Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júla 2022, 11:46
Čas čítania 0:59
Martin Adam Pavlík TASR

Eiffelova veža v Paríži je prežratá hrdzou a potrebuje úplnú opravu. Jej tvorca by vraj dnes pri návšteve veže dostal infarkt

Eiffelova veža v Paríži je prežratá hrdzou a potrebuje úplnú opravu. Jej tvorca by vraj dnes pri návšteve veže dostal infarkt
Zdroj: Wikimedia Commons
ZAUJÍMAVOSTI EIFFELOVA VEŽA FRANCÚZSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Veža v Paríži má údajne až 884 poškodení. Namiesto kompletnej opravy ju však len premaľujú za 60 miliónov eur.

Eiffelova veža v Paríži je prežratá hrdzou a potrebuje úplnú opravu, namiesto toho jej však bude pred nadchádzajúcimi olympijskými hrami dopriata len kozmetická úprava v podobe premaľovania za 60 miliónov eur. Vyplýva to z tajnej správy, do ktorej nahliadol francúzsky časopis Marianne.

Veža vysoká 324 metrov, ktorú koncom 19. storočia postavil Gustave Eiffel, je jednou z najnavštevovanejších turistických pamiatok na svete a ročne priláka približne šesť miliónov turistov. Podľa správy z roku 2016 má pamiatka 884 poškodení, vrátane 68, ktoré predstavujú riziko pre dlhovekosť konštrukcie, píše denník Pravda.

Tajná správa zhotovená odborníkmi, ktorú cituje časopis Marianne, naznačuje, že tento monument je stále v zlom stave a pokrýva ho hrdza. „Ak by dnes Gustave Eiffel toto miesto navštívil, dostal by srdcový záchvat,“ uviedol pre časopis Marianne nemenovaný manažér Eiffelovej veže.

Eiffelova veža v Paríži.
Eiffelova veža v Paríži. Zdroj: Wikimedia Commons/Chadi saad


Agentúra Reuters v tejto súvislosti oslovila i spoločnosť SETE, ktorá Eiffelovu vežu prevádzkuje. Tá však na otázky agentúry bezprostredne nereagovala. Eiffelovu vežu pritom v súčasnosti premaľovávajú v rámci príprav na letné olympijské hry, ktoré bude v roku 2024 Francúzsko hostiť. Ide v poradí už o dvadsiate premaľovanie veže od jej postavenia.

V rámci úpravy v hodnote 60 miliónov eur malo byť pôvodne očistených od starej farby a premaľovaných asi tridsať percent veže. Avšak z dôvodu meškania spôsobeného pandémiou koronavírusu a prítomnosti olova v starých vrstvách farby sa odhaduje, že touto úpravou nakoniec prejde len päť percent povrchu veže.

Spoločnosť SETE sa totiž zdráha uzavrieť Eiffelovu vežu na dlhší čas pre príjmy, o ktoré by prišla, ak by vežu nenavštevovali turisti, píše Reuters.

Domov
Zdieľať
Diskusia