Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GLOBIFER Forte.
19. októbra 2022, 11:35
Čas čítania 2:01
Sponzorovaný obsah

Keď ho máš málo, si unavený, bledý, rýchlo zadýchaný či nepozorný. Ako správne dopĺňať železo a pre koho je obzvlášť dôležité?

ZDRAVIE VÝŽIVOVÉ DOPLNKY ZDRAVIE ŽENSKÉ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Vedel si, že železo delíme na hémové a nehémové?

Vďaka železu naše telo funguje, pretože „rozváža“ kyslík do celého tela. Keď ho máš málo, tvoje orgány sú slabo okysličené a potom si unavený, bledý, rýchlo zadýchaný či nepozorný. Dôležité je síce pre každého z nás, avšak obzvlášť významné je pre ženy. Napríklad, ak máš práve menštruáciu, potrebuješ ho prijať viac. Najväčší pozor si však musia dávať budúce mamičky, ktoré zásobujú železom aj svoje dieťa. Veľmi ľahko a často sa totiž stane, že majú železa nedostatok. Ako proti tomu bojovať?

Aj dieťa potrebuje železo

Ako dieťa rastie v brušku, aj jeho nároky na železo sa zvyšujú. Ak má tehotná žena málo železa v krvi, aj bábätko má obmedzený prístup ku kyslíku, teda nedostatočne dýcha, čo je nežiaduce. Ak si budúca mamina železo nedoplní, prejaví sa to nielen na jej zhoršenom zdravotnom stave, ale aj na budúcom zdraví dieťaťa, ktorému hrozí predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť a ďalšie vážne riziká.

tehotenstvo
Zdroj: Pixabay

Sleduj a následne reaguj na signály ako bledosť, únava, vypadávanie vlasov, lámanie nechtov, chuť na mäso, hlinu z kvetináča či omietku, ktorými ti telo dáva jasne najavo nedostatok železa. Len pre predstavu, zdravá žena bez menštruácie potrebuje 0,8 mg železa na deň, žena, u ktorej momentálne prebieha menštruačné krvácanie, potrebuje 1,4 – 3,2 mg železa na deň a tehotná žena v treťom trimestri potrebuje až okolo 7,5 mg železa na deň.

Potraviny bohaté na železo

Platí základne pravidlo: tvoja strava musí byť pestrá a rozmanitá. Železo sa ľahšie a vo väčšej miere vstrebáva zo živočíšnej stravy, preto majú tehotné takú neoblomnú chuť na mäso. Pri vstrebávaní do čreva sa využíva osobitá cesta (cez hém), ktorú rastlinné zdroje železa nedokážu využiť, a preto sa z nich vstrebáva len päť percent.

žena těhotná
Zdroj: Unsplash/freestocks/na voľné použitie (ilustračný obrázok)
Hémové železo je obsiahnuté najmä v červenom mäse (hovädzie, bravčové, prípadne vnútornosti – pečienky). Nehémové železo sa nachádza v strukovinách, listovej zelenine, semiačkach a podobne. Pozor však na to, s čím tieto rastlinné potraviny skombinuješ. Čaj, káva, mlieko či kakao dokážu totiž ešte výrazne znížiť vstrebávanie rastlinného nehémového železa.

Ako efektívne železo dopĺňať nielen počas tehotenstva

V mnohých prípadoch tehotným ženám nestačí bohatá a pestrá strava na udržanie zdravej hladiny železa a sú nútené užívať prípravky na doplnenie železa. Mnohé mamičky skúsia užívať prípravky na doplnenie železa, no keď im spôsobujú tráviace ťažkosti (kŕče, zápchy, hnačky), začnú dávkovanie redukovať, alebo s užívaním skončia úplne. Aké je riešenie?

Každá tehotná žena by sa mala u gynekológa alebo lekárnika informovať, či je produkt vhodný aj počas tehotenstva. Zloženie týchto doplnkov by sme však mali študovať všetci. Zisti si teda, či prípravok obsahuje len anorganické soli železa, teda nehémové železo, alebo obsahuje aj prírodné hémové železo. Vyberaj si prípravky s prírodným hémovým železom. Dopĺňanie bude totiž rýchlejšie, efektívnejšie a bez tráviacich ťažkostí.

Nielen budúce mamičky, ale aj všetci tí, ktorí potrebujú železo dopĺňať, majú veľmi dobré skúsenosti s výživovým doplnkom Globifer forte. Vyvinuli ho hematológovia vo Švédsku, teda v krajine známej svojím blízkym vzťahom k prírode. Výrobcovia s istotou potvrdzujú, že Globifer forte je vhodný aj počas tehotenstva a neobsahuje ani lepok, ani laktózu. Viac zaujímavých informácií o železe môžeš nájsť tu.

viac info
Domov
Zdieľať
Diskusia