Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Orange.
11. októbra 2022, 11:15
Čas čítania 1:56
Sponzorovaný obsah

Orange vo veľkom stavia vysielače so solárnym napájaním

TECH EKOLÓGIA MOBILNÍ OPERÁTORI ORANGE
Uložiť Uložené

Spoločnosť znižuje svoju uhlíkovú stopu a náklady na elektrickú energiu.

Predstav si, že by si mal signál v mobile iba vďaka udržateľnej a nevyčerpateľnej energii – slnku. Nie je to úplné sci-fi, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, už dnes je to realita. Spoločnosť Orange má ako prvá a zatiaľ jediná spomedzi telekomunikačných firiem na Slovensku v prevádzke už 180 vysielačov so solárnym napájaním, do konca tohto roku plánuje postaviť stovku ďalších a to je len začiatok. Najväčší mobilný operátor na Slovensku cíti svoju zodpovednosť voči životnému prostrediu, a aj týmto spôsobom chce hľadať riešenia, ako znižovať svoju uhlíkovú stopu

Orange sa so zelenými myšlienkami pohráva dlhodobo a prvé solárne panely na vysielače začal stavať už v roku 2015. Prebiehajúca energetická kríza je popri ekológii ďalším dôvodom, prečo sú tieto riešenia nevyhnutné. Je dokázané, že každý solárne napájaný vysielač znižuje uhlíkovú stopu operátora o stovky kilogramov oxidu uhličitého ročne. Zároveň dokáže ušetriť desiatky percent elektrickej energie.

zisti viac o zelených riešeniach
orange vysielač
Zdroj: Orange

Dobrý signál pre planétu

Výstavba vysielačov so solárnym napájaním má niekoľko fáz. V prvej, ktorá momentálne prebieha, sa firma orientuje na ich výstavbu mimo zastavaných lokalít„Postupne solárne napájané vysielače rozšírime aj do miest a obcí, na strechy budov a podobne. Zo všetkých našich základňových staníc, ktorých máme na Slovensku približne 2 600, sú až dve tretiny vhodné pre tento druh napájania,“ povedal pri predstavení jedného z takýchto vysielačov Mariusz Gatza, generálny riaditeľ spoločnosti Orange Slovensko. A to je skutočne dobrý signál aj pre planétu.

Generálny riaditeľ Mariusz Gatza vysvetľuje, ako sa spoločnosť Orange snaží znížiť dosah na životné prostredie.
Generálny riaditeľ Mariusz Gatza vysvetľuje, ako sa spoločnosť Orange snaží znížiť dosah na životné prostredie. Zdroj: Orange

Úsporu energie plánujú maximalizovať

K solárnym panelom plánuje Orange pridať aj inteligentné lítiové batérie, ktoré dokážu dočasne uchovať slnečnú energiu aj počas hodín bez slnečného svitu. Vďaka batériám dokážu vysielače v spolupráci so solárnymi panelmi využiť 40 – 50 percent energie zo slnka. Toto riešenie zdvihne celkové náklady iba o štvrtinu. „Návratnosť investície je už za 6 či 7 rokov, pričom solárne panely majú životnosť až 25 rokov,“ vysvetľuje Matej Babiak, manažér pre sieťovú infraštruktúru.

Manažér zodpovedný za sieťovú infraštruktúru Matej Babiak ozrejmuje úsporu energie vďaka solárnym riešeniam.
Manažér zodpovedný za sieťovú infraštruktúru Matej Babiak ozrejmuje úsporu energie vďaka solárnym riešeniam. Zdroj: Orange

S výstavbou základňových staníc so solárnym napájaním pomáhajú Orangeu dvaja dodávatelia. Okrem slovenskej firmy A2B spolupracuje na výstavbe solárnych panelov aj so spoločnosťou Huawei. Práve Huawei chce do budúcna pomáhať aj ďalším firmám na Slovensku pri budovaní solárnych napájaní na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov.

Orange sa zaviazal, že do roku 2040 v súlade s Parížskou dohodou dosiahne čisté nulové emisie oxidu uhličitého. Už do roku 2025 ich plánuje znížiť o 30 percent v porovnaní s rokom 2015, odkedy sa aktívne začal venovať zeleným riešeniam.

viac informácií
„Solárna energia tu popri digitalizácii či zbere a recyklácii starých mobilov hrá mimoriadne dôležitú úlohu a v jej využívaní chceme ísť príkladom aj ďalším operátorom. Podľa našich prepočtov dokážeme každý z týchto vysielačov napájať zo slnka v objeme 3,3 MWh ročne, čo predstavuje zníženie našej uhlíkovej stopy približne na úrovni 455 kg CO2. Pri stovkách vysielačov to predstavuje zníženie o desiatky tisíc kilogramov oxidu uhličitého každý rok,“ komentuje Mariusz Gatza. Orange neustále hľadá alternatívy, momentálne má v prevádzke aj jeden vysielač, ktorý je poháňaný energiou z vetra.
Predstavenie solárneho vysielača neďaleko obce Šterusy.Vďaka solárnym panelom dokáže Orange ušetriť desiatky percent elektrickej energie. orangeorange
Zobraziť galériu
(4)
Domov
Zdieľať
Diskusia