Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 7:15
Lukáš Čelka

Na toalete s hnačkou 15-krát denne: So zákernými chorobami čriev bojuje raper Majself aj Diana, ktorú ničili silné kŕče

Na toalete s hnačkou 15-krát denne: So zákernými chorobami čriev bojuje raper Majself aj Diana, ktorú ničili silné kŕče
Zdroj: Instagram/Majself
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Napriek tomu, že ide o nepríjemné ochorenia, ľudia s nimi dokážu viesť plnohodnotný život. Dôležitý je najmä pozitívny mindset.

Neznesiteľné kŕče, hnačky, bolesti brucha či nekontrolovateľná únava. Náročnými IBD ochoreniami, medzi ktoré patria Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, trpí približne 0,5 % až 1 % populácie.

Dodnes nie je objasnená presná príčina ich vzplanutí, jediné, čo vieme, je, že sú nevyliečiteľné. Obe choroby najčastejšie prepuknú medzi pätnástym až tridsiatym rokom života, čo znamená, že ťažkosti sužujú najmä mladých ľudí.

Odporúčané
Vyskúšal som si tantrickú masáž. Jemné dotyky po tele vystriedala intímna masáž technikou „nekonečná vagína“ Vyskúšal som si tantrickú masáž. Jemné dotyky po tele vystriedala intímna masáž technikou „nekonečná vagína“ 13. novembra 2022, 12:30

Medzi nimi je aj známy slovenský raper Majself, ktorý pre Refresher prezradil, že aj keď nie vždy to bolo jednoduché, päť rokov boja s Crohnovou chorobou z neho spravilo lepšieho človeka. „Začal som sa viac starať o svoje telo a vnímať pozitívne stránky života, nielen negatívne,“ hovorí interpret.

Zvládanie choroby nám priblížila aj predsedníčka pacientskej organizácie Slovak Crohn Club Veronika Ivančíková.

V Refresheri ti pravidelne prinášame informácie týkajúce sa duševného, ale i fyzického zdravia. Tvoriť spomínaný obsah môžeme len s podporou našich predplatiteľov, a tak môžeš podporiť našu tvorbu a pridať sa do klubu Refresher+.

Čo je Crohnova choroba?

Ako pre Refresher vysvetlil gastroenterológ z novozámockej fakultnej nemocnice Juraj Ďurina, Crohnova choroba je zápalové ochorenie sliznice tráviaceho traktu, ktoré spolu s ulceróznou kolitídou patrí medzi ochorenia IBD (pozn. red. z anglického inflammatory bowel disease).

„Pri Crohnovej chorobe sa zápalové zmeny môžu vyskytovať takmer v každej časti tráviaceho traktu. U dospelých pacientov je to najmä tenké a hrubé črevo,“ dodáva lekár s tým, že často sa pri pacientoch stretávajú aj so vznikom tzv. abscesov – fistúl (pozn. red. dutina vyplnená hnisom) v oblasti konečníka.

Prejavom Crohnovej choroby môžu byť podľa odborníka aj prejavy mimo tráviaceho traktu, napr. chronické zápaly očí, kĺbov, alebo kožných zmien. Ochorenie sa prejavuje variabilne, podľa typu a rozsahu postihnutia tráviaceho traktu. Môže ísť o bolesti brucha, chudnutie, pocit na vracanie, hnačky. „Ochorenie sa prejavuje aj prítomnosťou krvi v stolici či zvýšenými teplotami nejasnej príčiny,“ dodáva.

 

Crohnova choroba.
Crohnova choroba. Zdroj: Wikipedia Commons/@BruceBlaus

Existuje liečba?Na jej liečbu sa používa viacero protizápalových liekov, z ktorých mnohé pôsobia na imunitný systém.

„Liečbou sa snažíme uhasiť zápalový oheň, ktorý vzplanul príliš aktívnym imunitným systémom, proti vlastnému tráviacemu traktu. Ochorenie teda vieme kontrolovať, ale nateraz nemáme k dispozícii liečbu, ktorá by Crohnovu chorobu vyliečila,“ hovorí lekár s tým, že mnoho vedeckých článkov a diskusií sa vedie aj o vplyve diétnych opatrení a mikrobiómu.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

„Zistilo sa, že diétnymi opatreniami nevieme u dospelých tak kontrolovať zápal, ako je to v detskej populácii. Čo je však veľmi dôležité zdôrazniť, je potreba zanechania fajčenia, ako jedného z hlavných faktorov spustenia a zhoršenia Crohnovej choroby,“ hovorí lekár Juraj Ďurina.

Medzi najznámejšie IBD ochorenia patrí aj ulcerózna kolitída. Medzi jej hlavné znaky patrí podľa lekára postihnutie výhradne hrubého čreva so začiatkom v oblasti konečníka, často sprevádzané viacpočetnými hnačkami s hlienmi a krvácaním.


„Pri Crohnovej chorobe môže byť postihnuté okrem hrubého čreva aj tenké črevo a časti horného tráviaceho traktu. Zároveň sa pri Crohnovej chorobe stretávame s fistulami, zúženiami tráviaceho traktu a abscesmi,“ vysvetľuje odborník, v čom sa spomínané ochorenia IBD líšia.

Rozdiel medzi Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou.
Rozdiel medzi Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Zdroj: Wikipedia Commons/@Samir

Pacienti liečiaci sa na ulceróznu kolitídu skôr trpia nešpecifickými bolesťami brucha a chudnutím. „Tieto spomínané znaky nám pomáhajú rozlíšiť, o aký typ IBD ochorenia ide, ale môžeme sa stretnúť aj so situáciami, keď nie je možné určiť typ kolitídy. Vtedy hovoríme o tzv. indeterminovanej kolitíde,“ hovorí Juraj Ďurina. 

Nechcel som sa vzdať kariéry, hovorí raper Majself

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 124870 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako zareagoval na diagnostikovanie choroby známy raper Majself.
  • Ako sa Majself naučil žiť so týmto zákerným ochorením.
  • Čo Dalme pomohlo dostať sa z najhoršieho.
  • Aké výhody prináša pre pacientov byť súčasťou Slovak Crohn Clubu.
  • Ako funguje aplikácia vytvorená pre IBD pacientov a čo im umožňuje.
Domov
Zdieľať
Diskusia