Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 15:25
Čas čítania 0:57
Viktor Kniš TASR

Spolupracujúcim obvineným Makóovi a Beňovi zrušili obvinenie z krivej prísahy v prípade Vladimíra Pčolinského

NEWS VOJNA V POLÍCII
Uložiť Uložené

Aj keď sa pokúsili spochybniť ich výpovede, dnes už prokuratúra konštatuje, že zločin krivého obvinenia i zločin krivej výpovede nespáchali.

Prokurátor Krajskej prokuratúry Košice zrušil obvinenie exšéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi a exnámestníkovi riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisovi Beňovi. Zároveň zastavil trestné stíhanie pre zločin krivého obvinenia i zločin krivej výpovede a krivej prísahy.

Obvinenie prokurátor označil za predčasné a nezákonné. Je podľa neho nepochybné, že stíhaný skutok sa nestal, informovala hovorkyňa KP Košice Jarmila Janová. Upozornil na to Denník N.


„Prokurátor poukázal na dôsledné rešpektovanie rozhodnutí Okresného súdu Bratislava III a Krajského súdu v Bratislave v konaní o návrhu prokurátora KP v Bratislave na vzatie obvinených do väzby,“ spresnila hovorkyňa. Takisto poukázal na viaceré skutočnosti spochybňujúce dôvody vznesenia obvinenia a na neprípustnosť vedenia dvoch súbežných trestných konaní v rovnakej trestnej veci, v ktorej už bola podaná obžaloba na Špecializovaný trestný súd.

Ľudovít Makó.
Ľudovít Makó. Zdroj: TASR/Marko Erd


„Uznesenie v časti o zastavení trestného stíhania nie je právoplatné, pretože proti nemu je prípustná sťažnosť viacerých procesných strán,“ dodala Janová.


Polícia oboch zadržala 2. apríla. Ľudovíta Makóa vtedy obvinila z krivej výpovede a prísahy. Borisa Beňu z krivého obvinenia, prísahy a výpovede. Prípad sa vraj týkal skutku, pre ktorý je už podaná obžaloba na bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi minulý týždeň v tejto korupčnej kauze ŠTS schválil dohodu o vine a treste.


V stredu zároveň zamietol ŠTS v Pezinku žiadosť Borisa Beňu o obnovu konania v korupčnej kauze Judáš. Vlani ho v tomto prípade odsúdili na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14 000 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia