Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2022, 13:46
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš TASR

Oficiálne: EÚ schválila ukončenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi do roku 2035

Oficiálne: EÚ schválila ukončenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi do roku 2035
Zdroj: TASR - Miroslav Košírer
NEWS ELEKTROMOBILY EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Toto rozhodnutie fakticky znamená zastavenie predaja vozidiel na benzín a naftu a úplný prechod na vozidlá s elektrickými motormi v Európskej únii od roku 2035.

Európska únia schválila ukončenie predaja vozidiel so spaľovacími motormi v Európe do roku 2035, informovalo v stredu nadránom 27 členských krajín EÚ. Snažia sa tak znížiť emisie oxidu uhličitého na nulu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Návrh bol predložený v júli 2021 a toto rozhodnutie fakticky znamená zastavenie predaja vozidiel na benzín a naftu a úplný prechod na vozidlá s elektrickými motormi v Európskej únii od roku 2035.


Opatrenie má pomôcť dosiahnuť klimatické ciele Európy, predovšetkým uhlíkovú neutralitu do roku 2050.


Na žiadosť krajín ako Nemecko a Taliansko sa 27 členov EÚ dohodlo aj na tom, že budú zvažovať schválenie využívania alternatívnych technológií, ako sú syntetické palivá alebo plug-in hybridy, ak pomôžu dosiahnuť úplné odstránenie emisií skleníkových plynov.

Ministri životného prostredia na stretnutí v Luxemburgu tiež schválili päťročné predĺženie výnimky z povinností týkajúcich sa CO2, ktorá je udelená výrobcom, produkujúcim menej než 10.000 vozidiel ročne, do konca roka 2035.

Spaľovací motor
Zdroj: TASR - Miroslav Košírer


O týchto opatreniach musia teraz rokovať členovia Európskeho parlamentu. „Pre automobilový priemysel je to veľká výzva,“ pripustila francúzska ministerka pre energetickú transformáciu Agnes Pannierová-Runacherová, ktorá utorkovému stretnutiu predsedala.


Ako však dodala, je to potrebné vzhľadom na konkurenciu z Číny a Spojených štátov, ktoré už výrazne stavajú práve na elektrických vozidlách - tie sú vnímané ako budúcnosť tohto priemyslu.

Anketa:
Myslíš si, že ide o správne rozhodnutie Európskej únie?
Určite áno, pomôžeme planéte
Je to zbytočné
Určite áno, pomôžeme planéte
21 %
65 Hlasov
Je to zbytočné
79 %
247 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia