Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2022, 20:30
Čas čítania 3:21
Eduard Starkbauer

Buzz Lightyear (Recenzia)

Buzz Lightyear (Recenzia)
Zdroj: Pixar
FILMY A SERIÁLY BUZZ LIGHTYEAR FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Príbeh, na základe ktorého vznikla figúrka zo série Toy Story, je po 27 rokoch v kinách. Nenaložili však toho tvorcovia Buzzovi na skafander priveľa?

Keď v roku 1995 predstavilo vtedy neznáme štúdio Pixar celovečerný animák Toy Story, mnohí z nás ešte ani neboli na svete. Film zaznamenal obrovský úspech a dnes sme sa po 3 úspešných pokračovaniach dočkali charakterového sci-fi spin-offu inšpirovaného hračkárskou figúrkou Buzza Lightyeara.

Pixar, ktorý patrí do portfólia štúdia Disney, divákov neprestajne zásobuje novými technicky vyšperkovanými filmami, ktoré sa nevyhýbajú „dospeláckym“ až filozofickým témam, a „origin story“ ikonickej postavičky napumpovaného kozmonauta s obrovskou bradou nie je výnimkou.

Charakter vesmírneho strážcu Buzza Lightyeara sme doteraz poznali len ako ctižiadostivú oživenú akčnú figúrku, vystupujúcu po boku kovboja Woodyho. O jeho pôvode sme sa v sérii Toy Story filmov veľa nedozvedeli. Do pamäti divákov sa nezmazateľne zapísala najmä jeho hláška: „Do nekonečna a ešte ďalej!“

Ak si chceš pozrieť film v kine, nemusíš si pamätať dej 4 filmov ani ich nanovo pozerať. Stačí vedieť, že Buzzov majiteľ Andy jeho figúrku dostal po tom, ako ho očaril sci-fi film z 90. či azda 80. rokov. Kreatívci v Pixare si však pred pár rokmi položili otázku: „Ako by asi tento film vyzeral?“ Odpoveď ponúka režisér filmu Hľadá sa Dory Angus MacLane.

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023, 15:30

Vznik „rakeťáckeho“ filmu okrem hĺbenia zlatej hračkárskej bane – ktorou detské animáky bezpochyby sú – sleduje aj cieľ vyplniť prázdne miesta v kultovej sérii. Tvorcovia Buzza Lightyeara si odhryzli značné rozprávačské sústo, keď odvážne cielia na rodičov, čo si pamätajú pôvodnú tetralógiu, aj ich deti.

O čo tu vlastne ide?

Tvorcovia sa nenamáhali so silenou retro vizuálnou stránkou a animácia je vrátane mnohých akčných scén detailná a bezchybná. Film cielene kontrastuje s pestrofarebnou líniou filmov ako Coco, Turning Red či Hľadá sa Nemo a pokračuje skôr v temnejších tónoch inej sci-fi snímky Wall-E.

Buzz, Lightyear
Vo filme sa necestuje len vo vesmíre, ale aj v čase. Zdroj: Cinemart

Základný námet filmu by mohol uspieť aj pri hranej adaptácii. Špičkový letec Buzz Lightyear (Chris Evans) sa v bližšie nešpecifikovanom období snaží nájsť obývateľnú planétu pre vzorku ľudskej populácie, ktorú so sebou nesie zmrazenú v nákladnom priestore lode. Po nehode pri riskantnom Buzzovom manévri však loď príde o jedinečné palivo umožňujúce vesmírne cestovanie a posádka ostáva uväznená na nevľúdnej planéte.

Buzz sa ako neoblomný a hrdý pilot s latentnou posttraumatickou poruchou snaží svoju chybu napraviť a opakovane sa vydáva na prelety okolo slnka, pri ktorých sa pokúša o vyladenie správneho zloženia potentného paliva pomocou kryštalickej fúzie. Od Tarzana či Levieho kráľa sa nároky na detské chápanie očividne zdvihli.

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023, 12:30

Najmä dospelí diváci môžu nahliadnuť aj do praktických dôsledkov tzv. dilatačného paradoxu, keď počas každého štvorminútového preletu blížiaceho sa „hyperrýchlosti“ ubehnú na planéte štyri roky a Buzz sa tak vyrovnáva s relatívne bleskovým starnutím svojich blízkych a ich nevyhnutnou stratou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia