Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júna 2022, 9:30
Čas čítania 7:05
Jakub Paulík

Liam Neeson a jeho 10 najlepších filmov

Liam Neeson a jeho 10 najlepších filmov
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY LIAM NEESON NAJLEPŠIE FILMY NAJLEPŠIE FILMY HERCOV PORAĎTE DOBRÝ FILM
Uložiť Uložené

Preslávil sa nielen akčnými „neesonovkami“, ale aj kritikmi oceňovanou tvorbou.

Aj keď je známy pre svoje akčné filmy, ktoré sú často na jedno kopyto, na svojom konte má oveľa kvalitnejšiu tvorbu. Liama Neesona sme si zamilovali aj vďaka jeho milosrdnému Schindlerovi, rozvážnemu Qui-Gonovi či profesorovi Kinseymu, ktorý sa nebál hovoriť nahlas o sexe a všetkých jeho podobách.

Vo filmovej a seriálovej sekcii Refresheru ti každý deň prinášame aktuálne novinky z domácej aj zo svetovej tvorby. Nájdeš však u nás aj výbery najlepších filmov od hviezd ako Nicolas Cage či Karel Roden. Podporiť prácu redakcie môžeš ako člen klubu Refresher+.

Schindler’s List (1993, réžia: Steven Spielberg)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 3 hodiny 15 minút
Hodnotenie na RT: 9,2 z 10
Herci: Liam Neeson a Ralph Fiennes

Zoznam najlepších filmov Liama Neesona začíname klenotom, ktorý je bezpochyby aj jedným z najvýraznejších titulov režiséra Stevena Spielberga. Schindlerov zoznam bol síce po vizuálnej stránke natočený ako čiernobiely film, no jeho škála emócií je výrazne pestrofarebná. A to pritom vo svojej podstate opisuje „iba“ príbeh obyčajného muža, ktorý sa pri strete so zlom postavil na správu stranu.

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Nemecký podnikateľ Oscar Schindler sa do svojej továrne v poľskom Krakove snažil nabrať čo najväčšie množstvo židovských pracovníkov a v konečnom dôsledku zachrániť ich život. Jeho pravým opakom bol nacistický dôstojník Aman Goeth, ktorý by najradšej všetkých poslal do koncentračného tábora alebo rovno na mieste zastrelil.

Dvojicu výrazných postáv vo filme stvárnili charizmatický Liam Neeson a diabolský Ralph Fiennes. Za svoje bravúrne výkony boli obaja herci v roku 1994 nominovaní na Oscara. Samotný film získal nominácie v dvanástich kategóriách, z ktorých premenil rovných sedem. Okrem iného treba vyzdvihnúť aj pamätihodné skladby od Johna Williamsa, ktoré robia Schindlerov zoznam výnimočne emotívnym.

Michael Collins (1996, réžia: Neil Jordan)

Kde si môžeš film pozrieť: Apple TV
Dĺžka filmu: 2 hodiny 13 minút
Hodnotenie na RT: 6,9 z 10
Herci: Julia Roberts a Liam Neeson

Známy režisér Neil Jordan natočil v roku 1996 drámu o revolucionárovi Michaelovi Collinsovi, ktorého život bol preplnený zvratmi. Írskeho vodcu vo filme stvárnil Liam Neeson a za svoj výkon získal na filmovom festivale v Benátkach ocenenie Coppa Volpi pre najlepšieho herca.

Film poukazuje na snahu Írska o získanie samostatnosti, ale aj na kontroverzie spájané s Írskou republikánskou armádou (IRA). Dôležité momenty v ceste za nezávislosťou podčiarkujú výrazné piesne od skladateľa Elliota Goldenthala.

Odporúčané
10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 10 najlepších filmov z českého filmového festivalu v Karlových Varoch: Tieto pecky zabojujú o Oscary 8. júla 2023, 16:00

V spojitosti so životným príbehom Michaela Collinsa sa za jeho krátku, ale intenzívnu revolucionársku kariéru odohrávajú krvavé boje a intrigy, ktoré budú zrejme vždy patriť k politickému prostrediu. Z vedľajších hercov svoju postavu fantasticky stvárnil Alan Rickman (najviac ho preslávila postava Snapa z Harryho Pottera), ktorý bol nominovaný na Filmových cenách BAFTA.

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999, réžia: George Lucas)

Kde si môžeš film pozrieť: Disney+
Dĺžka filmu: 2 hodiny 16 minút
Hodnotenie na RT: 5,9 z 10
Herci: Liam Neeson a Ewan McGregor

George Lucas koncom 90. rokov úspešne nadviazal na pôvodnú trilógiu (epizódy IV, V, VII) s Lukom Skywalkerom a Darth Vaderom. V epizóde I načrtol počiatky hrozby, ktorá neskôr uvrhla celú Republiku do rúk Impéria.

Liam Neeson si vo filme zahral postavu obľúbeného majstra Jedi Qui-Gon Jinna, ktorý nikdy nedodržiaval striktné pravidlá Jediov. Spoločne s Ewanom McGregorom alias Obi-Wanom Kenobim tvorili skvelé duo s fungujúcou chémiou.

I keď býva epizóda I z pôvodnej trilógie označovaná za najslabšiu, nemožno jej uprieť mnohé kvality. Medzi ne môžeme určite počítať skvelú akciu a vynikajúceho záporáka Darth Maula, ktorý bol pre Lucasfilm strelou do čierneho. Z tajomného sithského lorda plného nenávisti sa totiž časom stala veľmi populárna postava, ktorej príbeh si fanúšikovia zamilovali nielen v knihách a komiksoch, ale aj v animovaných seriáloch Clone Wars a Rebels.

Gangs of New York (2002, réžia: Martin Scorsese)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 2 hodiny 46 minút
Hodnotenie na RT: 7,1 z 10
Herci: Leonardo DiCaprio a Daniel Day-Lewis

V polovici 19. storočia slávny New York vyzeral úplne odlišne a centrum jeho podsvetia ovládali gangy Dead Rabbits a Native Americans. Vodcom prvej skupiny bol Kňaz Vallon, ktorého hral Liam Neeson. I keď si vo filme zahral len menšiu úlohu, smrť jeho postavy tvorí gro príbehu, ktorý sa sústreďuje na pomstu jeho syna Amsterdama, stvárneného mladým Leonardom DiCapriom

Odporúčané
10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 10 vynikajúcich filmov s prekvapivými koncami a mind fu*kovými zvratmi 6. júla 2023, 14:30

Jeho hlavným oponentom sa stáva vodca konkurenčného gangu Bill Cutting, prezývaný The Butcher, ktorý Amsterdamovi priamo pred očami zabil otca. Roly hlavného zloducha sa zhostil legendárny Daniel Day-Lewis, ktorý pred piatimi rokmi po dráme Phantom Thread odišiel do zaslúženého filmového dôchodku.

Za oba uvedené filmy bol nominovaný na Oscara, a ak by sme mali menovať jeden jediný faktor, pre ktorý by si si mal Gangy z New Yorku rozhodne pozrieť, bol by to práve PÁN herec Daniel Day-Lewis.

Love Actually (2003, réžia: Richard Curtis)

Kde si môžeš film pozrieť: Hulu
Dĺžka filmu: 2 hodiny 15 minút
Hodnotenie na RT: 6,4 z 10
Herci: Bill Nighy a Colin Firth

Richard Curtis po známych romantických komédiách ako Denník Bridget Jonesovej či Notting Hill prišiel v roku 2003 s veľmi populárnou Láskou nebeskou. V nej skĺbil britskú hereckú elitu, medzi ktorú patrí Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Martin Freeman a ďalší. V romantickej komédii zo zimného obdobia rozohral osem príbehov, ktoré sú viac či menej spojené do jedného veľkého celku.

