Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. mája 2022, 18:43
Čas čítania 0:46
Eduard Starkbauer TASR

Ruská armáda opäť testovala nadzvukovú strelu Zirkón s doletom 1000 kilometrov. Vladimir Putin hovorí o bezkonkurenčnej zbrani

Ruská armáda opäť testovala nadzvukovú strelu Zirkón s doletom 1000 kilometrov. Vladimir Putin hovorí o bezkonkurenčnej zbrani
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Strela podľa ruského ministerstva obrany zasiahla cieľ vzdialený 1000 kilometrov.

Rusko oznámilo úspešný test nadzvukovej riadenej strely Zirkón. Jeho armáda ju podľa oficiálneho stanoviska odpálila z lode Severnej flotily v Barentsovom mori smerom na bližšie nešpecifikovaný „cieľ v Bielom mori" na severozápadnom pobreží krajiny.


Podľa ruského ministerstva obrany bola strela s plochou dráhou letu vypálená z lode Admirál Gorškov a zasiahla námorný cieľ nachádzajúci sa vo vzdialenosti približne 1000 km. Vo vyhlásení rezort píše o úspešnom teste a dodáva, že „let hypersonickej rakety bol v súlade so stanovenými parametrami." 

Prvý test odpálenia rakety z ponorky s jadrovým pohonom sa uskutočnil už 4. októbra 2021. Severná flotila údajne ešte minulý rok strelu Zirkón počas celého testovacieho cyklu úspešne odpálila desaťkrát z lode a dvakrát z ponorky.

Podľa Vladimira Putina je strela Zirkón súčasťou novej generácie dosiaľ bezkonkurenčných zbraňových systémov. Ruská armáda vo svojich vyhláseniach tvrdí, že Zirkón je schopný dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.


Po ďalšom úspešnom teste strely teraz vojenskí pozorovatelia očakávajú jej uvedenie do vojenskej prevádzky. Podľa námestníka ruského ministra obrany Alexeja Krivoručka dostanú strely ruské ozbrojené sily k dispozícii ešte v priebehu tohto roka.

Domov
Zdieľať
Diskusia