Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. decembra 2022, 15:00
Čas čítania 2:36
Jakub Paulík

RECENZIA: Trol je klišé sklamaním s nudnými postavami. Film nezachránil ani drsný obor, ktorý ničí armádu ako dieťa hračky

RECENZIA: Trol je klišé sklamaním s nudnými postavami. Film nezachránil ani drsný obor, ktorý ničí armádu ako dieťa hračky
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX FILMY NETFLIX FILMY 2022 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY NA NETFLIXE SPRÁVY ZO SVETA TROLL
Uložiť Uložené

Scenáru nesmierne chýba originalita a zvraty.

V 21. storočí žijú trolovia už iba vo svete legiend, ktoré majú v Škandinávii svoju históriu. S rastúcim vplyvom kresťanstva však upadli do zabudnutia. Keď sa teda svet fantasy začne preplietať s realitou, nikto tomu nechce spočiatku veriť. Nórsko však musí čeliť novej hrozbe – trolovi, ktorého úmysly sú spočiatku nejasné.

Štát sa preto obracia na odborníkov z viacerých profesií. Medzi nich patrí aj paleontologička Nora, ktorej otec Tobias je zhodou náhod expertom na trolov. Vzťah hlavnej hrdinky s otcom a ich spory z minulosti sú pomerne autentické, pričom ich hereckí predstavitelia Ine Marie Wilmann a Gard B. Eidsvold predviedli vo filme veľmi dobré výkony.

To isté sa však nedá povedať o ďalších vedľajších postavách, ktoré sú príšerne šablónovité. Poradca prezidentky Andreas (Kim Falck) diváka nudí svojimi trápnymi hláškami a rozprávaním o knihe s mníchom a jeho kamarátka IT špecialistka Sigrid (Karoline Viktoria Sletteng Garvang) by dokázala cez počítač za päť sekúnd hacknúť aj Pentagón.

Odporúčané
Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky 5. mája 2024, 12:00

Kapitán Holm (Mads Sjøgård Pettersen) je typickým filmovým vojakom, ktorý sa kvôli dobrej veci dokáže vzoprieť rozkazom z najvyšších miest. Stačí len, aby ste ho pekne poprosili. Ich charakter a pohnútky sa dajú opísať jednou vetou a od prvého momentu na scéne sme vedeli, ako sa k situácii s trolom postavia.

trol
Zdroj: Netflix

Lov na trola je v každom ohľade predvídateľný

Prvých 30 minút dokáže celkom slušne budovať napätie. Aj keď vďaka trailerom na rozdiel od postáv vieme, čo nás čaká, sledovať postupné pátranie po stopách obra pri prehliadke krásnej nórskej prírody je zábava. Pochváliť treba aj samotný vizuál tohto giganta, ktorý pôsobí naozaj uveriteľne. Samotný lov však nie je žiadnou zábavou. Prebieha podľa vopred stanovenej klišé formy, ktorú sme už videli veľakrát.

Vláda sa snaží hrozbu odstrániť za každú cenu, zatiaľ čo profesorka Nora zvažuje alternatívy, ako uloviť trola bez toho, aby mu ublížili. Rovnakú predstavu majú, ako inak, všetky vyššie menované vedľajšie postavy. Keď už ide do tuhého a hrdinom hrozí nebezpečie, očakávame, že sa na poslednú sekundu dokáže všetko obrátiť na dobré.

Dlhý čas pritom netušíme, čo je trolov cieľ. Máme sa ho báť? Na to je málo akčný, a ak je to možné, nič okolo seba nezmyselne neničí. Máme s ním súcitiť? Na to nie je väčšinu stopáže dôvod. Jeho pôvod a úmysly totiž divák nepozná.

Odporúčané
ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 ZOZNAM: Všetky nové filmy a seriály na Netflixe v máji 2024 26. apríla 2024, 14:30

Do motivácií obra máme možnosť nahliadnuť až pri samotnom závere filmu a to je skutočne neskoro. Dovtedy je pre nás totiž iba chodiacou veľkou skalou, ktorá ani nevie, kam ide, a my sa musíme spoločne s extrémne neschopnou vládou z diaľky prizerať tomu, ako vojaci zlyhávajú v jednom pokuse o jeho zneškodnenie za druhým.

Trol
Zdroj: Netflix

Klišé mohla zachrániť aspoň drsnejšia akcia

Fádny lov na trola sa pokúšajú scenáristi spríjemniť viacerými vydarenými aj menej humornými, popkultúrnymi odkazmi na Gandalfa z Pána prsteňov (You shall not pass), Star Trek, Godzillu či kapelu Ramones (Hey ho, let's go), ale nechýba ani malý klimatický vtip na účet švédskej aktivistky Grety Thunbergovej.

Veľmi dobre sa pozerá aj na niektoré akčné scény, keď trol modernú vojenskú technológiu ničí tak ako malé dieťa hračky. Nemôžeme sa však ubrániť pocitu, že by to oveľa lepšie fungovalo v krvavej R-kovej verzii, keď by mal obor povolené explicitne rozšliapnuť vojakov a možnože i nejakého civilistu.

Nové akčné fantasy Trol je vo svojej podstate nórskou Godzillou, ktorú si môžu pozrieť celé rodiny bez toho, aby neplnoletým zakrývali oči. Námet nie je ničím netradičným, spracovanie je prakticky v každom ohľade stereotypné a rozdiel je len v tom, že ide o trola v škandinávskom prostredí, ktoré je pri podobných žánrovkách pre slovenského diváka pomerne výnimočné. Od približne polovice sme sa značne nudili, a čakali sme, či film naberie druhý dych. Trpeli sme tiež v naivnom očakávaní, že záver prinesie niečo originálne. Nuž, to sa však nestalo. Trol od nás dostáva štyri body z desiatich.

Film môžeš ohodnotiť aj v našej databáze.
Réžia: Roar Uthaug
Scenár: Espen Aukan
Žáner: Akčné fantasy
Dĺžka: 101 minút
Herci: Ine Marie Wilmann, Kim S. Falck-Jørgensen, Mads Sjøgård Pettersen
Kde si film môžeš pozrieť: Netflix
Domov
Zdieľať
Diskusia