Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2022, 9:30
Čas čítania 6:01
Denisa Šútorová

Glamour a tragédia. Versace tvoril životný štýl plný sexepílu, emancipácie a luxusu. Nakoniec ho zavraždili pred vlastným domom

Glamour a tragédia. Versace tvoril životný štýl plný sexepílu, emancipácie a luxusu. Nakoniec ho zavraždili pred vlastným domom
Zdroj: Getty Images/Jacopo Raule/GC Images
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Uplynulo 25 rokov od vraždy Gianniho Versaceho.

V roku 1978 založil Gianni Versace luxusnú módnu značku v Miláne. Jeho život sa niesol v znamení bohatstva a prepychu, ktorý si mal tvrdo vybojovať. Keď sa ráno 15. júla vybral kúpiť noviny do svojho obľúbeného podniku News Café v Miami, domov sa už nevrátil. Pred jeho vilou ho totiž čakal vrah, ktorý mu uštedril presne dva výstrely do hlavy.

Móda, viete, je mŕtva. Štýl je vo vnútri a ten zotrváva.

Vrah Versaceho Andrew Cunan bol chronickým klamárom a géniom zároveň. Pred Giannim pripravil o život dve obete, z toho s jednou z nich mal mať intímny vzťah. Dohady sa aj po niekoľkých rokoch prikláňanú k teórii, že sa vraždou Versaceho chcel presláviť. Iná verzia hovorí, že šialenec Cunan hľadal vinníka za to, že bol HIV pozitívny. Versace však HIV pozitívny nikdy nebol a so svojím vrahom nebol v úzkom kontakte. Podľa autorky knihy The Assassination of Gianni Versace Maureen Orth sa dvojica mohla stretnúť len na okamih vo VIP salóniku nočného klubu Colossus. 

Smrť Gianniho Versaceho je dodnes záhadou.
Smrť Gianniho Versaceho je dodnes záhadou. Zdroj: Getty Images/Dave Bennet

Na Versaceho pohrebe sa zúčastnila princezná Diana aj Elton John. Svet ho miloval „a takúto smrť si nezaslúžil,“ hovoria fanúšikovia. Po rodinnej tragédii prevzala módne impérium sestra Donatella, ktorá v úlohe návrhárky a viceprezidentky zaistila, aby značku aj naďalej nosili Naomi Campbell, Madonna, Regina King, Anne Hathaway a iné svetové mená. 

V Refresheri ti radi prinášame príbehy z módneho sveta. Ak ťa bavia články o histórii značiek a inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v umení, kultúre či módnom priemysle, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

Kvôli finančným problémom od roku 2018 vlastní módny dom Versace Capri Holdings, firma kedysi známa ako Michael Kors Holding Group. Napriek tomu, že zostáva celosvetovo známy aj dnes, s veľkou určitosťou môžeme povedať, že najlepšie roky prežíval práve pod dohľadom Gianniho Versaceho. Keď Donatella označila svojho brata za „kráľa“, mala pravdu. „Versace zmenil to, čo znamená móda. On bol ten, ktorý módu postavil do stredu novej slnečnej sústavy tvorenej z celebrít a oblečenie do centra populárnej kultúry,“ píše The Guardian. Versace bol synonymom revolúcie a o tú sa postaral hneď niekoľkokrát.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Donatella Versace (@donatella_versace)

Ako prvý dizajnér priniesol na mólo sexepíl ulice

Prvú ženskú ready-to-wear kolekciu uviedol v roku 1978. Mala v sebe priveľa lesku, nahoty, sexuality a extravagantných vzorov. Versace tiež pozdvihol drsnosť pouličnej módy na úplne iný level a medzi prvými ju povýšil na hranicu luxusu. 

Zvieracie a tropické vzory

Ikonické logo Versace tvorí Medúza, ktorou sa návrhár inšpiroval vďaka láske k mytológii. Podľa legendy práve Medúza dokázala prinútiť ľudí, aby sa do nej bezhlavo zamilovali. Podobnú silu mal aj Versace.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120422 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá kolekcia od Versaceho posilňovala ženskú emancipáciu a narážala na ženské sexuálne chúťky.
  • Prečo Gianni Versace chcel, aby jeho modelky prejavili svoju osobnosť.
  • Ktorý slávny spevák poskytol Versacemu ešte nevydané nahrávky z budúceho albumu.
  • Prečo je považovaný za revolucionára a čím si niekoľkokrát vyslúžil prvenstvo v módnom priemysle.
  • Čo si o Giannim Versacem myslí Anna Wintour.
Domov
Zdieľať
Diskusia