Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Havel and Partners.
16. decembra 2022, 11:00
Čas čítania 4:34
Sponzorovaný obsah

V startupoch si často myslia, že im stačí skvelý nápad či produkt. Aká je skutočnosť?

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE STARTUP
Uložiť Uložené

Najväčšia česko-slovenská advokátska kancelária Havel & Partners poskytuje komplexné právne služby a investície projektom, o ktorých si myslí, že majú šancu uspieť.

Najväčšia česko-slovenská advokátska kancelária Havel & Partners združuje vyše tristo právnikov a daňových poradcov, ktorí stoja za úspechom českých a slovenských startupov. Sledujú oznámenie investičného kola, predaj či akvizície, vstup na burzu, možnú expanziu na zahraničný trh a aj nastavovanie zamestnaneckých akcií. Jaroslav Havel spoločne s partnerom kancelárie Václavom Audesom v rámci oblasti venture kapitálu (rizikového kapitálu) vedú viac ako dvadsaťčlenný tím. Samotná právnická kancelária Havel & Partners pritom dlhodobo rastie a v tržbách už pokorila miliardovú hranicu českých korún, čo sa odrazilo aj na jej vplyve na trhu. 

Aj menším firmám sa snažíme ponúknuť komplexnosť, teda právo v najširšom rozsahu vrátane daní, regulácie a legislatívnych záležitostí, či už miestnych, európskych, alebo amerických.

Jaroslav Havel (naľavo) spoločne s partnerom kancelárie Václavom Audesom (napravo).
Jaroslav Havel (naľavo) spoločne s partnerom kancelárie Václavom Audesom (napravo). Zdroj: Havel & Partners

Chyby treba predvídať už na začiatku

V startupoch si často myslia, že im stačí skvelý nápad či produkt, no zakladateľ by mal myslieť na ochranu svojho duševného vlastníctva. K úspechu je potrebný správne nastavený právny model podľa konkrétneho typu podnikania a sieť užitočných kontaktov. Prvotné investície hľadajú zvyčajne startupy od lokálnych investorov, v ďalších kolách skúšajú šťastie aj v zahraničí. Na to, aby sa stali atraktívni aj pre medzinárodných investorov, musia mať často správne vybudovanú korporátnu štruktúru. Podľa advokátov z Havel & Partners zahraniční investori v neskorších fázach do „typicky českej alebo slovenskej s. r. o.“ nebudú chcieť investovať okrem niektorých výnimiek.

Venture kapitálové fondy v spolupráci Havel & Partners investujú do inovatívnych projektov, o ktorých si myslia, že majú šancu uspieť. „Často sa dostaneme do situácie, keď startupy vyhľadávajú nielen právne služby, ale aj niekoho, kto im pomôže s identifikáciou alebo prepojením investorov. Stretávame sa s požiadavkami, aby sme sa pozreli na príslušnú firmu a vytypovali správneho investora,“ vysvetľuje Havel.

Venture kaptiál, čiže rizikový kapitál, je forma súkromného kapitálu a typ financovania, ktoré investori poskytujú začínajúcim spoločnostiam a malým podnikom, o ktorých predpokladajú, že majú potenciál dlhodobého rastu.

Z ich pohľadu sa najviac peňazí momentálne investuje do technológií a logistiky. Posledné tri roky viedol e-commerce, no tam v posledných mesiacov záujem klesá. Na druhej strane práve technologické startupy v oblasti logistických softvérov s väzbou na e-commerce rastú. 

„Keď sa pozrieme na slovenský a český venture kapitálový trh zo sektorového hľadiska, tak je zrejmé, že na Slovensku je pomerne menej fintechových startupov. Startupy pôsobiace v segmente fintech sú pritom pre investorov veľmi atraktívne a majú (nielen v Českej republike) jedny z najvyšších valuácií,“ zhodnotili advokáti. V tomto segmente vidia priestor na rozvoj a vznik nových startupov.

Nové možnosti investovania sa objavujú aj v oblasti medicíny, biotechnológie a dokonca aj gamingu, napríklad Česká republika má silné postavenie vo vývoji hier. 

Za vznikom startupov stoja často mladí ľudia, ktorí nemajú radi právnikov či veľké inštitúcie, a preto hľadajú alternatívne riešenia. Podľa Jaroslava Havla to nie je efektívna voľba: „Menší poradcovia vedia klientovi pomôcť a všetko urobia z právnej stránky správne, často bohužiaľ nezohľadnia širší kontext, či už medzinárodný alebo daňový, alebo aspekt predchádzania sporov,“ a dodáva, že právnická kancelária môže prispieť k dobrej reputácii startupu a verifikácii podnikateľských zámerov.

Havel & Partners poskytujú zakladateľom podporu a komplexné poradenstvo na jednom mieste. Okrem finančných investícií pomáhajú aj napríklad s motivačným programom pre manažment alebo pomoc s licenčnými zmluvami. „Vieme nájsť riešenie aj v krajných prípadoch, napríklad pri rozkole medzi spoločnosťou a kľúčovým zakladateľom v súdnom alebo arbitrážnom spore,“ dodáva Audes.

