Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. novembra 2022, 13:30
Čas čítania 1:45
Martin Mičuda

Vrcholom osláv 50. výročia BMW M je oživená ikona s unikátnou karosériou, manuálom a najsilnejším šesťvalcom

Vrcholom osláv 50. výročia BMW M je oživená ikona s unikátnou karosériou, manuálom a najsilnejším šesťvalcom
Zdroj: BMW
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY BMW
Uložiť Uložené

Skratka CSL reprezentuje pojmy Coupé, Sport a Lightweight, čiže ľahké, športové kupé.

Rok 2022 sa v prípade automobilky BMW nesie v znamení osláv divízie BMW M. Vychádza preto množstvo noviniek (nové M2 Coupé, M3 Touring, M4 CSL či XM), no na to najlepšie sme čakali doteraz. Ide o najexkluzívnejší model súčasnosti – limitované a ručne vyrábané BMW 3.0 CSL, ktoré odkazuje na slávnu rovnomennú ikonu zo sedemdesiatych rokov.

Odporúčané
Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné Poriadne sme prevetrali nové M4 Coupé. BMW sa podarilo vytvoriť niečo výnimočné 2. januára 2022, 9:30

Základom modelu je M4 Coupé. Už v sérii naozaj agresívne vyzerajúce kupé, ktoré dostalo úplne novú masku s výraznejšími vertikálne orientovanými „ľadvinkami“. Tie sú však o čosi vkusnejšie integrované do čelnej časti. Dravé svetlomety získali žlté denné svietenie, zatiaľ čo uhladenejší predný nárazník má plne funkčné otvory na prívod vzduchu k brzdám.

BMW, rad 4, 3.0 CSL, CSL,
Zdroj: BMW

 
Karosériu pokrývajú nové plochy v okolí blatníkov, ktoré rozširujú vozidlo a súčasne viac pripomínajú pôvodné 3.0 CSL. Vďaka charakteristickým tvarom ho v minulosti označovali ako Batmobil. Nové časti karosérie sú vyrobené z hliníka a karbónom vystuženého polyméru, ktorý BMW označuje so skratkou CRRP. Zaujímavý je zadný stĺpik – okrem samotného loga BMW totiž pôvodnú líniu zadného okna upravil hliníkový prvok, ktorý opätovne opticky vracia na auto tradičnú Hofmeisterovu krivku.

Odporúčané
Hyundai nás opäť prekvapil. Nové i20 N je bezkonkurenčné športové auto vo svojej cenovej hladine Hyundai nás opäť prekvapil. Nové i20 N je bezkonkurenčné športové auto vo svojej cenovej hladine 13. októbra 2021, 14:30

Estetické vylepšenia uzatvára zadná časť, kde si miesto našlo výrazné krídlo vychádzajúce priamo z bočných panelov karosérie. Na jeho vrchnej časti je obrovský nápis M Power. Ďalší spojler sa nachádza priamo nad zadným oknom, čím opäť automobilka odkazuje na predchodcu. Unikátny celok v laku Alpine a so športovým, s ručne nanášaným polepom stojí na hliníkových diskoch – majú centrálnu maticu, zlatý odtieň a veľkosť s priemerom 20 palcov vpredu, respektíve 21 palcov vzadu. Samozrejmosťou je oslavné retro logo BMW, vzadu pozorujeme efektné svetlá z M4 CSL a napokon titánové koncovky výfuku.

BMW, rad 4, 3.0 CSL, CSL,
Zdroj: BMW

Interiér pochádza z modelu M4 CSL, kombinuje karbónové dekóry, Alcantaru a škrupinové športové sedadlá so špecifickým tvarom. Zadnú lavicu nahradil priestor na prilby a zmenami prešla aj stredná lakťová opierka. Najvýraznejšia je hlavica 6-stupňovej manuálnej prevodovky, ktorá sa tiež nesie v retro štýle v bielom vyhotovení. Pred spolujazdcom je konkrétne číslo daného exemplára – BMW totiž plánuje vyrobiť výhradne 50 áut. Oficiálnu cenu síce ešte nepoznáme, v kuloároch sa však šepká o závratnej sume presahujúcej hranicu 700-tisíc €.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Pod prednou kapotou sa nachádza 3-litrový benzínový radový šesťvalec vo svojej doposiaľ najsilnejšej konfigurácii v histórii – motor má až 412 kW/560 koní. Sila putuje výhradne na zadné kolesá, a to výhradne cez spomínaný manuál.

Práve preto asi znížili krútiaci moment na hodnotu 550 Nm. Agregát však dokáže točiť až 7200 ot./min. V štandardnej výbave sú karbón-keramické brzdy, adaptívny M podvozok a aktívny M diferenciál na zadnej náprave. Podľa dostupných informácií novodobé 3.0 CSL váži 1 624 kilogramov, čo je podstatne viac než pôvodný predchodca s váhou 1 270 kilogramov, v kontexte dnešnej doby ide však o relatívne zaujímavý údaj.

BMW, rad 4, 3.0 CSL, CSL,BMW, rad 4, 3.0 CSL, CSL,BMW, rad 4, 3.0 CSL, CSL,BMW, rad 4, 3.0 CSL, CSL,
Zobraziť galériu
(19)
Domov
Zdieľať
Diskusia