Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. júna 2022, 9:30
Čas čítania 11:25
Adam Novosad

Zora Czoborová: Éra, keď som jazdila na Ferrari, je dávno za mnou, nemusím mať ani drahé handry. Dnes míňam na cestovanie a jedlo

REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA
Uložiť Uložené

Majsterka Slovenska vo fitnese, známa osobnosť z televíznych obrazoviek aj úspešná podnikateľka. Zora Czoborová sa na výslní drží viac ako 25 rokov, čo pripisuje tvrdej drine a perfekcionizmu.

„Éra dobrých áut, to mám už za sebou. Mne stačí bežné auto, byt mám taký, že keď som doň vkročila, hneď som vedela, že v ňom chcem žiť do konca života. Nemusím cestovať na dovolenky biznisom, nevyberám si príliš nákladné destinácie, nemusím mať drahé handry ani kabelky. Nemusím mať to, čo je mi nanič,“ hovorí v rozhovore Zora Czoborová. 

Už v 90. rokoch vyhrávala súťaže vo fitnese, mala televízne relácie o cvičení v každej televízii, ktorá existovala na trhu, a od roku 1998 organizuje fitpobyty, ktoré si Slováci a Slovenky zamilovali natoľko, že ich aj tento rok má naplánovaných hneď niekoľko v luxusných hoteloch u nás, ale aj v Chorvátsku na jachte, v Grécku či exotickej Ázii.

V rozhovore nám Zora prezradila, prečo na svojom webe stále predáva klasické DVD s cvičením, ale vysvetlila aj to, že napriek mnohým fitpobytom nie je fitnes to, čo ju dnes živí. 

Zora Czoborová
Zora Czoborová pózuje v redakcii Refresheru. Zdroj: Refresher/Pavol Chochula

Máte za sebou úspešnú kariéru fitnesky a na konte aj majstrovské tituly. Nechýbajú vám tie aktívne roky kariéry?

Mne veľmi chýba to, že keď som aktívne robila fitnes, bavil ma na ňom ten showmanship. V podstate som vždy niečo kreovala, mala som konkrétny cieľ a fitnes ma napĺňal, lebo na pódiu sa kombinoval so zostavou.

Odporúčané
Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl Rado pracuje s mŕtvolami: Predstavte si, že máte kúsok zhnitého mäsa pár dní v izbe, toto bolo 160 kíl 24. marca 2024, 14:30

Vtedy som sa naučila, ako na pódiu fungovať v spoločenských šatách a ukázať, čo dokážem. Dnes mi nechýba pravidelné športovanie, lebo stále veľa športujem, a hlavne mi nechýbajú tie prísne diéty, ktoré som v tom čase musela dodržiavať.

Čítal som, že ste v tých časoch denne zaberali na štvorfázových tréningoch. Na to zrejme s láskou nespomínate.

Boli to úžasné časy. Všetko som sa musela naučiť sama, bola som self-made woman, trénovala som sa bez akéhokoľvek trénera, aj čo sa týka fitka, aj komunikácie s médiami. Organizovala som si všetko od hudby v pozadí až po kostýmy.

Vždy som chcela končiť na najvyšších stupienkoch, a tak som sa postupne začala venovať aj športovej gymnastike, lebo akrobatické prvky v zostavách vtedy vedeli ohúriť porotcov. Nebolo to ľahké z kondičnej, posilňovacej ani gymnastickej stránky. Musela som si odtrpieť troj- aj štvorfázové tréningy, ktoré mi nechýbajú. Občas sa však zastavím s myšlienkou, že wau, toto som dokázala, ale dnes by som sa na to už zrejme nedala.

Málokomu zo slovenského šoubiznisu sa darí tak dlho držať na výslní ako vám. Objavujete sa v médiách, vybudovali ste si profil na Instagrame. Máte na to recept?

V prvom rade za tým je strašne veľa driny a poctivej práce, pri ktorej si na seba človek kladie najvyššie nároky. Ja som obrovský perfekcionista a vyžadujem to aj v spolupráci s ľuďmi. Vyžadovala som to aj od svojich zverencov, z ktorých sú dnes niektorí majstri sveta, dokonca aj reprezentačná trénerka fitnesu bola moja zverenkyňa.

Odporúčané
Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia Dominik je bodyguard, stráži raperov aj deti prominentov: V klube dávam pozor, aby im niekto nehodil niečo do pitia 24. marca 2024, 9:30

Do vienka som dostala talent na pohyb a šport, nech to bol stolný tenis, basketbal či plávanie. V mladosti som musela premýšľať v medziach, ktoré boli dané, a teda pohybovať sa v hraniciach Československa, keďže som vyrastala za socializmu. Šla som preto študovať na FTVŠ a začala som robiť to, čo ma bavilo.

Dnes mám dlhoročnú prax s tréningom od profesionálnych športovcov až po zdravotne postihnutých ľudí, takže to nevnímam tak, že ma ľudia oslovia, lebo som bola v nejakej šou, vďaka ktorej som sa stala známou na Instagrame. To nikomu neberiem, nie je to zlé, ale ja to mám oddreté.

To znamená trojfázové cvičenie, pevne nastavená strava a ešte klientom vyberiem aj chladničky v izbách, aby ich v noci nezlákala kola alebo oriešky. Stravu máme sedemkrát denne.

Ako často sa vám stáva, že s vami chcú klienti spolupracovať najmä preto, že ste mediálne známa a úspešná fitneska, a menej hľadia na vaše odborné kvality?

Tých ľudí je veľa, takže sa im viem najlepšie individuálne venovať v rôznych kútoch Slovenska na mojich fitpobytoch. Väčšinou sú to predĺžené víkendy, kde si ľudia dobre zacvičia aj oddýchnu. Nemyslím si, že so mnou chcú spolupracovať len preto, že som mediálne známa, skôr idú za kvalitou a vedia, že sa odo mňa veľa naučia.

Mediálna stránka však zohráva svoju úlohu. Ľudia mi často hovoria, že som taká normálna baba, vyzerám útlejšia a menšia ako v televízii a dá sa so mnou porozprávať o všetkom. Nebojím sa im ukázať svoje súkromie ani svoje chyby, nie je to o tom, že medzi nimi chodím len upravená a namaľovaná. Ja sa im snažím poradiť, nechcem, aby ma prišli obdivovať.

Zora Czoborová na dovolenke v Thajsku.
Zora Czoborová na dovolenke v Thajsku. Zdroj: Instagram/Zora Czoborová

Vaša hlavná podnikateľská činnosť však nie je fitnes. Vlastníte nehnuteľnosti, ktoré vám zarábajú.

Vlastním reality, z ktorých pochádza môj hlavný príjem. Mám to dobre nastavené, ale mňa tie fitpobyty naozaj bavia. Pocítila som to cez pandémiu, keď sme mali zakázané aj stretávanie a mňa kontakt s ľuďmi napĺňa. Odkedy prišiel covid, ja už netelefonujem cez normálnu linku, ale cez videohovory na Whatsappe.

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Mám zimomriavky z toho, keď vidím, ako viem ľuďom meniť životy. Uvedomia si, že môžu žiť zdravšie, a cez klientov vplývam aj na ich rodiny. Väčšinou sú moje klientky ženy, a tak si moje rady a poznatky odnesú domov, kde potom v takom duchu vychovávajú deti.

Mladí ľudia dnes často počúvajú o hypotékach a prenájmoch, ale majú k tomu možno mierny odpor. Čo by ste mladej generácii odporučili ako úspešná podnikateľka na realitnom trhu?

Mladým ľuďom by som odporúčala začať sa zaujímať o sporenie a financie čo najskôr, aj keď žijeme v ťažkej dobe. Aj mne museli na začiatku pomôcť rodičia, aby som sa odpichla.

Kým si viem reálne zhodnotiť, ako sú na tom moje financie, tak by som šla do hypotéky. Ceny stále stúpajú a myslím si, že budú stúpať aj naďalej. Bývať do konca života v prenájme zrejme nie je to, čo by človek hľadal alebo chcel.

Prvý fitpobyt sa uskutočnil v roku 1998 a odvtedy majú ľudia nepretržitý záujem, takže to zrejme robíme dobre.

