Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2022, 20:07
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš TASR

Maďari protestujú proti zaradeniu Putinovho vojnového propagandistu na sančný zoznam. Obul sa do nich luxemburský premiér

NEWS MAĎARSKO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Brusel a ďalšie vlády považujú Kirilla za vojnového propagandistu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Luxemburský premiér Xavier Bettel označil vyradenie hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla, z nového zoznamu sankcií Európskej únie na poslednú chvíľu za

neprijateľné. Maďarská vláda vyjadrila nesúhlas s Kirillovým zaradením niekoľko dní po stretnutí lídrov EÚ v Bruseli, na ktorom schválili šiesty balík sankcií voči Rusku zahŕňajúci aj čiastočný zákaz dovozu ruskej ropy.


„To, čo sa stalo tento týždeň s Kirillom, je neprijateľné,“ povedal Bettel v piatok pre spravodajskú stanicu Euronews. Maďarsko sa postavilo proti zaradeniu patriarchu Kirilla na čiernu listinu z dôvodu náboženskej slobody. Brusel a ďalšie vlády však považujú Kirilla za vojnového propagandistu ruského prezidenta Vladimira Putina.


V kázni, ktorú predniesol začiatkom mája, Kirill vyhlásil, že „Rusko nikdy na nikoho nezaútočilo“. Až po tom, ako bolo patriarchovo meno vyňaté zo sankčného zoznamu, mohli veľvyslanci schváliť nový súbor sankcií EÚ.


Vylúčenie Kirilla bolo už druhým ústupkom v súvislosti so sankciami, ktorý si Maďarsko tento týždeň vymohlo od Únie. V pondelok si maďarský premiér Viktor Orbán výmenou za schválenie námorného ropného embarga zabezpečil časovo neobmedzenú výnimku pre ropovody, pripomínajú Euronews.


Pri otázke týkajúcej sa tejto výnimky bol však Bettel ústretovejší a uviedol, že toto ustanovenie má riešiť obavy všetkých vnútrozemských krajín, ako je Česko, ktoré sú do veľkej miery závislé od ruskej ropy.

Viktor Orbán.
Viktor Orbán. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia