Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2022, 9:30
Čas čítania 4:46
Denisa Šútorová

GAP pobláznil generáciu Z, timberlandy vraj nikdy nevyšli z módy. Jesenný outfit oživíš aj luxusným klobúkom Ruslan Baginskiy

GAP pobláznil generáciu Z, timberlandy vraj nikdy nevyšli z módy. Jesenný outfit oživíš aj luxusným klobúkom Ruslan Baginskiy
Zdroj: Michael Kors
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Kabelky, ktoré konkurujú svetovým značkám, za dostupné ceny, džínsy meniace históriu, topánky deliace svet na dva tábory či vintage mikina generácie Z. Toto je osem značiek, ktoré zo svojich produktov, ako aj zo seba urobili kultový a nadčasový trend.

Kabelky, ktoré konkurujú svetovým značkám, za dostupné ceny, džínsy meniace históriu, topánky, ktoré rozdelili svet na dva tábory, či vintage mikina generácie Z. Toto je osem značiek, ktoré zo svojich produktov, ako aj samy zo seba urobili kultový a nadčasový trend. Za niektoré si síce priplatíš, no jedno je isté. Vytiahnuť ich budeš môcť aj budúcu sezónu... a s veľkou pravdepodobnosťou aj tú ďalšiu.

V Refresheri ti pravidelne prinášame rôzne módne články a inšpirácie outfitov zo zahraničia, zo slovenských a z českých ulíc. Viac podobných článkov o móde nájdeš v tejto sekcii. Tvorbu kvalitných výstupov môžeš podporiť prostredníctvom klubu Refresher+ a všetky články si tak prečítaš bez obmedzení.

1. Timberlandy

Jedny z najikonickejších topánok sveta timberlandy sa začali vyrábať už v roku 1973 vďaka Sidneymu Swartzovi. Práve on prišiel s nápadom originálnej nepremokavej obuvi, ktorá predstavila novú techniku vstrekovania v obuvníckom priemysle. Okrem toho, že boli topánky nepremokavé, sa vyrábali aj z odolnej kože nubuk.

Ikonický pár členkových topánok Timberland sa preslávil v žltej farbe. V čase ich uvedenia na trh nebola žltá farba trendom.
Ikonický pár členkových topánok Timberland sa preslávil v žltej farbe. V čase ich uvedenia na trh nebola žltá farba trendom. Zdroj: Timberland


Dnes už celosvetovo uznávaná členková obuv bola najskôr určená vidiečanom a robotníkom v továrňach, ktorí ocenili jej odolnosť voči vonkajším a ťažkým pracovným podmienkam. Koncom 80. rokov popularita topánok medzinárodne stúpala. Podľa The New York Times americké letušky v tom čase kupovali desiatky párov timberlandov (pohybujúce sa približne od 120 po 250 eur), len aby ich predali za dvojnásobnú cenu v Taliansku. 

V tom istom období sa žlté topánky začali objavovať aj vo štvrtiach New Yorku Harlem, Brooklyn a Bronx a začiatkom 90. rokov sa stali poznávacím znamením newyorských raperov a štýlu hip-hop.

Timberlandy sa preslávili v žltej farbe, tá však v tom období vôbec nešla ruka v ruke s trendmi na móle. Aj napriek tomu však spôsobili ošiaľ na celom svete a žltá zostáva kultovkou značky aj dnes. Timberlandy už kúpiš vo viacerých farebných vyhotoveniach, farebná paleta sa začína modrou a sivou a končí sa bledoružovou. Značka predstavuje aj nespočetné množstvo nových štýlov vrátane topánok s vysokým podpätkom.

Timberlandy dnes kúpiš vo viacerých farebných vyhotoveniach aj štýloch. Na svoje si prídu aj milovníčky podpätkov.
Timberlandy dnes kúpiš vo viacerých farebných vyhotoveniach aj štýloch. Na svoje si prídu aj milovníčky podpätkov. Zdroj: Instagram/Timberland, Kampaň Veneda Carter

2. Oxfordská košeľa Ralph Lauren 

Každý by mal aspoň raz za život vlastniť poriadnu košeľu, a to bez ohľadu na to, či je alebo nie je milovník módy. Ralph Lauren je spolutvorcom americkej identity a klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Potvrdila by to aj Rachel Green z Priateľov. V modeloch značky, ktorá má v logu hráča póla na koni, budeš trendy rovnako dnes, ako aj o desať rokov.

U Ralpha Laurena si môžeš vybaviť celý šatník, no jeho kultovkou sú najmä košele... a nie hocijaké košele. Ide o špecifický typ oxford, ktorý je známy špeciálnym druhom látky pôvodne vyrábanej v Škótsku. Materiál je hrubší, odolnejší a drží tvar. Značka si na slávnych oxfordských košeliach doslova vybudovala svoju identitu.

Nadčasová oxfordská košeľa sa stala poznávacím znamením značky Ralph Lauren.
Nadčasová oxfordská košeľa sa stala poznávacím znamením značky Ralph Lauren. Zdroj: Ralph Lauren

Skombinuješ ich s doplnkami, pleteným svetrom či vestou alebo so širokými džínsami, no a medze sa nekladú ani pri výbere obuvi.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123349 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré topánky rozdelili svet na dva tábory a radia sa na zoznam škaredých.
  • Aké klobúky nájdeš v luxusnej ponuke značky Ruslan Baginskiy.
  • Akým modelom pobláznila značka GAP generáciu Z.
  • Ktorá značka kabeliek za dostupnú cenu konkuruje Louisovi Vuittonovi, Guccimu a značke Coach.
  • Ktorá značka džínsov si už desaťročia drží prvé miesto.
Domov
Zdieľať
Diskusia