Človek si prečíta, že Zora Czorobová organizuje fitpobyty po Slovensku počas predĺžených víkendov. Čo si má predstaviť, ako to celé prebieha?

Na mojej stránke sú všetky fitpobyty, ktoré robíme rôznymi spôsobmi. Mám pobyt zameraný špeciálne na chudnutie, ktorý je veľmi náročný a robím ho v januári po Vianociach a pred letom. To znamená trojfázové cvičenie, pevne nastavená strava a ešte klientom vyberiem aj chladničky v izbách, aby ich v noci nezlákala kola alebo oriešky. Stravu máme sedemkrát denne.

Odporúčané
Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) 3. marca 2024, 9:30

Zameriavame sa na spaľovanie tukov v úzkej kompenzácii s regeneráciou, lebo po cvičení sa najeme a potom si ideme oddýchnuť do termálnych vôd. Tento pobyt volám warrior, pretože je najťažší, ale chodia naň aj ľudia, ktorí nikdy v živote necvičili a potrebujú sa naštartovať. Množstvo z nich aj po skončení vediem cez Whatsapp, aby sa im nedostavil jojo efekt.

Inak máme aj pobyty, kde sa chodí na tri noci po krásnych wellness hoteloch na Slovensku. Tieto pobyty majú skôr edukačný charakter, wellness, dobre si zacvičíme, ale nejde o špecifický program na chudnutie. Dobrodružnejšie sú týždňové pobyty v Turecku či Grécku, kde sa nielen cvičí, ale aj objavuje, no a napokon máme exotiku ako Thajsko či Omán. Na tieto dovolenky chodia ženy aj s partnermi, prípadne deťmi, a popri cvičení im robím kompletný program.

Zora Czoborová
Takto Zora Czoborová zdravila svojich fanúšikov z Thajska 1. mája. Zdroj: Instagram/Zora Czoborová

Cítite sa na niektorých fitpobytoch skoro ako turistický sprievodca?

Nie je to moja náplň práce, ale prvý fitpobyt sa uskutočnil v roku 1998 a odvtedy majú ľudia nepretržitý záujem, takže to zrejme robíme dobre. Ľudia cítia, že do toho nedávam sto percent, ale ešte niečo navyše: svoj čas a svoje ja, ktoré do pobytov vkladám.

Mohla by som im iba povedať, že tam a tam sa oplatí ísť, ale pre nich je zážitkom práve to, že som ochotná ich osobne sprevádzať, povedať im pikošky a podať výklad. Ak pobyt organizujeme s cestovkou, tak vedia program zabezpečiť, ale pokiaľ ideme napríklad do Thajska, tam som sama so svojím manželom a staráme sa o všetko.

Mate občas ráno nechuť vstávať a znovu sa postaviť na pódium, aby ste si všetko odcvičili?

Samozrejme, že áno. Ja vždy všetko sama odcvičím, keďže som perfekcionista. Manžel mi hovorí, nech necvičím naplno, veď stačí, keď cvičia naplno klienti, ale ja si obrazne vždy musím dať do tela rovnako. Telo každého aktívneho športovca si vytvorí návyk na endorfíny, tie ma potom dostanú do švungu.

Odkiaľ pochádza vaša klientela, ktorá chodí na fitpobyty?

Teraz mám klientov aj z Instagramu. Dávam tam časť svojho súkromia, lebo ľudia chcú vidieť niečo viac ako len to, že som robot na cvičenie. Mám na to psíka, chalupu, rodičov, aj keď manžel sa tomu snaží vyhýbať.

Odporúčané
Slovenka Dominika robí v Londýne ochranku celebritám: Arabská princezná si dala do izby lietadlom doviezť bežiaci pás Slovenka Dominika robí v Londýne ochranku celebritám: Arabská princezná si dala do izby lietadlom doviezť bežiaci pás 13. novembra 2023, 12:30

Ale viac to stojí na klientoch, ktorí šíria spätnú väzbu vo svojom okolí, to je najlepšia reklama. Nie som typ človeka, ktorý by chcel ľudí trénovať cez internet. Naopak, som rada, keď som priamo pri klientovi, lebo cez obrazovku nemám šancu vidieť, či správne cvičí.

Hovorili ste, že v minulosti ste sa možno viac stránili zverejňovania informácií o svojom súkromnom živote, ale teraz ste tomu otvorenejšia. Stáva sa vám na fitpobytoch často, že sa klienti vypytujú na vaše súkromné záležitosti?

To je úplný základ. Naposledy sa mi stalo, že prišlo sto percent nových klientov, aj keď zvyčajne chodí tak 60 percent starých a 40 percent nových. Noví sú vždy zvedaví na moje súkromie, chcú vidieť, kam ich až pustím, a ja sa ich snažím púšťať približne tak ďaleko ako ľudí na Instagrame. Odtiaľ potiaľ.

Ale nestránim sa toho. Som, aká som, nepotrebujem zo seba robiť celebritu, teda to nie je dobré pomenovanie, skôr známu osobnosť. Často sa mi, naopak, stáva, že sa klientky otvoria mne, pustia ma do súkromia, vzťahových záležitostí alebo dokonca zdravotných. To rešpektujem, ale nevypytujem sa, no keď potrebujú, tak im poradím a poviem, čo si myslím.

Museli sme ho oživovať, kým prišla sanitka, ešte šťastie, že krv a prvá pomoc pre mňa nie sú žiadny problém.

Mali ste už na fitpobyte nepríjemnosť, ktorá vám urobila škrt cez rozpočet?

Raz sme mali ťažký úraz v Thajsku, kde sú, našťastie, úžasné nemocnice aj starostlivosť. Dávam si pozor, aby som mala na pobytoch vynikajúce poistenie, lebo najväčším strašiakom je, ak sa niekto vráti domov so zranením. Cítim sa zodpovedná pred rodinami klientov, nechcem, aby prišli s hendikepom.

Odporúčané
Slovák Robo skúma zmrazovanie ľudí: Viackrát som vyberal mozog z lebky. Hádam ho raz budeme vedieť znova zapnúť (Rozhovor) Slovák Robo skúma zmrazovanie ľudí: Viackrát som vyberal mozog z lebky. Hádam ho raz budeme vedieť znova zapnúť (Rozhovor) 30. októbra 2023, 16:30

Tento úraz bol úraz z „hlúposti“. Ľudia išli tam, kde to bolo zakázané, v noci a potme, a tak jeden klient padol tak nešťastne, že dopadol na hlavu a zostal v bezvedomí. Museli sme ho oživovať, kým prišla sanitka, ešte šťastie, že krv a prvá pomoc pre mňa nie sú žiadny problém. Môj otec bol lekár a mama zdravotná sestra, takže v hlave sa mi v takýchto situáciách zapne stroj.

Klient sa potom vrátil z nemocnice, kde mal k dispozícii luxusnú izbu s bazénom, a dokonca sa mohol pridať k cvičeniu.

Už sme sa rozprávali o podnikaní a financiách. Množstvo hviezd, ktoré zažili svoje časy najväčšej slávy pred rokmi, sa po čase objaví v médiách s tým, že zbankrotovali. Vy hovoríte, že si na peniaze dávate dobrý pozor.

Ja mám vždy zadné dvierka. Je to pre mňa prirodzené, lebo som to videla aj na rodičoch. Pracovali síce ako lekár a zdravotná sestra, ale celý život museli sporiť peniaze, aj v časoch svojej najväčšej aktívnej činnosti, dokonca istý čas pracovali v zahraničí a mali súkromnú ambulanciu. Vždy som videla, že museli spraviť nejakú obetu, a aj u mňa je to tak.

Éra dobrých áut, to mám už za sebou. Mne stačí bežné auto, byt mám taký, že keď som doň vkročila, hneď som vedela, že v ňom chcem žiť do konca života. Nemusím cestovať na dovolenky biznisom, nevyberám si príliš nákladné destinácie, nemusím mať drahé handry ani kabelky. Nemusím mať to, čo je mi nanič.

S manželom najviac peňazí míňame prakticky na cestovanie a dobré žrádlo. Chceme si dovolenky vychutnať, spoznať miesta, dopriať si drahšiu reštauráciu, ale milujeme aj street food.

Zora Czoborová
Zora Czoborová na dovolenke v slnečnom Thajsku. Zdroj: Instagram/Zora Czoborová

Éra dobrých áut sa skončila. Mali ste však kedysi takú éru, keď ste si drahé hračky užívali?

Kabelky pre mňa nikdy neboli dôležité. Žila som dokonca v Los Angeles, ale nechodila som nakupovať na Rodeo Drive. Lepšie oblečenie potrebujem len vtedy, keď idem na spoločenskú akciu, inak bežne chodím v normálnych veciach. Mala som možnosť jazdiť na autách, ktoré boli výnimočné, od Ferrari cez športový Jaguar až po Mercedesy, ale to je už za mnou.

Odporúčané
Richard hubí ploštice: Niektoré byty sú totálna katastrofa, raz odniesli ploštice celý prah. Žiadna invázia sa však nekoná Richard hubí ploštice: Niektoré byty sú totálna katastrofa, raz odniesli ploštice celý prah. Žiadna invázia sa však nekoná 26. októbra 2023, 9:30

Hovorím si, že tieto veci by som prirovnala k hodinkám. Sú ľudia, ktorí majú toľko peňazí, že hodinky vnímajú ako investíciu rovnako ako šperky či obrazy. Ale ja vždy poviem, že či máš hodinky za 50, 250 alebo 50-tisíc eur, aj tak ti ukážu ten istý čas.

V minulosti ste sa na televíznych obrazovkách objavovali častejšie. Nechýba vám to dnes?

Ja sa na tom smejem, lebo v televízii som začala fungovať už od roku 1995, keď neexistovala Markíza ani Joj. Svoje cvičenia som mala v každej televízii, takže kam sa ďalej posunúť? Účinkovala som v takmer všetkých šou, ktoré boli v televízii, okrem Talentu a speváckych súťaží. Nemám pocit, že mi chýba prítomnosť na televíznej obrazovke. Pokiaľ ma oslovia, tak sa na nej vždy rada objavím.

Ja by som šla hneď. Aj teraz ma napríklad oslovili do Survivoru.


Slováci si počas pandémie obľúbili reality šou. Vy ste sa v roku 2007 napríklad zúčastnili na šou Celebrity Camp so slovenskými celebritami, ktoré „bojovali o prežitie“ na opustenom ostrove. Tento rok sme tu mali Survivor. Ako si spomínate na tieto časy?Ja by som šla hneď. Aj teraz ma napríklad oslovili do Survivoru. V Celebrity Campe sme nemali až také tvrdé podmienky, dostali sme posteľ s baldachýnom a matrace, ani jedlo sme si nemuseli získavať sami, len sme súťažili, ale išla by som hneď v tejto sekunde. Do 20 minút by som bola pobalená.

Odporúčané
Slovák robí na lešeniach v Nemecku: Mám tu taký dobrý plat, že do pár rokov chcem nakúpiť byty a zarábať na prenájme (Rozhovor) Slovák robí na lešeniach v Nemecku: Mám tu taký dobrý plat, že do pár rokov chcem nakúpiť byty a zarábať na prenájme (Rozhovor) 27. augusta 2023, 14:30

Zaujalo ma, že na svojom webe stále predávate DVD s cvičeniami. Idú na odbyt aj v dnešnej dobe?Svoje DVD cvičenia mám aj v online verzii a veľa videí mám na Youtube, kde si to človek môže ľahko pozrieť. Sú dobre didakticky spravené, od najjednoduchších cvikov na posilňovanie a chudnutie až po zdravotné cvičenie. Sú nakrútené tak, aby mal človek pocit, že som s ním v izbe a dozerám, ako cvičí.

DVD mám na webe preto, že je to pre niektorých ľudí dobrý darček. Hovorím si, že keď už existujú, tak by bola škoda to neponúkať. Ľudia sa vracajú k vinylovým platniam, tak možno sa raz do módy vrátia aj DVD.

Veľa influencerov dnes zamyká svoj obsah na spoplatnených platformách ako Patreon. Nerozmýšľali ste nad niečím takým popri predaji DVD?

Tým, že mám tak veľa fitpobytov, nedokázala by som sa tomu venovať pravidelne. Keby som zistila, že sa mi finančne najviac oplatí robiť osobné tréningy, tak by som do toho možno išla, ale rozhodne nie spoza monitora. Videla som v Thajsku, ako takto trénovala jedna baba a niekto jej cez počítač hovoril, čo má urobiť a ako sa pohnúť. Nevidím v tom žiadny význam, pre mňa sú to vyhodené peniaze, ale radšej cvičiť takto ako necvičiť vôbec.

V staršom rozhovore z roku 2003 som videl, že keď ste žili v Los Angeles, tak ste zvykli do miestnych fitiek chodiť pozorovať nové fitnestrendy. Dnes sa všetko deje online. Dokážete stále nachádzať nové trendy v dnešnom obsahom prepchanom svete?

Samozrejme, na Instagrame sledujem veľa ľudí, ktorí ma motivujú a ktorých obdivujem. Je to úžasné, lebo keď som bývala v Los Angeles a chcela sa naučiť niečo nové, musela som zájsť do videopožičovne, sadnúť si na zem a preštudovať dvadsať či tridsať kaziet, aby som zistila, o čom to je.

Odporúčané
Lucia je šoférka autobusu v Rakúsku: Zarábam tu výborne, mám 13. aj 14. plat, na Slovensku sa nežije, iba prežíva (Rozhovor) Lucia je šoférka autobusu v Rakúsku: Zarábam tu výborne, mám 13. aj 14. plat, na Slovensku sa nežije, iba prežíva (Rozhovor) 20. augusta 2023, 9:30

Vtedy som chodila k najlepším trénerom, vedľa mňa občas cvičili mená ako Carmen Electra spoločne s dvesto ľuďmi naraz. Ja som v LA nasávala atmosféru a znalosti, vždy som sa snažila zájsť do najlepších fitiek a konzultovať s najlepšími cvičiteľmi. Život v Kalifornii sa mi veľmi páčil, lebo človek tam po robote vybehne na bicykel, na korčule, ľudia sú otvorení a veľmi priateľskí.

Thajsko je krajina, kde sa žije iným životným štýlom a vy tam rada trávite dlhší čas. Tešíte sa potom domov na Slovensko, keď sa treba vrátiť?

Ani veľmi nie. Teraz všetko riešim podľa rodičov, ktorí sú starší a potrebujú moju pomoc, v minulosti boli aj ťažko chorí. Keď bolo treba, tak sme zrušili dovolenku a ja som si k sebe na dva mesiace vzala maminu, aby som sa o ňu vedela postarať.

Snažím si prispôsobiť prácu a povinnosti tak, aby som si potom mohla dovoliť stráviť dlhší čas v krajine, ktorú milujem. Thajsko má pre mňa všetko: od počasia, cez klímu, vlhkosť, možnosti na regeneráciu až po zdravú stravu. Vždy keď odchádzam, lúčim sa s ľútosťou. Aj teraz som na Slovensku iba dva a pol týždňa a už mám pocit, že sedím doma dva mesiace.

Prekvapí vás občas po návrate z Thajska, aké spoločenské problémy sa aktuálne riešia na Slovensku?

V Thajsku nie som odrezaná od diania na Slovensku, máme tam aj vysielanie slovenských TV, ale záleží na tom, koľko vecí si chcem pripustiť. Aj na Slovensku sa niektoré veci snažím vytesniť, lebo ak si človek nechá padať na plecia všetko, skôr ho to zráža k zemi. Život je na to príliš krátky.

Odporúčané
Martin vymenil košeľu za montérky: Čistením fasád zarobím viac peňazí ako analytik v klimatizovanej kancelárii (Rozhovor) Martin vymenil košeľu za montérky: Čistením fasád zarobím viac peňazí ako analytik v klimatizovanej kancelárii (Rozhovor) 9. augusta 2023, 9:30

Vojna ma zachytila, keď som odchádzala do zahraničia. Finančne som pomohla, ale dojalo ma, keď som zistila, že moja mama zo svojho dôchodku vybrala tristo eur a dala susede, aby ich išla vložiť na účet pre Ukrajinu. S otcom sú to ľudia, ktorí zažili druhú svetovú vojnu a vedia, čo to je. Mama teraz mala dni, keď stále plakala, tak som sa bála aj o jej zdravie.

Domov
Zdieľať
Diskusia