Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. septembra 2022, 17:30
Čas čítania 2:13
Dominik Vetrák

4. časť House of the Dragon dokazuje, že lepší fantasy seriál sme nevideli už roky. Priprav sa na incest, sex a politické intrigy

FILMY A SERIÁLY HBO MAX HBO SERIÁLY HOUSE OF THE DRAGON NOVÉ SERIÁLY
Uložiť Uložené

4. časť House of the Dragon bola zase raz skvelá.

V článku nájdeš spoilery na štvrtú epizódu House of the Dragon.

Nikto azda nepochybuje, že House of the Dragon je vynikajúci seriál. Vo svojej prvej sérii je nepochybne lepší ako Game of Thrones, o čom nás presvedčila aj štvrtá epizóda. V nej sme sledovali následky Daemonovho víťazstva nad Crabfeederom, Daemonovo zmierenie s kráľom Viserysom, napravenie vzťahu Alicent s Rhaenyrom a najmä (možný) incest a vášnivý sex, ktorý môže ríši spôsobiť množstvo problémov.  

Odporúčané
Rings of Power: Prečo je Númenor taký dôležitý a kto sú Elendil, nový vodca ohyzdov Adar a čarodejník, ktorý spadol z nebies? Rings of Power: Prečo je Númenor taký dôležitý a kto sú Elendil, nový vodca ohyzdov Adar a čarodejník, ktorý spadol z nebies? 11. septembra 2022, 16:30

Najdôležitejšie scény prišli v druhej polovici časti. Daemon a Rhaenyra potajomky opustili hrad a vydali sa do ulíc King’s Landing. Daemon jej ukázal nočný život a prezentáciu zakončil návštevou bordelu. Divákom už vtedy bolo jasné, čo bude nasledovať. Nakoniec, vášnivé pohľady medzi Daemonom a Rhaenyrou sme mohli sledovať už od začiatku seriálu. 

Daemon Rhaenyre stiahol nohavičky a bozkával sa s ňou, no v istej chvíli prestal a odišiel. Rhaenyra ostala zmätená a utiekla do hradu. Divák nevie, či do nej Daemon vnikol, alebo je po ich stretnutí stále pannou. Pravdepodobne však spolu sex nemali. Je totiž možné, že Daemon má problémy s erekciou, čo sme videli už v prvej epizóde. Možno aj to je dôvod, prečo stále nemá dieťa a nemá rád svoju manželku, ktorá mu pravdepodobne pripomína jeho nedostatky.

Hot D
Zdroj: HBO

Rhaenyre však nepomôže ani prípad, že by sex so svojím ujom nemala. Videl ich totiž spolu jeden z informátorov Otta Hightowera, kráľovho pobočníka, a tak sa o tom dozvie ako kráľ Viserys, tak jeho manželka Alicent. Nezáleží teda na tom, čo sa medzi nimi odohralo.

Ak by sa takáto informácia dostala na verejnosť, seriózne by to ohrozilo ríšu a Rhaenyrina povesť by utrpela extrémnu ranu. No aj v prípade, že Rhaenyra a Daemon nemali sex, princezná Westerosu už nie je panna. Jej túžby neostali nevyslyšané, keď Rhaenyra zviedla svojho blízkeho priateľa a ochrancu sira Cristona Cola. O tom však zatiaľ nikto nevie. Kráľ nariadil, aby Rhaenyra dostala „čaj“, ktorý má zabrániť tomu, aby otehotnela.

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec Čo pozerať cez víkend? Trilery o kanibalovi a mimozemšťanoch, politicky nekorektná akčná jazda aj kultový Hriešny tanec 20. apríla 2024, 9:00

Rhaenyra sa ešte predtým zo svojich činov musela spovedať, pričom trefne poznamenala, akej neférovosti čelia ženy nielen v tomto fantasy svete, ale vo svete celkovo.

Syn Richarda Sulíka by s tým nesúhlasil, ale Rhaenyra a tvorcovia seriálu naprieč viacerými epizódami vyzdvihujú dôležité argumenty proti tomuto sexistickému sociálnemu konštruktu, ktorý má v tomto svete aj nesmierne dôležitý politický kontext.

House of the Dragon
Zdroj: HBO

Sex ako politický akt

Po novej epizóde House of the Dragon môžeme parafrázovať citát fiktívnej postavy Franka Underwooda zo seriálu House of Cards, ktorý povedal, že všetko je o sexe, len sex je o moci. V prípade House of the Dragon je to trochu inak. Sex je tu vždy politický. 

Doplatila na to aj Rhaenyra, ktorá si teraz musí vziať Leanora Velaryona. Toho sme videli v minulej epizóde, keď jazdil na drakovi a pomohol Daemonovi v boji s Crabfeederom. Ide o ďalšie politické manželstvo, ktorým kráľ Viserys posilní svoj rod a zároveň si môže vyžehliť vzťahy s Corlysom Velaryonom. Ten sa na neho stále hnevá za to, že si za ženu vzal Alicent a nie jeho dcéru Leanu. 

Odniesol si to aj Otto Hightower, pobočník a pravá ruka kráľa Viserysa. Rhaenyra pomohla kráľovi, aby si uvedomil, že ho Otto až príliš ovplyvňuje v snahe splniť si svoje záujmy a ciele. Príde tak o svoje postavenie a bude zaujímavé sledovať, kto zastúpi jeho rolu. Najnovšia epizóda House of the Dragon dokázala, že aj bez tasenia meča sa to dá urobiť zaujímavo a dejovo výživne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia