Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 13:14
Čas čítania 1:30
Ema Stanovská

OSN: 45 krajín sveta je „len krôčik od hladomoru“, vypukne možno už do dvoch rokov

NEWS OSN SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

OSN tvrdí, že „akútnou potravinovou neistotou“ trpí momentálne 345 miliónov ľudí. Pred pandémiou to bolo o 215 miliónov menej.

Riaditeľ Svetového potravinového programu OSN Patrick Beasley varoval, že 50 miliónov ľudí v 45 krajinách sveta je teraz „len krôčik od hladomoru“. Bezprecedentná katastrofa podľa neho vypukne do dvoch rokov a bude mať globálne následky, informuje The Guardian.

Počet ľudí, ktorí podľa OSN trpia „akútnou potravinovou neistotou“, bol pred pandémiou 130 miliónov, ale po nej sa tento počet vyšplhal na 276 miliónov. 

„V dôsledku ukrajinskej krízy sa toto číslo zvýšilo na 345 miliónov. A ohromujúcich 50 miliónov ľudí v 45 krajinách je teraz len krôčik od hladomoru,“ uvádza Patrick Beasley v brožúre Blairovho inštitútu o hroziacej hladovej kríze.

„Svetové potravinové trhy zažívajú chaos, ceny prudko stúpajú, zákaz vývozu a nedostatok základných potravín ovplyvňuje aj krajiny mimo hraníc Ukrajiny. Medzinárodné spoločenstvo musí konať, aby ešte v počiatkoch zastavilo hroziacu katastrofu hladu – inak tieto čísla explodujú,“ dodal.

Ceny potravín dosahujú maximum

Ceny potravín dosiahli v roku 2022 desaťročné maximum. Krízu podnietila ruská invázia na Ukrajinu a ruská blokáda Čierneho mora, ktorá bráni dôležitému vývozu obilia.

Beasley pripomína, že bez naliehavých opatrení sa zníži aj produkcia potravín. To vyvoláva desivú možnosť, že okrem dnešnej krízy cien potravín bude svet v nasledujúcich 12 až 24 mesiacoch čeliť aj skutočnej kríze dostupnosti potravín – a teda aj hrozbe viacnásobného hladomoru.

Odporúčané
Rusi zničili úrodu obilia na Ukrajine a narušili dodávky do zahraničia. Odmietajú, že tým podnecujú potravinovú krízu Rusi zničili úrodu obilia na Ukrajine a narušili dodávky do zahraničia. Odmietajú, že tým podnecujú potravinovú krízu 8. júna 2022, 16:41

Guardian pripomína, že obilná kríza bude pravdepodobne hlavným zdrojom konfliktov na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín G20 na Bali, na ktorom sa zúčastní aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Rusko stále odmieta hypotézy, že v dôsledku svojej invázie na Ukrajinu podnecuje globálnu potravinovú krízu. Ukrajina patrí k hlavným svetovým producentom obilia a ruská armáda zdevastovala jej úrodu, poľnohospodárstvo a narušila vývoz obilia z krajiny.

Mohlo by ťa zaujímať:
Metallica zareagovala na použitie ich piesne vo finále seriálu Stranger Things
Vodič Audi preletel okolo policajtov rýchlosťou 218 kilometrov za hodinu. Dostal pokutu 800 eur, ktorú na mieste zaplatil
Marián Gáborík o drafte do NHL: „Juraj Slafkovský je hotovým hráčom do NHL, Šimon Nemec potrebuje ešte 1 či 2 sezóny nižšie“
Domov
Zdieľať
Diskusia