VIAC INFORMÁCIÍ O PRÁVNEJ ŠPECIALIZÁCIÍ
meeting
Zdroj: Freepik/rawpixel.com

Niektoré startupy majú od začiatku globálne ambície. „Pri expanzii do zahraničia je potrebné riešiť clá, najímanie zamestnancov v zahraničí a daňové aspekty týchto transakcií. Z pohľadu venture kapitálových fondov je dôležitá aj jurisdikcia, v ktorej je investovaný startup založený. Musí byť dostatočne atraktívny a vierohodný. My riešime všetko od práva cez dane až po financovanie,“ vysvetľuje Audes. „Pokiaľ má mať produkt globálnu ambíciu, musíme pracovať na globálnom riešení a mať správne vybudovanú korporátnu, resp. holdingovú štruktúru,“ dodáva.

Advokáti skonštatovali, že na rozdiel od českého trhu je na slovenskom málo startupov, ktoré majú globálne ambície alebo chcú priniesť produkt s globálnym využitím. Na druhej stane sa môže Slovensko pochváliť špičkovými spoločnosťami ako Photoneo, ktoré pôsobí v oblasti robotiky a prilákalo pozornosť svetových investorov.

Do startupov osobne investujú

Právnu pomoc častokrát vyhľadávajú menšie a začínajúce spoločnosti s obmedzeným množstvom financií. Rozvíjajúce sa firmy majú aj alternatívnu možnosť, ktorá je najmä v západných krajinách bežná – advokátske kancelárie znížia sadzby a na oplátku tým získajú podiel, a teda aj možnosť podieľať sa na úspechu. Na tieto situácie majú majitelia advokátskych kancelárií založenú samostatnú účelovú spoločnosť, cez ktorú do startupov vstupujú priamo. Časť odmeny tak advokáti získajú vo forme podielu vo firme alebo vyplatením v rámci nasledujúceho investičného kola.

financie
Zdroj: Freepik/rawpixel.com

Túto investičnú prax využívajú aj advokáti z Havel & Partnes a zároveň sú momentálne nepriamymi spoluvlastníkmi viac ako sto startupov na Slovensku a v Česku. „Osobne som investoval do prvého fondu startupu Credo Ventures už v roku 2008. Vtedy to bol vôbec prvý fond, do ktorého sa dalo takým spôsobom investovať. Potom sme investovali, buď ja osobne, alebo spoločne s kolegami v rámci kancelárie, do niekoľko ďalších fondov cez podobne vytvorené štruktúry. Umožňuje nám to zhodnocovať majetok, ktorý sme zarobili poskytovaním právnych služieb, a to v prostredí, ktoré je nám blízke, a spoločne s našimi klientmi,“ vysvetľuje Havel. 

Credo Ventures je venture kapitálová firma z Prahy, ktorá podporuje rýchlo sa rozvíjajúce technologické startupy zo strednej a juhovýchodnej Európy. V začiatkoch sa stali priekopníkmi českého venture kapitálu, pričom využívali svoje skúsenosti zo známeho Silicon Valley.

V prípade slovenského trhu to je spoločnosť Photoneo, ktorú sme ti spomínali v predošlých riadkoch. Tento startup je popredným poskytovateľom priemyselného 3D videnia, automatizačných riešení poháňaných AI a softvéru pre robotickú inteligenciu. Poslaním spoločnosti je poskytovať robotom na celom svete víziu a inteligenciu, aby mohli vidieť a chápať s jasným cieľom – automatizovať monotónne a riskantné úlohy využívaním robotov navádzaných zrakom. Kancelária Havel & Partners bola pri všetkých investičných kolách a spoločnosti tiež poskytuje rozsiahle právne služby.

Advokáti z Havel & Partners sa snažia investovať primerane a čiastky nepovažujú za obzvlášť zásadné. V prípade venture kapitálových fondov majú právni či daňoví poradcovia možnosť investovať aj menšiu sumu, než je minimálny vklad pre bežných investorov. Dôvodom je fakt, že okrem peňazí prinášajú aj pridanú hodnotu v podobe intelektuálneho kapitálu. Havel & Partners je najväčšou česko-slovenskou advokátskou kanceláriou a je nepriamym spoluvlastníkom pravdepodobne najväčšieho počtu startupov v Česku a na Slovensku, niektoré pôsobia aj v ďalších štátoch. Medzi spoločnosťami je niekoľko „jednorožcov“. Toto pomenovanie sa používa pre rýchlo rastúce spoločnosti (startupy) s valuáciou, teda hodnotou aspoň 1 miliardy dolárov.

„Investujeme predovšetkým prostredníctvom fondov. Pokiaľ investujeme priamo do startupov, ide o koinvestíciu s nejakým fondom,“ vysvetľuje Havel. Spoliehajú sa na názory iných profesionálov, ktorí zhodnotia životaschopnosť startupu a potom sa zamerajú aj na osobnosť zakladateľa. Považujú sa za lídrov v oblasti právneho poradenstva v oblasti venture kapitálu, ktoré je multidisciplinárne. „Ako právnici máme tú výhodu, že klientov sprevádzame vo všetkých štádiách podnikania a investičného procesu, máme teda nielen hlbokú znalosť problematiky, ale aj množstvo kontaktov. Vďaka tomu môžeme prepájať strategických partnerov,“ uzatvára Jaroslav Havel.

Domov
Zdieľať
Diskusia