Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2022, 13:30
Čas čítania 1:19
Martin Mičuda

Abarth ukázal svoje miniatúrne elektrické žihadlo 500e. Zvuk motora vytvára cez špeciálny generátor

Abarth ukázal svoje miniatúrne elektrické žihadlo 500e. Zvuk motora vytvára cez špeciálny generátor
Zdroj: Abarth
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY
Uložiť Uložené

Nová, čisto elektrická generácia Fiatu 500e sa svetu ukazuje už aj vo vyšperkovanej podobe od Abarthu.

Po tom, čo nový Fiat 500 prešiel výhradne na elektrický pohon, bolo zrejmé, že podobná situácia bude aj pri značke Abarth. Ten posledné roky žne slušný úspech, pretože jeho všakovaké ostré vyhotovenia ikonického drobca lákajú viac zákazníkov ako kedykoľvek predtým.

V uplynulých hodinách sa jeho portfólio rozšírilo už aj o model 500e, teda nový elektrický Fiat, ktorý prešiel podobnými zmenami ako pri spaľovacích verziách.

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Abarth 500e, teda vôbec prvý sériovo vyrábaný elektromobil značky, opäť opticky pritvrdil vydarený exteriér (nárazníky sú o čosi vyzývavejšie), no a v zmysle tradície ho obdaril výrazným lakom a plejádou ozdobných plakiet.

Nechýba športový polep, centrálne umiestnené nápisy Abarth, čierne kryty spätných zrkadiel, lišty okien, strecha či veľmi efektné 18" disky, ktoré dodávajú dynamickosť aj v momente, keď vozidlo stojí.

Abarth, 500e,
Zdroj: Abarth

V interiéri je niekoľko kozmetických úprav na čele so športovejšou grafikou výhradne digitálnych budíkov, sedadlami s integrovanými hlavovými opierkami či s početnejšie zastúpenými športovými materiálmi. V tomto prípade je však dôležitejšia technika. Novinka vo svojich útrobách schováva identickú batériu ako klasický Fiat 500e, čo znamená relatívne nízku kapacitu 42 kWh.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Abarth zatiaľ nešpecifikoval papierový údaj o dojazde, pravdepodobne však bude ešte nižší ako pri bežnej verzii (cca 300 km). Dôvodom je najmä skutočnosť, že 500e od Abarthu má o 37 koní a 15 Nm viac, teda až 114 kW/155 koní a 235 Nm.

Už teraz pritom predpokladáme, že Abarth s odstupom času privedie na trh aj ešte silnejšie varianty. Tak či onak, 155 elektrických koní na také malé auto bude znamenať slušnú pružnosť najmä v meste, hoci akcelerácia z 0 na 100 km/h za 7 sekúnd nemusí na prvý pohľad práve oslniť.

Istým špecifikom modelu 500e od Abarthu je generátor zvuku, ktorý má po aktivovaní imitovať zvuk spaľovacieho motora. V úvode predaja automobilka ponúkne 1 949-kusovú limitovanú edíciu 500e Scorpionissima, čím odkáže na svoju históriu.

Poznávacím znakom bude najmä špecifická konfigurácia, teda krikľavé odtiene Acid Green alebo Poison Blue. Ceny zatiaľ nepoznáme, odhadujú sa na úrovni okolo 40-tisíc €, k prvým zákazníkom sa novinka dostane v lete budúceho roka.

Abarth, 500e,Abarth, 500e,Abarth, 500e,Abarth, 500e,
Zobraziť galériu
(18)
Domov
Zdieľať
Diskusia