Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2022, 13:17
Čas čítania 0:34
Jakub Paulík TASR

Archeológovia na pohrebisku v Egypte objavili 250 sarkofágov s múmiami

NEWS ARCHEOLÓGIA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

„Zlatú baňu“ našli iba 30 kilometrov od Káhiry.

Archeológom sa v pondelok na pohrebisku v Sakkáre, asi 30 kilometrov od Káhiry, podarilo nájsť 250 sarkofágov s mumifikovanými telami a 150 bronzových sôch. Jednotlivé predmety znázorňujú starých egyptských bohov, ako napríklad Usira, Amona či strážcu pohrebísk Anupa.

Podľa egyptského rezortu cestovného ruchu a starožitností na mieste našli aj sochu bez hlavy, ktorá predstavuje Imhotepa, architekta Džoserovej pyramídy. Džoser ako panovník 3. dynastie vládol Starej ríši v období 2 700 až 2 600 pred naším letopočtom.

Objavené sarkofágy, bronzové sochy a ďalšie predmety však pochádzajú z roku 500 pred naším letopočtom. Archeológovia okrem iného objavili aj bronzové nádoby z rituálov, posvätný bicí hudobný nástroj sistrum či papyrus s hieroglyfmi, ktorý bol uložený v jednom zo sarkofágov.

Ten aktuálne skúmajú v múzeu v Káhire. Objavené sarkofágy neskôr uložia vo Veľkom egyptskom múzeu, ktoré je momentálne vo výstavbe a bude otvorené v priebehu roka 2022.

Sarkofágy objavené na pohrebisku v Sakkáre.
Sarkofágy objavené na pohrebisku v Sakkáre. Zdroj: AP Photo/Amr Nabil
Domov
Zdieľať
Diskusia