Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2022, 8:14
Čas čítania 1:19
Adam Novosad TASR

Ak Putin odpáli na Ukrajine taktickú atómovku, priama radiácia ohrozí ľudí len do kilometra a pol od výbuchu, hovorí expertka

NEWS JADROVÉ ZBRANE A VOJENSKÁ SILA NATO RUSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Putinova taktická jadrová bomba by mohla mať výrazne rozdielny dosah, ako si množstvo ľudí myslí, vyhlásila šéfka českého úradu pre jadrovú bezpečnosť.

Severoatlantická aliancia nezaznamenala žiadnu zmenu v jadrovej stratégii Ruska, ale svet sa zrejme musí pripraviť na „masívnejšie ničenie“ zo strany ruskej armády na Ukrajine.

V rozhovore pre belgický denník Le Soir to uviedol šéf NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého NATO od začiatku invázie detailne monitoruje aktivitu ruského jadrového arzenálu. „Je našou povinnosťou znížiť toto riziko. NATO je najsilnejšou alianciou na svete a náš odkaz je jasný – po použití jadrových zbraní budú vo všetkých táboroch iba porazení,“ skonštatoval Stoltenberg.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine 24. februára NATO nezaznamenalo žiadnu zmenu v ruskej jadrovej stratégii, upozornil Stoltenberg, a to napriek hrozbám ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko môže použiť takéto zbrane.

Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Zdroj: TASR/AP

Predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť ČR Dana Drábová cez víkend v relácii Otázky Václava Moravce uviedla, že ak by Rusko naozaj taktickú jadrovú bombu odpálilo, tento krok by mal viac-menej iba lokálny dosah. Česka ani Slovenska by sa dôsledky explózie nedotkli.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

„Taktická jadrová zbraň vážiaca pol kilotony znamená ohrozenie tepelnou tlakovou vlnou povedzme do kilometra od epicentra, ohrozenie priamou radiáciou, ktoré vzniká pri výbuchu, je zhruba do kilometra a pol a rádioaktívny spád po použití takejto zbrane by bol naozaj minimálny,“ vyjadrila sa expertka na jadrovú energiu.

Ani podľa Stoltenberga momentálne nič nenasvedčuje tomu, že sa Rusko chystá odpáliť taktickú jadrovú zbraň, aby zvrátilo vojnové misky váh na svoju stranu. Generálny tajomník NATO však vyzval všetkých partnerov, aby zintenzívnili dodávky zbraní pre Kyjev. 

„Musíme sa pripraviť na ruskú ofenzívu, na ešte väčšiu brutalitu, viac utrpenia a ešte masívnejšie ničenie kľúčovej infraštruktúry a obytných oblastí,“ uviedol. Šéf NATO varoval, že vojna, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, „môže nanešťastie trvať mesiace alebo dokonca roky“.


Ak chce podľa Stoltenberga Kyjev „udržateľne a úspešne“ odraziť ruskú inváziu, musí prejsť na moderné západné zbrane. „Ukrajina naliehavo potrebuje ťažké zbrane. Západ potrebuje zintenzívniť svoje dodávky, urobiť viac a pripraviť sa na dlhodobé záväzky. Musíme sa uistiť, že Ukrajina sa dokáže ubrániť. Iba odvaha a statočnosť ukrajinskej armády nebudú stačiť. Je potrebná aj silná vojenská podpora zo Západu,“ vysvetlil.

Domov
Zdieľať
Diskusia