Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. júna 2022, 13:30
Čas čítania 3:09
Dominik Vetrák

RECENZIA: 3. séria The Umbrella Academy

FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY PROGRAM NETFLIX THE UMBRELLA ACADEMY
Uložiť Uložené

Čo sa v novej sérii podarilo a čo naopak tvorcovia úplne pokazili?

Seriál The Umbrella Academy mal dvojročnú pauzu spôsobenú hlavne pandémiou, ktorá sťažila nakrútenie nových častí. Dopad pandémie je cítiť aj na príbehu, ktorý sa takmer výlučne odohráva len v dvoch lokáciách – v hoteli Obsidian a dome tímu The Sparrow Academy.

Pre pandémiu sa striedajú len dve lokácie

Tvorcovia nemohli cestovať po svete a využívať veľké množstvo priestorov ako v predošlých sériách, takže tretia séria pôsobí o trochu „menšia“ a spomínané dve lokácie sa rýchlo opozerajú.

Odporúčané
Kvôli týmto seriálom si zaplatíš Netflix, Apple TV+ aj HBO Max. Nič lepšie sme tento rok zatiaľ nevideli Kvôli týmto seriálom si zaplatíš Netflix, Apple TV+ aj HBO Max. Nič lepšie sme tento rok zatiaľ nevideli 27. júna 2022, 16:30

Dej začína presne tam, kde skončila predošlá séria. Umbrella Academy znova zachránila svet, no spôsobila tým časový paradox. Ocitli sa v prítomnosti, no tá čoskoro zmizne, keďže všetko pohlcuje čierna diera. To však nie je jediný problém, ktorému čelia.

Ich adoptívny otec Sir Reginald Hargreeves si v tejto časovej osi neadoptoval ich, ale úplne iné, výnimočné deti. Nazval ich The Sparrow Academy a sú schopnejší a zohratejší ako The Umbrella Academy.

The Umbrella Academy 3 seria recenzia
Zdroj: Netflix

Nevyužitý tím The Sparrow Academy

Jedným z ich členov je aj Ben, ktorý bol v minulej časovej osi členom tímu The Umbrella Academy, no zomrel ešte ako tínedžer. Tu žije, akurát sa správa ako grázel a nikto s ním nevychádza. Oba tímy medzi sebou bojujú o dominanciu, čo pôsobí trochu teatrálne. Svet sa rúca do záhuby a ich najväčšou prioritou je meranie svojich eg.

Bohužiaľ, okrem Bena a Sloane, ktorá si začne s Lutherom, je celý tím The Sparrow Academy zbytočný. Ich jedinou úlohou je znepríjemňovať život pôvodnému tímu a tváriť sa pritom drsne. Tvorcovia sa neunúvali rozvinúť ich schopnosti a ani ich charaktery, takže sú celkom plochí a ich osud je ti teda viac-menej ukradnutí.

The Umbrella Academy 3 seria recenzia
Zdroj: Netflix

Je to sklamanie. Tím The Umbrella Academy je totiž veľmi komplexný a každý jej člen je niečím špecifický. Tvorcovia však nedokázali podobným štýlom vykresliť The Sparrow Academy v priebehu celej série ani z desatiny tak dobre. 

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

Ďalším sklamaním sú nedotiahnuté dejové línie, ako napríklad robotia matka a jej „porucha“. Tak trochu nám ušla pointa mať v tejto sérii postavu istého starca s výnimočnými schopnosťami. Ku koncu sériu jednoducho zmizne zo scény a namiesto toho, aby pôsobil ako dôležitá postava je len nástrojom tvorcov na to, ako rozhádať Allison a Viktora. 

Tranzícia Vanye na Viktora

Viktor prešiel v tretej sérii tranzíciou, ktorou prešiel aj jeho herec Elliot Page. Tvorcovia to spracovali citlivo, no dúfali sme, že divákom lepšie vysvetlia, prečo sa z Vanye stal Viktor a pôjdu viac do hĺbky. Takto máme dojem, že sa to stalo len preto, že si to vyžadoval herec Elliot Page. 

Množstvo konfliktov medzi postavami sa minimálne v prvých častiach dalo vyriešiť obyčajnou konverzáciou. Scenáristi ale nedokázali prísť s inteligentnejším spôsobom, ako medzi nimi vytvoriť napätie a posunúť príbeh tým smerom, ktorým sa mal pohnúť. Občas sme teda hľadeli na obrazovku a nechápali, prečo niektoré veci robia to, čo robia. 

The Umbrella Academy 3 seria recenzia
Zdroj: Netflix

Táto recenzia zatiaľ znie dosť negatívne, ale opak je pravdou. Tretia séria totiž oplýva aj množstvom úžasných aspektov. V prvom rade je to samotný tím The Umbrella Academy. Majú medzi sebou nákazlivú a úžasnú chémiu a užívali sme si každú jednu scénu, v ktorej boli pohromade. Majú skvelé dialógy, dejú sa okolo nich zaujímavé príbehové veci a na hercoch je vidieť, že svoje postavy milujú a užívajú si ich stvárnenie.

Tím The Umbrella Academy je stále plný úžasných postáv a hercov

Najviac máme radi už tradične Diega a Five, ktorí opäť dokazujú, že majú charizmy na rozdávanie. Problém sme mali len s Alisson, ktorá sa správa až príliš sebecky a v tretej sérii urobí kvôli úmrtiu blízkych neodpustiteľné veci, ako napríklad pokus o znásilnenie (takú „temnú“ scénu sme v tomto seriáli skutočne nečakali). Okrem nej sme sa však dokázali stotožniť so všetkými ostatnými postavami, a to vrátane Klausa, ktorý mal konečne úžasnú dejovú líniu.

Odporúčané
Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? Konkurencia Netflixu v apríli konečne ukazuje svoju silu. Ktorá streamingová služba zabojuje o najlepší seriál mesiaca? 9. apríla 2024, 16:30

Vrcholom tretej série bola ôsma epizóda, ktorá sa zamerala výhradne na postavy a takmer nijako nerozširovala hlavný príbeh. Sme radi, že sa tvorcovia neboja naplno venovať charakterom postáv a rozvíjať ich vzťahy. Práve to je najsilnejším aspektom tohto seriálu a v tejto epizóde je to nesmierne cítiť. 

Tretej sérii by sme mohli vyčítať aj niektoré nepodarené počítačové triky, ale aj to pripíšeme na vrub pandémii, ktorá zhoršila kvalitu vizuálnych efektov v celom Hollywoode. Na druhej strane ťa potešia akčné scény, ktoré celkom ujdú (rovnako ako brilantné tanečné číslo z prvej časti). 

The Umbrella Academy 3 seria recenzia
Zdroj: Netflix

Tretia séria nás zatiaľ bavila asi najviac, a to aj napriek jej očividným scenáristickým chybám. Tieto postavy sú jednoducho úžasné a interakcie medzi nimi sú vyšperkované do dokonalosti. Páči sa nám, že sa tvorcovia snažia s postavami robiť niečo nové a stavať ich do nečakaných situácií a aj vďaka tomu si seriál stále užívame.

Aj preto mu udeľujeme sedem a pol bodu z desiatich. Výsledné skóre odzrkadľuje viacero problémov, ktoré s touto sériou máme, no povedali by sme, že nás bavila spomedzi všetkých troch najviac, takže jej určite daj šancu.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia