Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 9:30
Čas čítania 6:13
Martin Adam Pavlík

10 najlepších hudobných drám (Rebríček)

10 najlepších hudobných drám (Rebríček)
Zdroj: Broad Green Pictures
FILMY A SERIÁLY DRÁMA FILM NA VEČER FILMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ HUDBA NAJLEPŠIE FILMY PORAĎTE DOBRÝ FILM REBRÍČEK TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Nie sú podľa skutočných udalostí, no aj tak majú obrovskú silu.

V slovenských kinách síce momentálne beží Elvis, ktorý rozpráva príbeh kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho, no my sme sa rozhodli, že ti predstavíme ďalšie hudobné drámy a zároveň omnoho kvalitnejšie. Nie sú to však životopisy, ale filmy, ktoré pracujú s vymysleným, no dôveryhodným príbehom, až si budeš googliť, či ide naozaj len o fikciu. 

Sú originálne, citlivé, zábavné, miestami však aj drsné a šokujúce. Vyvolajú v tebe emócie, o ktorých si možno ani nevedel, že ich máš, a preveria hranice tvojej empatie. Ak ťa zaujímajú predsa len viac skutočné príbehy, určite si prečítaj aj náš starší článok, v ktorom nájdeš viacero skvelých tipov. 

V prípade, že ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

1. Once (réžia: John Carney, 2007)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO MAX
Dĺžka filmu: 83 minút
Hodnotenie na RT: 9,7 z 10

Ak nepoznáš tento film, zaručene poznáš aspoň skladbu Falling Slowly, ktorú práve pre túto snímku naspievali Glen Hansard a Markéta Irglová (obaja si zároveň zahrali hlavné úlohy). Nielenže vyhrala Oscara za najlepšiu pieseň, taktiež získala The Critics’ Choice Movie Award. Ak si ju však doteraz náhodou nepočul, už po prvých tónoch si ťa získa a pohladí ti dušu. 


Once je prvým a paradoxne aj jediným filmom, za ktorý bol Ír John Carney doteraz ocenený (neskôr nakrútil minimálne rovnako kvalitné hudobné drámy ako Begin Again či Sing Street). Na festivale nezávislých filmov Sundance získal cenu divákov a zabodoval aj na Independent Spirit Awards. Krásny film o náhodných stretnutiach, z ktorých môže vzniknúť láska na celý život. 

Once (2007).
Once (2007). Zdroj: Summit Entertainment

2. Pump Up the Volume (réžia: Allan Moyle,1990)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 105 minút
Hodnotenie na RT: 8,1 z 10

Chuťovka pre všetkých rebelov ukazujúcich prostredník pokryteckým moralistom a prísnym autoritám žijúcim život podľa šablóny. Rozpráva príbeh školáka Marka Huntera (Christian Slater), ten je cez deň tichý introvert strániaci sa všetkým naokolo, v noci charizmatický vulgárny extrovert snažiaci sa zapôsobiť na čo najväčšie publikum.
 
Cez otcovu vysielačku vysiela anonymne každý večer vlastnú šou tínedžerom z okolia pod pseudonymom DJ Hard Harry. Púšťa im tvrdú muziku, zabáva ich oplzlými rečami, ale aj necháva v nemom úžase hlbokými filozofickými úvahami o živote. 

Čoskoro sa však stane tŕňom v oku riaditeľky strednej školy, ktorú navštevuje, a začne mať problémy aj s políciou. Tá sa snaží zistiť jeho pravú identitu. Hoci by sa mohlo zdať, že Pump Up the Volume je vyslovene filmom pre dospievajúcich stredoškolákov, režisér Allan Moyle doň vtesnal univerzálne posolstvo a rafinovane zabŕdol do tém, ktoré trápia či zaujímajú aj nás dospelých. 

3. Inside Llewyn Davis (réžia: Joel Coen, Ethan Coen, 2013)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 105 minút
Hodnotenie na RT: 9,2 z 10

Melancholická balada o nepoučiteľnom rojkovi Llewynovi Davisovi (Oscar Isaac), folkovom spevákovi, ktorý sa snaží preraziť v hudobnom priemysle, no príliš sa mu nedarí upratať si život. Bojí sa prevziať zodpovednosť za svoje činy a pred problémami radšej uteká alebo sa tvári, že neexistujú. Vždy ho však dobehnú a dajú mu o to tvrdšiu radu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117429 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia