Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2022, 21:50
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Najväčšiu európsku solárnu elektráreň na vode otvoria v Portugalsku. Má rozlohu štyroch futbalových ihrísk

ZAUJÍMAVOSTI ENERGETIKA
Uložiť Uložené

Výhodou projektu veľkosti štyroch futbalových ihrísk je blízkosť rozvodnej siete vodnej elektrárne.

Na portugalskej priehrade Alqueva je všetko pripravené na spustenie najväčšej plávajúcej solárnej elektrárne v Európe. Jej jednotlivé časti v týchto dňoch na miesto trvalej inštalácie privážajú dve lode. Ak pôjde všetko podľa plánu, prvú časť elektrárne podľa Euronews uvedú do prevádzky už v júli.

Inštalácia 12-tisíc panelov vo veľkosti štyroch futbalových ihrísk na najväčšom umelom jazere v západnej Európe má Portugalsku pomôcť zbaviť sa energetickej závislosti od dodávok fosílnych palív, ktorých ceny od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu lámu historické rekordy. Za rok má solárny park vyrobiť až 7,5 gigawatthodiny (GWh).

Riaditeľ spoločnosti EDP (Energias de Portugal) Miguel Patena, ktorá elektráreň stavia, povedal, že energetický park bude mať nainštalovanú kapacitu 5 megawattov a elektrinu vyrobí za tretinovú cenu v porovnaní s plynovými elektrárňami. Panely na nádrži Alqueva budú zatiaľ elektrinou zásobovať 1 500 rodín v neďalekých mestách Moura a Portel.

Odporúčané
Ceny energií pre firmy narastú zhruba o 150 %. Pocítime to všetci, zdražovanie bude pokračovať Ceny energií pre firmy narastú zhruba o 150 %. Pocítime to všetci, zdražovanie bude pokračovať 19. januára 2023, 12:30

Výhodou plávajúcich solárnych elektrární je okrem ľahkej inštalácie aj možnosť jednoduchého napojenia do distribučnej siete. Spoločnosti po celom svete od Kalifornie po Čínu ich totiž inštalujú do blízkosti existujúcich vodných elektrární. Panely môžu navyše počas výnimočne slnečných období vodným elektrárňam pomáhať pumpovať vodu na ďalšie energetické využitie.

EDP plánuje vyrábať výhradne obnoviteľnú energiu do roku 2030. Dnes predstavuje vodná, veterná a solárna kapacita 78 % všetkej energie vyrobenej spoločnosťou. S projektom plávajúcich elektrární začalo EDP v roku 2017 a v budúcnosti plánuje postaviť aj druhú solárnu farmu s kapacitou 70 MW.

Domov
Zdieľať
Diskusia