Niektoré sú dojímavé, iné smutné a ďalšie veselé. Všetky sa pritom zameriavajú na jeden dôležitý ľudský cit – lásku. Veľký plusom a zároveň paradoxne mínusom filmu je skutočnosť, že niektoré z jednotlivých dejových línií sú také chytľavé, že by si zaslúžili samostatný celovečerný film, a preto môže diváka zamrzieť ich rýchly koniec.

Kinsey (2004, réžia: Bill Condon)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 1 hodina 58 minút
Hodnotenie na RT: 7,7 z 10
Herci: Liam Neeson a Laura Linney

Máš rád sex? Zaujímaš sa o svoju sexualitu? V tom prípade musíš určite vidieť životopisnú drámu o profesorovi, ktorý vo filme pracuje na štúdii o sexuálnych aktivitách bežných ľudí. Liam Neeson stvárnil postavu Alfreda Kinseyho, ktorý v podstate spôsobil menšiu sexuálnu revolúciu.

Odporúčané
10 najnudnejších slávnych alebo kritikmi ospevovaných filmov, pri ktorých zaspíš 10 najnudnejších slávnych alebo kritikmi ospevovaných filmov, pri ktorých zaspíš 18. mája 2023, 12:30

Z pochopiteľných dôvodov sa tak však dostal aj do rozporu s ľuďmi, ktorí vyznávali úplne odlišné hodnoty. Závan čohokoľvek iného než  heterosexualita a misionárska poloha sa im jednoducho nepozdával. Hlavný hrdina v podaní Neesona pôsobí ako sympatický voľnomyšlienkar a s jeho prístupom sa zrejme nemalá časť divákov v 21. storočí ľahko stotožní.

Vzhľadom na súčasné pomery spoločnosti, ktoré sú oproti minulosti značne uvoľnenejšie, je veľmi ľahké Kinseyho zámerom držať palce a prežívať jeho strasti na ceste za cieľom, ktorý si stanovil. Neeson bol za svoje stvárnenie sexuálneho revolucionára Kinseyho nominovaný na Zlatý glóbus a jeho herecká kolegyňa Laura Linney aj na Oscara.

Batman Begins (2005, réžia: Christopher Nolan)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 2 hodiny 20 minút
Hodnotenie na RT: 7,7 z 10
Herci: Christian Bale a Michael Caine

Niektorí herci, ako napríklad Čech Karel Roden, sa zrodili pre roly záporných postáv. Hercom typu Liam Neeson, naopak, viac svedčia dobré duše a ochrancovia nevinných. Na druhej strane pre talentovaného umelca nemôže byť problém, aby sa občas ukázal v netradičných polohách, akou je napríklad Neesonov Ra’s Al Ghul, Batmanov učiteľ aj protivník.

Batman Begins si však určite nezaslúži divácku pozornosť iba kvôli Liamovi Neesovi, ale aj pre svoje všeobecné vysoké kvality a perfektný štart vynikajúcej batmanovskej trilógie Christophera Nolana. Podobne ako pokračovaniam, ani prvej časti nechýba napätie, skvelá akcia, výborne zahraný ochranca Gothamu v podaní Christiana Bala a charizmatický Michael Caine alias Alfred.

Odporúčané
10 najlepších hororov roka 2022 10 najlepších hororov roka 2022 17. decembra 2022, 9:30

I keď Batman Begins vychádza z komiksov, nemusíš sa báť, že by išlo o jednoduchú a výrazne popcornovú akciu v štýle marveloviek. Samozrejme, aj Nolanova trilógia jednoznačne patrí do mainstreamu, no svojou temnou atmosférou, vycibreným scenárom a kvalitnou réžiou je nepochybne na vyššej úrovni. Pokiaľ ti sadne, je veľmi pravdepodobné, že si ju niekedy pozrieš znova. Geniálne skladby od J. N. Howarda a Hansa Zimmera ti budú navyše hrať v hlave ešte veľmi dlhý čas po pozretí filmu.

Kingdom of Heaven (2005, réžia: Ridley Scott)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 2 hodiny 24 minút
Hodnotenie na RT: 5,6 z 10
Herci: Orlando Bloom a Eva Green

Ústrednou postavou historického veľkofilmu Kráľovstvo nebeské je kováč Balian. Hrdina príbehu, ktorého stvárnil Orlando Bloom, sa vďaka svojmu otcovi Godfreymu stane rytierom. Toho si vo filme zahral Liam Neeson, a i keď jeho postava nebude výrazným spôsobom zasahovať do diania na scéne, v úvodnej časti tvorí základný kameň pre neskorší vývoj deja.

V ňom sa Balian postaví do čela vojsk bojujúcich o Jeruzalem so slávnym Saladinom. Vo filme Ridleyho Scotta nie je núdza o početné napínavé boje a emotívne scény, ktoré zvýrazňuje veľkolepá hudba od Harryho Gregsona-Williamsa.

Zaujímavosťou je, že na filme ako kaskadér pracoval Slovák Vladimír Furdík (Night King z Game of Thrones) a Orlando Bloom mu pri natáčaní bojovej scény takmer ublížil. „Udrel ma tak silno, že som mu musel povedať, aby ubral plyn a nezabil ma. Po treťom pokuse sa mi už ospravedlnil s tým, že sa nechal uniesť,“ povedal pre Refresher Furdík. Ako ospravedlnenie kaskadérovi kúpil kartón piva.

Taken (2008, réžia: Pierre Morel)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 1 hodina 29 minút
Hodnotenie na RT: 5,8 z 10
Herci: Liam Neeson a Maggie Grace

Čo sa môže stať, keď dve mladé dievčatá v akčnom filme odídu samy do Paríža? Azda aj bez toho, aby si videl trailer, si ľahko domyslíš, že ich unesú. Otec jedného z nich (Maggie Grace) je však bývalý profesionálny agent (Liam Neeson), ktorý kvôli svojmu dievčatku pôjde aj cez mŕtvoly – a to doslova.

Odporúčané
10 dojímavých filmov, pri ktorých si poplačeš, aj keď si najväčší tvrďas 10 dojímavých filmov, pri ktorých si poplačeš, aj keď si najväčší tvrďas 30. novembra 2022, 12:30

Ak by sme z filmografie Liama Neesona mali vybrať jeden z množstva jeho akčných filmov, ktoré by si mal jednoznačne vidieť, bol by to práve Taken. Námet sám osebe nie je síce vôbec originálny, ale jeho akčné spracovanie stojí naozaj za to.

Postava agenta Bryana Millsa je výnimočne štýlová, akčné scény divák prežíva spoločne s hrdinom a jeho hlášky smerované na zloduchov si zamiluješ hneď po prvom pozretí. Navyše vzhľadom na to, že Taken trvá ledva hodinu a pol, nie je vôbec čas na to, aby si čo len na malý moment pocítil nudu.

Silence (2016, réžia: Martin Scorsese)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 2 hodiny 41 minút
Hodnotenie na RT: 7,6 z 10
Herci: Andrew Garfield a Adam Driver

V historickej dráme Silence sa okrem Liama Neesona a jeho postavy otca Ferreiru predstavili mladé hviezdy Hollywoodu Andrew Garfield a Adam Driver. Tí stvárnili dvojicu kňazov, ktorí sa vydávajú zachrániť svojho bývalého učiteľa do Japonska, kde je kresťanstvo trestané smrťou.

Obaja si totiž stoja za tým, že je v nebezpečí a viery sa nezriekol dobrovoľne. V takmer tri hodiny dlhom príbehu musia prekonávať rôzne prekážky, pri ktorých aj im samotným hrozí, že prídu o život. 

Cestou je testovaná nielen ich viera v Boha, ale aj ľudskosť a pochopenie pre úplne odlišné náboženstvo a kultúru. Neeson svoju rolu vo filme stvárnil naozaj dobre, ale Garfield a Driver jednoznačne ukázali, prečo patria medzi súčasnú mladú hereckú elitu.

Domov
Zdieľať
Diskusia