, napríklad na sexuálneho násilníka prezývaného Gnom.

Hlavná hrdinka sa na mieste púšťa do pátrania po vrahovi, ktorý zabil jedného z pacientov. Tvrdí, že sa na psychiatriu prihlásila dobrovoľne a jej paranoidná diagnóza je pretvárkou, vďaka ktorej sa jej podarilo dostať dnu. Je to však naozaj pravda alebo žije vo svete fikcie? 

Aktuálny netflixovský hit Slovákov

Mysteriózna novinka God's Crooked Lines od španielskeho režiséra Oriola Paula sa na Netflix dostala len 9. decembra, no už o tri dni začala na Slovensku trendovať ako číslo jeden. 47-ročný Španiel je skúseným filmárom, ktorý v roku 2010 napísal scenár k svojmu prvému trileru Julia's Eyes. Divákov naťahoval dokonale budovaným napätím, pri ktorom dlho nevedeli, kto je skutočným páchateľom.

Pod celovečerný debut s názvom The Body sa podpísal o dva roky neskôr. Za mysteriózny triler o tele, ktoré zmizlo z márnice, ho nominovali na ceny Goya (španielske Oscary). Cenu v kategórii najlepší debutujúci režisér sa mu však vyhrať nepodarilo.

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 26. apríla 2024, 14:30

Naposledy sa ako filmový režisér v roku 2018 postaral o triler s mysterióznymi prvkami During the Storm. Príbeh bol nielen o záhadnej vražde, ale aj o tajomnej búrke, ktorej zmeny boli, podobne ako vývoj deja, skutočne nepredvídateľné.  

O tom, že Oriol Paulo má veľké skúsenosti s mysterióznymi trilermi, svedčí celá jeho filmografia. Do nej si ešte za rok 2021 pripísal aj veľmi úspešný mysteriózny seriál The Innocent. Žánroví nadšenci by preto mali dať šancu nielen trendujúcemu God's Crooked Lines, ale aj zvyšku jeho tvorby. Novinka Netflixu má na Rotten Tomatoes hodnotenie kritikov 6,3 z 10. Diváci jej doposiaľ udelili 3,9 bodu z 5.

Netflix
Zdroj: Warner Bros. Pictures España

Úspech má Pinocchio aj Troll. Oplatia sa však pozerať?

Medzi ďalšie trendujúce filmové novinky na Netflixe patrí aj animovaný Pinocchio Guillerma del Tora, ktorému sme v recenzii dali 9 bodov z 10. Veľmi pozitívne ohlasy film dostal aj u zahraničných kritikov, ktorí mu na Rotten Tomatoes udelili 8,3 bodu z 10. Diváci film ocenili na 4,2 bodu z 5. Skvelý príbeh odohrávajúci sa v časoch fašistického Talianska ti tak môžeme vrelo odporučiť.

To isté však nemôžeme povedať o treťom trendujúcom filme Troll, ktorému sme v recenzii dali len 4 body. Nórske akčné fantasy, v ktorom hlavní hrdinovia naháňajú obra z kameňov, bolo preplnené množstvom klišé. Kritici na Rotten Tomatoes filmu dali 6,2 bodu z 10, diváci však iba 3 z 5.

Netflix
Zdroj: Netflix
TV program na dnes a ďalšie dni rôznych televíznych staníc nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia